Crna kronika
ZLOČIN U PAGU

Monstrum koji je bacio djecu bio je ubrojiv
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Zbog pokušaja ubojstva svojih četvero djece, 54-godišnjak bi mogao na 40 godina u zatvor
ZADAR



Zadarsko Županijsko državno odvjetništvo u petak je podignulo optužnicu za četiri teška pokušaja ubojstva protiv 54-godišnjeg monstruma koji je 28. veljače svojih četvero djece bacio s kata kuće u Pagu visokog oko šest metara.


- Nakon završene istrage Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu i u jutarnjim satima otpremljena je na Županijski sud - izjavio je za N1 glasnogovornik zadarskog tužiteljstva Duško Berović.


Dodao je da je tužiteljstvo od suda zatražilo produljenje istražnog zatvora "zbog opasnosti od ponavljanja i posebno teških okolnosti djela koje uznemiruje širu javnost." Zadarski sud nakon zaprimanja optužnice treba sazvati sjednicu optužnog vijeća koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili ju vratiti tužiteljstvu na doradu.


Berović je potvrdio i da je za okončanje istrage ključno bilo vještačenje koje je pokazalo da 54-godišnjak nije bio neubrojiv pa se optužnica ne poziva na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.


To znači da će mu se suditi u tzv. redovnom postupku, iako će rasprave biti tajne "jer je riječ o zaštiti interesa djece." Četvero djece, koja su nakon tragičnog događaja bila zbrinuta u Općoj bolnici Zadar i KBC-u Zagreb, otpušteno je na kućnu njegu i u pratnji majke i socijalnog radnika smješteno je u SOS selu.


Hrvatska javnost ostala je u šoku nakon objave strašnog događaja koji se zbio u Pagu. Otac je rano ujutro s terase visoke šest metara bacio tri kćerke (u dobi od osam, sedam i pet godina) i trogodišnjeg sina. Policiju i Hitnu pomoć o stravičnom događaju obavijestio je Bernard Maričević, 85-godišnji vlasnik kuće koji živi u prizemlju. Članovi obitelji 54-godišnjaka bili su podstanari na katu. "U prvom trenutku mislio sam kako netko baca rublje, a kada sam otvorio vrata, vidio sam tri djevojčice na tlu u krvi i baš tada ugledao sam 54-godišnjaka kako s balkona baca i sina! Mališan je pao na sestre, a manijak je sjeo u automobil. Iz kuće je istrčala i njegova žena koja ga je psovala i potrčala prema djeci", rekao je Maričević dodavši kako su i hitna pomoć i policija stigli za pet minuta. Djecu su odmah odvezli u zadarsku bolnicu.
Najteže ozljede, opasne za život, imala je sedmogodišnjakinja koja se, na sreću, uspješno oporavila nakon liječenja u zagrebačkom KBC-u. U zadarskoj bolnici oporavila su se i druga djeca. Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, pojasnio je da su za četverostruki pokušaj ubojstva propisane kazne zatvora do 40 godina. Inače, vještaci su za 54-godišnjaka utvrdili da je u vrijeme svog monstruoznog čina bio bitno smanjeno ubrojiv, ali da je bio svjestan što čini svojoj djeci.


Milan Bugarić/H
40

godina zatvora prijeti 54-godišnjaku koji je s terase bacio djecu na tlo
SMIJENJENA RAVNATELJICA CENTRA
Dan nakon suludog čina 54-godišnjaka ministrica Nada Murganić zatražila je ostavku tamošnje ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vesne Burčul, a inspekcija je pročešljala cijeli slučaj da se vidi tko je pogriješio u vezi s obitelji s Paga. Nepunih mjesec dana kasnije Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Zadar preglasavanjem je smijenilo Burčul. Na stranu Vesne Burčul stali su djelatnici zadarskog centra koji su dva puta prosvjedovali, a podršku kolega dobivala je iz cijele Hrvatske. Za njih je to politička odluka koja neće imati efekta.
Najčitanije iz rubrike