Kultura
MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Posjetitelji će uživati u sto muzeja u svim dijelovima Hrvatske
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Brojne izložbe, radionice, predavanja, prezentacije, stručna vodstva, igre, pa i izleti, sastavni su dio Međunarodnog dana muzeja

Sto muzeja diljem Hrvatske obilježava od 13. do 20. svibnja Međunarodni dan muzeja, kada će izići na ulice i trgove u nastojanju da se približe građanima otvorenim izložbama, interaktivnim radionicama, a ove godine prvi put i gastronomskim događajima.

"Uloga muzeja kao središta kulture: budućnost tradicije" tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, a manifestaciju će tjedan dana obilježavati muzeji u Hrvatskoj te se različitim aktivnostima nastojati uključiti u život zajednice, najavila je u petak na konferenciji za novinare Tončika Cukrov, viša kustosica Muzejsko-informacijskog centra, koji je inicijator i promotor manifestacije u Hrvatskoj.

Uloga muzeja
Brojne izložbe, radionice, predavanja, prezentacije, stručna vodstva, igre, pa i izleti, sastavni su dio Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj, a ove su godine novost i gastronomski događaji.

Muzeji, galerije, pučka učilišta, nacionalni parkovi pokazat će da to nisu samo mjesta zaštite kulturne, prirodne, tehničke baštine nego i promicatelji znanja i vrijednosti o materijalnoj i nematerijalnoj baštini.

Velik broj muzeja prvi se put uključio u manifestaciju s ciljem otvaranja prema javnosti i uključivanja posjetitelja u interaktivnu komunikaciju. Želimo pokazati da muzeji nisu "mjesta prašine", kako je to nekada bilo, nego da su postali vrlo zanimljiva mjesta, istaknula je Cukrov.

Muzeji će pokušati odgovoriti i na izazov društveno odgovornog djelovanja i aktivnog sudjelovanja u rješavanju problema današnjice, poput stvaranja inkluzivnog i tolerantnog društva, očuvanje biosfere i održive poljoprivrede te očuvanje kulturnog nasljeđa za buduće generacije.

Sve će se to, ističe Cukrov, nastojati postići edukativnošću, kreativnošću i atraktivnošću u njihovoj prezentaciji.

Javni prostor
Projekti su namijenjeni različitoj publici, djeci, obiteljima, osobama s invaliditetom, kao i osobama treće životne dobi. Važno je i da će za Međunarodni dan muzeji izići iz svojih zidova u javni prostor - na ulice, trgove, otoke.

Među brojnim projektima predstavljena je i manifestacija "Muzeji izvan muzeja", koju je ove godine ponovno organizirao Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s nizom zagrebačkih muzeja u paviljonu na Trgu bana Jelačića, gdje se među eksponatima posebno izdvaja replika dinosaura iz skupine Theropoda, koji je prije 135 milijuna godina šetao današnjom Istrom.

S namjerom upozoravanja na važnost komuniciranja baštinskih sadržaja osobama s teškoćama Muzej Apoksiomena predstavit će taktilnu skulpturu Apoksiomena namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama, a posjetitelji Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u Zagrebu upotrebom interaktivnih tableta dobit će priliku istraživati naivu u virtualnom prostoru.

Kako na inovativan način valorizirati zajedničku europsku kulturnu baštinu, otkrit će Muzej grada Đurđevca na dokumentarnoj izložbi "Putevima Zrinskih i Sulejmana", na kojoj će se na 28 izložbenih panoa prikazati kulturno-povijesna baština hrvatskih i mađarskih gradova vezana uz razdoblje osmanskih osvajanja - Iloka, Erduta, Osijeka, Mohača, Đakova, Našica, Valpova, Pečuha, Virovitice, Koprivnice, Đurđevca i Varaždina.

Predstavljena je i inicijativa Muzeja grada Šibenika, koji je u okviru projekta Kulinarski vremeplov odlučio približiti publici prehranu od prapovijesti, preko antike i srednjeg vijeka, sve do prehrambenih navika 18. stoljeća.

Ulaz na sve događaje je besplatan, a cjelokupni program obilježavanja 39. Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra www.mdc.hr.

HINA/D.Kć.
UPOZNAJTE UMJETNIČKU PRAKSU
Radovi članova HDLU-a u Galeriji Kazamat predstavit će se u subotu u 18 sati u sklopu manifestacije “Večer vina & umjetnosti”. Jednovečernja manifestacija u prostoru Galerije Kazamat planirana je kao nekonvencionalan događaj koji ima cilj afirmirati umjetničko stvaralaštvo članova HDLU-a Osijek. Posjetiteljima se želi omogućiti da upoznaju umjetničku praksu te same umjetnike. Neformalan razgovor i obilazak izložbenog prostora prilika su za komunikaciju i bolje razumijevanje okruženja koje je sastavni dio umjetničke produkcije. Događaj u Kazamatu zamišljen je kao pilot-projekt s potencijalom razvoja k sajmu umjetnina, platformi koja će promovirati suvremeno umjetničko stvaralaštvo i razviti komunikaciju s lokalnom publikom.
izlažu umjetnici
Svoje će radove izložiti Atila Adam, Josip Alebić, Mirela Blažević, Josip Brandis, Robert Fišer, Valentina Grubačević, Josip Kanis, Lana Ključarić, Viktorija Križanović, Jelena Lulić, Marija Mikulić-Bošnjak, Ivica Pejić, Matija Petrak, Mirna Pokorić, Tamara Sekulić, Marija Škrobo Arambašić, Ivana Škvorčević, Andrej Tomić, Dorian Trepić i Vinko Vidmar.
Među brojnim projektima predstavljena je i manifestacija “Muzeji izvan muzeja” Hrvatskog prirodoslovnog muzeja
Možda ste propustili...

OLJK: NOSTALGIJA - NEVRIJEME VREMENA

Unutrašnji kozmos jedne mladosti

LANAC ADRIANA MCKINTYJA

Najiščekivaniji triler ovog ljeta

GITARISTIČKI KVARTET 40 FINGERS

Konačno u subotu stižu u Osijek na 20. OLJK

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

20. OLJK: ZVIJEZDA BARUNA BECKERSA

Milovan Tatarin: Ovo je prava promocija, knjiga je sada kod kuće

2

KONCERT GUDAČKOG ORKESTRA HNK-A

Gošća mlada flautistica Mia Mandić

3

WALDINGER ŠIRI IZLOŽBENI PROSTOR

Izložbom se se prisjetili Marine Viculin