Crna kronika
ZLOUPORABA POLOŽAJA I OVLASTI

Suci primali mito, stigla optužnica
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
Uskok je nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv kninskog prekršajnog suca Ivana Krvavice i šibenske prekršajne sutkinje Dolores Milaković, koje sumnjiči za primanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti. Uskok je također zbog davanja mita optužio dva muškarca koja su Krvavici navodno dala po 100 eura i 2000 kuna kako bi im izrekao blaže prometne kazne.


Ne navevši identitet, Uskok je u ponedjeljak izvijestio da je Krvavica u prvom slučaju od prometnog prekršitelja u veljači 2018. tražio i dobio 100 eura, a zauzvrat mu napisao prigovor za obvezni prekršajni nalog i potom mu, bez obzira na prijašnju osuđivanost, izrekao novčanu kaznu od samo 600 kuna bez oduzimanja vozačke dozvole. Osim toga, stavlja mu se na teret da je 15. veljače 2018. od drugog prekršitelja zatražio da mu plati 2000 kuna, nudeći da će mu zauzvrat izreći blažu novčanu kaznu od predložene kazne od 3000 kuna i da mu neće izreći zabranu upravljanja motornim vozilom. Nakon što je okrivljenik pristao i predao mu 2000 kuna, sudac mu je izrekao novčanu kaznu od tisuću kuna i nije mu "oduzeo" vozačku dozvolu, stoji u Uskokovoj optužnici.


Tužiteljstvo tvrdi da je Krvavica tražio od optužene šibenske sutkinje da u postupku koji se vodi protiv njegova znanca, zbog vožnje pod utjecajem alkohola, nezaustavljanja po naredbi policijskog službenika i nekorištenja sigurnosnog pojasa, izrekne što blažu kaznu od predložene, koja je iznosila 6200 kuna.


Potom su se dogovorili da Krvavica u ime svoga znanca napiše obranu, u kojoj će, između ostaloga, navesti da ta osoba nije osuđivana, a zatim je sutkinja Milaković, iako je uvidom u prekršajnu evidenciju utvrdila da je već kažnjavan, sučevu znancu izrekla ukupnu kaznu od 1700 kuna bez izricanja zabrane upravljanja.
Uskok tvrdi da je 22. prosinca 2017. u Kninu, na traženje znanca, napisao i u njegovo ime potpisao prigovor na obvezni prekršajni nalog iako je znao da je rok za podnošenje prigovora istekao. Zatim je na prigovoru, da ne bio odbačen kao nepravodoban, otisnuo prijamni pečat suda, kojim je potvrdio da je prigovor podnesen u zakonskom roku te ga je potom, uz popratni dopis datiran kao da ga je napisao 19. prosinca 2017., dostavio na nadležno postupanje Policijskoj postaji Knin, izvijestio je Uskok. H

 
Uglavnom se radilo o prometnim kaznama koje su suci, uz "naknadu", ublažavali
2000

kuna mita tražio je sudac za izricanje blaže kazne
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana