Novosti
NOVI PROGRAM

Promicanje najboljih praksi u zdravstvu
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Prepoznavanje i vrednovanje najboljih institucija i praksi u hrvatskom zdravstvu umjesto samoreklamerstva bez stručne podloge cilj je programa Centra za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi, koji je u ponedjeljak predstavljen i djelovat će u Školi narodnog zdravlja “Dr. Andrija Štampar” zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

“Vjerujemo kako u Hrvatskoj postoji jako puno primjera izvrsnih praksi te neke koje su kvalitetom na svjetskoj razini, ali nemamo sposobnost uočavanja onoga što je dobro i primjene tih dobrih praksi na organizirani način. Istodobno, u Hrvatskoj postoji jako puno samoreklamerstva, slučajeva gdje se ljudi predstavljaju kao svjetski stručnjaci a da za to nema nikakve podloge”, rekao je na predstavljanju voditelj i predsjednik Savjeta Centra Stjepan Orešković. “Cilj nam je da ono što je kvalitetno u hrvatskom zdravstvu dobije pečat provjerenog”, istaknuo je. U Savjetu Centra, koji će se baviti evaluacijom utemeljenom na provjerenoj međunarodnoj metodologiji, vodeći su stručnjaci medicinskih fakulteta, klinika, javnog zdravstva te tehnoloških kompanija.

“Sljedeće godine imat ćemo izbor i analizu nekoliko institucija - domova zdravlja, općih bolnica, ordinacija obiteljske medicine, a koristit ćemo u svijetu provjerenu metodologiju kojom se procjenjuje kvaliteta”, najavio je Orešković.

Centar će se baviti vrednovanjem zdravstvenih tehnologija, ishoda zdravstvenih intervencija, istraživanjem medicinske i zdravstvene praske utemeljene na dokazima te razvojem i primjenom podatkovne znanosti u medicini i zdravstvu.

Osnivanje Centra za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi pozdravio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasivši kako je važno da on bude neovisan, utemeljen na pravilima struke i znanosti te da svoj rad temelji na dokazima.

”Velika većina zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj funkcionira na vrlo visokoj znanstvenoj, stručnoj, kliničkoj i etičkoj osnovi, a svakodnevno gledamo kako ispadi ili slabosti pojedinaca bivaju gurnuti u prvi plan kao da samo oni postoje”, rekao je Kujundžić. H

Dijana Pavlović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana