Mozaik
DANAS POČINJE FILMSKI FESTIVAL U CANNESU

Otvara ga sjajna nova zombi-komedija “The Dead Don’t Die” u režiji Jima Jarmuscha
Objavljeno 14. svibnja, 2019.

Jedan od najvećih svjetskih filmskih festivala vraća se na francusku rivijeru danas, 14. svibnja, a predsjednik žirija je meksički redatelj Alejandro Gonzalez Inarritu ("Birdman", "The Revenant").

Žiri 72. Filmskog festivala čine četiri muškarca i četiri žene, a među njima je i poljski redatelj i scenarist Pawel Pawlikowski, prošle godine u Cannesu proglašen najboljim redateljem za "Hladni rat". Glumica Elle Fanning, francuski crtač stripova, scenarist i filmski redatelj Enki Bilal te redatelj filma "Miljenica", Yorgos Lanthimos, bit će među članovima žirija Filmskoga festivala u Cannesu. Jedna od članica žirija je francuska glumica Maimouna N‘Diaye, nagrađivana američka redateljica i scenaristica Kelly Reichardt, talijanska redateljica i scenaristica Alicia Rohrwacher, koja je prošle godine u Cannesu osvojila nagradu za najbolji scenarij za film "Sretan kao Lazzaro" te Roobin Campillo, francuski scenarist, montažer i redatelj porijeklom iz Maroka. Festival je otvorila zombi-komedija redatelja Jima Jarmuscha "The Dead Don’t Die". Jarmuschovu glumačku postavu čine Tilda Swinton, Adam Driver, Bill Murray, Selena Gomez, Chloe Sevigny i Iggy Pop i svi igraju zombije.

Na službenom posteru Festivala je tada 26-godišnja redateljica Agnès Varda koja stoji na ramenima muškog tehničara, snimajući svoj prvi film "La Pointe Courte". Neki će reći kako je poster mjesto gdje počinje i završava spolna revolucija na Cannesu. Naime, u konkurenciji su samo četiri redateljice, a u programu festivala ima samo 13 filmova koje su režirale žene. U upravi festivala će reći kako imaju dobru namjeru to izmijeniti i kako je jednakost spolova prisutna u žiriju i izbornom tijelu programa. Ono što se također ne mijenja stav je Cannesa prema filmovima u produkciji Netflixa, koje odbija uvrstiti u program jer se ne prikazuju u kinima. No u Cannesu će biti prikazane dvije epizode serije Windinga Refna "It‘s Too Old To Die Young", u produkciji Amazon TV-a.

Kao i svake godine, u Cannes stižu novi filmovi azijske produkcije, ali i brojni majstori režije zapadnjačke industrije snova. Alain Delon je dobio počasnu Palmu, a možda najkestravagantniji događaj bit će film "The Best Years of a Life" u režiji 81-godišnjeg Claudea Leloucha, što je nova verzija njegovog klasika "A Man and A Woman" (1966.), koji u stare uloge vraća kultne Jean-Louisa Trintignanta i Anouk Aimée.

Dolazi i Britanac Ken Loach sa "Sorry I Missed You"; Dexter Fletcher s biografskim filmom o Eltonu Johnu "Rocketman" i Asif Kapadia sa svojim dokumentarcem o Diegu Maradoni. Očekuje se da će slavni nogometaš doći na premijeru, a Elton bi prije svoje premijere filma trebao i uživo zapjevati. Pedro Almodóvar ove je godine u konkurenciji s novim filmom "Pain & Glory", o životu filmskog redatelja. Marco Bellocchio vraća se u Cannes s filmom "The Traitor" o sicilijanskom mafijašu Tomassu Buscetti.

U filmu Terrencea Malicka "A Hidden Life" tema je Austrijanac Franz Jägerstätter koji je odbio boriti se na strani nacista u Drugom svjetskom ratu. Tu je i novi film Arnauda Desplechina "Oh Mercy!" o brutalnom ubojstvu na sjeveru Francuske. Braća Dardenne donose film "Young Ahmed" o belgijskom muslimanu tinejdžeru kojega radikaliziraju ekstremisti. Mlada Jessica Hausner slovi za najuzbudljivije talente europskog filma i dolazi s novim djelom "Little Joe" na temu genetskog inženjeringa.

Jedan od najočekivanijih je film "Bacurau" Brazilca Klebera Mendonçe Filha koji donosi misteriozno putovanje u unutrašnjost Brazila. Slično uzbuđenje vlada i oko korejskog filma "Parasite" autora Bong Joon-hoa (psihološki triler o susjedima). "The Wild Goose Lake" djelo je u režiji Kineza Diao Yinana o vođi biciklističke bande, a Rumunj Corneliu Porumboiu dolazi s filmom "La Gomera". Mati Diop predstavit će pustolovnu dramu "Atlantique", a mladi Xavier Dolan vraća se s gay-dramom "Matthias and Maxime". Glumica koja se uvijek pojavi u Cannesu je Isabelle Huppert, koja ovaj put predstavlja američki film Ire Sachsa, "Frankie". Zvijezda Cannesa je i palestinski redatelj Elia Suleiman koji donosi film "It Must Be Heaven". Svoje novo djelo donosi i cijenjena redateljica Céline Sciamma ("Girlhood", 2014.), a ove godine ima novi film "Portrait of a Woman on Fire".

Tanja Kvorka
U konkurenciji su samo četiri redateljice, a u programu festivala ima samo 13 filmova koje su režirale žene
Možda ste propustili...

GLAZBENIK JE VELIKI LJUBITELJ I ZAŠTITNIK MAČAKA

Baby Lasagna i mačak Stipe postali su junaci slikovnice o prijateljstvu

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike