Crna kronika
TRI PRIJEVARE U VIŠNJEVCU

Traže prevaranta koji "dila" drva
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
OSIJEK/VIŠNJEVAC


Policijska uprava osječko-baranjska izvijestila je u četiri prijevare koje su se zbile u Osijeku i Višnjevcu. U prvom slučaju, nepoznata se ženska osoba, u više navrata od 26. travnja do 29. prosinca 2018. godine, telefonom obratila 34-godišnjaku i tražila novčanu pomoć za bolesnu djecu. Ništa ne sumnjajući, 34-godišnjak je u Osijeku u više navrata na njezin račun uplatio više desetaka tisuća kuna, a pokazalo se da novac nije odlazio na liječenje djece. Poslije 34-godišnjak više nije mogao stupiti u kontakt sa ženskom osobom, pa je sve odlučio prijaviti policiji. Istraga se nastavlja.


Tri su se prijevare, sve identične i vjerojatno od strane istog prevaranta, zbile tijekom vikenda u Višnjevcu. Policija je izvijestila kako je u prijepodnevnim satima u petak nepoznata osoba došla u obiteljske kuće 80-godišnjaka, a potom i 62-godišnjaka u Višnjevcu. Predstavio im se kao prijatelj osobe od koje inače kupuju drva za ogrjev. Rekao im je da se osobi koja im dovozi drva pokvarilo vozilo. Potom je od 80-godišnjaka i 62-godišnjaka zatražio više stotina kuna za popravak vozila, a za uzvrat će im prijatelj dovesti drva za ogrjev. Nakon što su mu dali novac, prevarant se udaljio, a drva, naravno, nisu isporučena. Prema istom obrascu, također u Višnjevcu, prijevara se zbila i u subotu u poslijepodnevnim satima. Nepoznata osoba pozvonila je na vrata kuće 75-godišnjaka opet se predstavivši kao prijatelj osobe od koje 75-godišnjak kupuje drva za ogrjev. Rekao je 75-godišnjaku da se pokvarilo vozilo kojim prijatelj dovozi drva te je zatražio nekoliko stotina kuna za popravak, a zauzvrat će mu prijatelj dovesti drva za ogrjev. Nakon što je primio novac, počinitelj se udaljio ne isporučivši drva. Nakon što su posumnjali da su prevareni i nakon što su kontaktirali dostavljača drva kojemu kamion nije pokvaren, Višnjevčani su shvatili da su prevareni pa su pozvali policiju koja traga za prevarantom.

Iz policije upozoravaju da su prevaranti osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. Žrtve prijevare najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prevari. M.Bugarić
Najčitanije iz rubrike