Novosti
PREDSJEDNICA HUP-A O REZULTATIMA REFORMI I STANJU U GOSPODARSTVU

Deranja: Hrvatska treba pratiti Irsku
Objavljeno 10. svibnja, 2019.

Stagnira nam gospodarstvo, plaće su nam malene, po produktivnosti smo na začelju Europske unije. U politici nešto treba drastično promijeniti da bi nam bilo bolje. Upozorila je na to predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja u četvrtak u Osijeku osvrćući se na dosadašnje rezultate reformi te najavljujući skorašnju prezentaciju najnovijeg HUP scorea, u povodu Dana poduzetnika, koji će se obilježiti početkom lipnja.

- HUP score prati desetak zemlja u okruženju u tome kako one provode reforme, a u što ne ulaze najrazvijenije zemlje Europske unije. Do sada smo uvijek bili na začelju. Borili smo se s Rumunjskom i Bugarskom. Međutim, Rumunjska nas je pretekla. Tako da ne očekujem većih pomaka ni u ovoj novoj prezentaciji - kazala je Deranja. Napominje, nemamo ozbiljnih promjena.

Posebno je zabrinjava masovno iseljavanje mladih od ulaska u Europsku uniju, i to cijelih obitelji, te posljedično starenje stanovništva. Kako tomu stati na kraj, pronalazi primjer upravo u zemlji koja je posljednjih godina postala novi dom desetcima tisuća mladih iz Hrvatske - Irskoj.

- Irska je bila na samom dnu. Iz te zemlje masovno se iseljavalo. Danas je to perspektivna zemlja i zemlja useljavanja. Irska nije puno veća od Hrvatske i mi ne trebamo izmišljati toplu vodu, nego pratiti dobre primjere - smatra Deranja. A za to je potreban velik zaokret.

- Snižavanjem opterećenja na gospodarstvo, privlačenjem stranih investitora, dizanjem standarda, s više zaposlenih u privatnom sektoru, rastom BDP-a sigurno bi i svi ostali građani to osjetili po rastu životnog standarda - istaknula je predsjednica HUP-a i višestruka nositeljica titule menadžerice godine. Kaže, broj zaposlenih u javnoj upravi, u čemu prednjačimo u cijeloj Uniji, mora se smanjiti. Zabrinjavajućim smatra i podatak da je jako malo visokoobrazovanih u Hrvatskoj, a oko 70.000 građana s minimalcem uglavnom je srednje stručne spreme. S druge strane, obrtnika nam kronično nedostaje. No, kaže, "što će nam i kvalitetno obrazovanje ako nemamo svijest i poticaj da se djeca upisuju u obrtnička zanimanja".

- Nitko se ne upisuje u zidare, mesare i određena zanimanja koja polako izumiru, a itekako su nam potrebna. Nije točno da se s tim zanimanjima ne može pristojno zarađivati. Danas je na cijeni svaki dobar majstor, obrtnik, jer njih nam nedostaje. Daljnjim neupisivanjem djece u obrtnička zanimanja, imat ćemo sve više problema u budućnosti - zaključila je Deranja. U tom kontekstu potiče dualno obrazovanje koje će djecu nakon školovanja pripremiti za ulazak na tržište rada.
J.Pejaković
HRABRI I INOVATIVNI
Predsjednica HUP-a i direktorica tvrtke Tehnomont ispričala je učenicima osječke Ugostiteljske škole svoju poslovnu priču, započetu 1998., a koja ju je dovela do jedne od najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Poručila je da budu hrabri, inovativni i da se u poslu okruže pametnim, kreativnim i uspješnim ljudima te da se uvijek trude biti bolji.
Možda ste propustili...