Mozaik
GALERIJA FOTOGRAFIJA ‘’MERAJA’’

Priče Tome Šalića u fotografijama
Objavljeno 24. travnja, 2019.
U Galeriji fotografija ‘‘Meraja‘‘ Vinkovci, a u organizaciji Fotokluba ‘‘Vinkovci‘‘, svečano je otvorena izložba fotografija iz serijala ‘‘U Apsidi 2‘‘, vinkovačkog zaljubljenika u fotografiju Tome Šalića, pred velikim brojem posjetitelja. Ujedno je ovo bila prilika i za promociju njegove fotomonografije ‘‘Fotografija u Vinkovcima - izbor iz osobnog opusa‘‘. Svima je dobro poznato oko fotografa amatera Tome Šalića, koji je na jedan perfidan način uhvatio mnoge detalje o Vinkovcima te ih predstavio na samostalnoj izložbi i u fotomonografiji.

- Promovirana je bila fotomonografija ‘‘Fotografija u Vinkovcima - izbor iz osobnog opusa‘‘, odnosno moj dugogodišnji amaterski rad u trajanju oko 60 godina. Nema pretenzija da to bude umjetnička fotografija; kad mi se neki motiv svidi, ja ga zabilježim. Uvijek sam sve dokumentirao, tako da imam oko desetak fotoalbuma i gotovo je na svakoj fotografiji podatak kad je ona snimljena, gdje je snimljena i tko je na fotografiji. Mislim da je to u današnje vrijeme jako bitno, posebice jer se preko interneta i društvenih mreža mnoge fotografije dijele i to neće ostati za sva vremena. No kad imate fotomonografiju, to ostaje za sva vremena. Nisam pretendirao da to bude nešto vrhunsko, nego je Fotoklub ‘‘Vinkovci‘‘ odlučio - kad su vidjeli tu moju zbirku - napraviti izbor za fotomonografiju za ovu izložbu koja je postavljena u ‘‘Meraji‘‘. U ovoj fotomonografiji može se vidjeti deset područja moga rada, od ruralnog graditeljstva, sakralnog graditeljstva, samog grada Vinkovaca preko Domovinskom rata pa do Vinkovačkih jeseni i vinkovačkih groblja. Ima mnogo toga: i mojih prijatelja, pa i posjete predsjednika dr. Franje Tuđmana gradu Vukovaru. Kad govorimo o samoj izložbi, ovdje je prva fotografija koja je napravljena 1956. godina. Prije nije bilo fotoaparata kao danas, sad imate fotografije snimljene vrhunskim fotoaparatima. No uvijek nas je vodila ljubav prema fotografiji, bez obzira na to s kojim fotoaparatom fotografirate - rekao je Tomo Šalić, autor izložbe fotografija.

Mnogi su posjetitelji bili oduševljeni s motivima koje je fotografirao Šalić, a fotomonografija ‘‘Fotografija u Vinkovcima‘‘ ostaje im trajna uspomena na sve bitne događaje u Vinkovcima. Predsjednik Fotokluba ‘‘Vinkovci‘‘, Dražen Bota, na otvorenju izložbe govorio je o samom autoru, a kćerka Vlasta pročitala je dvije pjesme. M.Kokaj
Možda ste propustili...

U NOVOJ SEZONI “MASTERCHEFA”

U žiriju je i slavonski kuhar Goran Kočiš

GLAZBENIK JE VELIKI LJUBITELJ I ZAŠTITNIK MAČAKA

Baby Lasagna i mačak Stipe postali su junaci slikovnice o prijateljstvu

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

Najčitanije iz rubrike