Ekonomija
UPOZORENJE UN-A:

Zaštititi radnike od fleksibilnog rada
Objavljeno 20. travnja, 2019.
Potrebni su novi zdravstveni standardi kako bi se radnike zaštitilo od rizika koje donose fleksibilni oblici zapošljavanja, nove tehnologije i promjena klime, upozorila je Međunarodna organizacija za rad (ILO). Svake se godine zbog posla razboli ili ozlijedi 374 milijuna ljudi, izvijestila je UN-ova agencija za rad. Svakoga dana od bolesti povezanih s radnim mjestom, uključujući bolesti srca, rak i probleme s plućima, umire 6500 ljudi, a tisuću njih strada u nesrećama na radnom mjestu. Fleksibilni oblici zapošljavanja i niske plaće često rezultiraju nezdravim prekovremenim radom, ističu u ILO-u, podsjećajući da prekovremeni radni sati mogu naškoditi srcu i probavnom sustavu, a mogu dovesti i do tjeskobe i depresije. Otprilike svaki treći radnik u svijetu redovito radi više od 48 sati tjedno, što se prema definiciji ILO-a smatra pretjerano dugim radnim tjednom. Među onima koji rade od kuće, 41 posto njih suočava se s visokom razinom stresa, a među onima koji rade u poduzeću taj je problem istaknulo 25 posto ispitanih radnika. ILO-vo izvješće pokazuje i da su ozljede znatno učestalije kod radnika zaposlenih na određeno vrijeme nego kod onih zaposlenih na neodređeno.
"Radnici u nestandardnim oblicima zapošljavanja obično imaju slabiji pristup programima obuke, što je ključno za sprječavanje nesreća", konstatiraju u ILO-u. H
Promjena klime dodatni je rizik za radnike
Dodani rizik za radnike predstavljaju novi tipovi industrijskih materijala i strojeva te promjena klime, upozoravaju iz UN-ove agencije za rad. Istraživanje pokazuje da će do 2030. godine povećanje globalne temperature za 1,5 stupnjeva u odnosu prema predindustrijskom razdoblju prouzročiti gubitak oko dva posto radnih sati diljem svijeta jer će radnici biti prisiljeni štititi se od toplinskog udara i iscrpljenosti, navode u ILO-u.
Fleksibilni oblici zapošljavanja i niske plaće često rezultiraju nezdravim prekovremenim radom
Možda ste propustili...

PANEL “MLADI U PODUZETNIŠTVU”

Lakše do savjeta za pokretanje posla

268,6 MILIJUNA KUNA NEPOVRATNIH SREDSTAVA

Financiranje čak 46 poduzetničkih zona

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKA NA DNU PO KVALITETI PODUZETNIČKE OKOLINE

Birokracija koči razvoj

2

BANKA TRAŽI PRILIKU U HRVATSKOJ

RBA želi nove akvizicije

3

VAJDA U ČAKOVCU

Rekonstruirani pogon za preradu mesa počeo raditi