Ekonomija
UPOZORENJE UN-A:

Zaštititi radnike od fleksibilnog rada
Objavljeno 20. travnja, 2019.
Potrebni su novi zdravstveni standardi kako bi se radnike zaštitilo od rizika koje donose fleksibilni oblici zapošljavanja, nove tehnologije i promjena klime, upozorila je Međunarodna organizacija za rad (ILO). Svake se godine zbog posla razboli ili ozlijedi 374 milijuna ljudi, izvijestila je UN-ova agencija za rad. Svakoga dana od bolesti povezanih s radnim mjestom, uključujući bolesti srca, rak i probleme s plućima, umire 6500 ljudi, a tisuću njih strada u nesrećama na radnom mjestu. Fleksibilni oblici zapošljavanja i niske plaće često rezultiraju nezdravim prekovremenim radom, ističu u ILO-u, podsjećajući da prekovremeni radni sati mogu naškoditi srcu i probavnom sustavu, a mogu dovesti i do tjeskobe i depresije. Otprilike svaki treći radnik u svijetu redovito radi više od 48 sati tjedno, što se prema definiciji ILO-a smatra pretjerano dugim radnim tjednom. Među onima koji rade od kuće, 41 posto njih suočava se s visokom razinom stresa, a među onima koji rade u poduzeću taj je problem istaknulo 25 posto ispitanih radnika. ILO-vo izvješće pokazuje i da su ozljede znatno učestalije kod radnika zaposlenih na određeno vrijeme nego kod onih zaposlenih na neodređeno.
"Radnici u nestandardnim oblicima zapošljavanja obično imaju slabiji pristup programima obuke, što je ključno za sprječavanje nesreća", konstatiraju u ILO-u. H
Promjena klime dodatni je rizik za radnike
Dodani rizik za radnike predstavljaju novi tipovi industrijskih materijala i strojeva te promjena klime, upozoravaju iz UN-ove agencije za rad. Istraživanje pokazuje da će do 2030. godine povećanje globalne temperature za 1,5 stupnjeva u odnosu prema predindustrijskom razdoblju prouzročiti gubitak oko dva posto radnih sati diljem svijeta jer će radnici biti prisiljeni štititi se od toplinskog udara i iscrpljenosti, navode u ILO-u.
Fleksibilni oblici zapošljavanja i niske plaće često rezultiraju nezdravim prekovremenim radom
Možda ste propustili...

TRI ŠEĆERANE PRERADIT ĆE MILIJUN TONA REPE

Oporavlja se tržište, bolji dani za industriju šećera

ZAGREBAČKA BURZA

Treći tjedan Crobexi slabe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana