Kultura
ALEJANDRO CÓRDOVA U WALDINGERU

Publika hipnotizirana zvukom čarobne gitare
Objavljeno 15. travnja, 2019.
OSIJEK - U sklopu 7. sezone Osječke glazbene srijede koncert je održao meksički gitarist Alejandro Córdova, čiji je program bio spretno osmišljen i fenomenalno interpretiran. Córdova je publiku za početak uveo u romantično-idilično raspoloženje skladbom Julia Florida te nastavio u melankoličnom tonu sa skladbom El último canto (djela A. Barriosa). Od prvoga tona mogla se primijetiti muzikalnost izvođača, njegova naglašena senzibilnost i osjećaj za suptilnosti u interpretaciji. Sa svakim sljedećim izvedenim djelom otkrivale su se nove boje i teksture tona koje ljubitelju vrhunske glazbe ne daju da dođe do zraka, što pokazuje i kvalitetu izvođača i kvalitetu programa. Nakon Sonatine F. Morena Torrobe praizvedena je skladba u baroknom stilu koju je C. Córdova, Alejandrov prijatelj kompozitor, napisao za njega - Sonata.


Unatoč tome što je i sam izvođač napomenuo kako je ta skladba zahtjevna, izvedena je uz nevjerojatnu tehničku kontrolu, što je odalo dojam lakoće sviranja. Uslijedilo je djelo I. Albéniza Sevilla, originalno napisano za klavir, ali je vrlo efektno zazvučalo i na klasičnoj gitari. Ono što je obogatilo program i učinilo ga još zanimljivijim bila je izvedba skladbe Aires de Son G. Taméza, koji inače piše glazbu za filmove.


Ipak, najupečatljiviji dio večeri bila je posljednja skladba na repertoaru, četverostavačna Sonata A. Joséa, koji je bio žrtva španjolskoga civilnoga rata i umro vrlo mlad, Córdova je njegovu skladbu doživio i interpretirao kao posljednje osjećaje čovjeka pred smrt: i to poput igre sjene i svjetla. Nakon dugog aplauza publika dobila je dobila i bis - skladbu El testament de Amélia autora M. Llobeta, koja je zaokružila čarobnu atmosferu ovog koncerta. Dorotea Pavlinić
Možda ste propustili...

JUBILARNI DESETI MAGFESTIVAL DONOSI PRAIZVEDBE

Sedam djela hrvatskih skladatelja

BEOGRADSKI "VOZ‘‘ NA MALOM BRIJUNU

Vojislav Brajović i Sergej Trifunović kao Crni i Bijeli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DENIS DETLING, OPTIMISTIČAN NOVI STARI RAVNATELJ

Nikada nisam bio skeptičan u svezi s preseljenjem u Vegu

2

DANI LUKE BOTIĆA U ĐAKOVU I GORJANIMA

Knjiga o bačkim Hrvatima Šokcima

3

MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA U EDINBURGHU

Olja Savičević Ivančević pred brojnom britanskom publikom