Sport
LINO ČERVAR UOČI OBRAČUNA SA SRBIJOM

Razmišljamo samo o susretu u Beogradu, a ne onom o Zadru
Objavljeno 11. travnja, 2019.
U potrazi smo za mojim nasljednikom, otkrio je izbornik hrvatskih rukometaša

Vezani članci

NENAD PERUNIČIĆ IZBORNIK SRBIJE

Priželjkujem sportsku atmosferu

Zaključili su hrvatski rukometaši kratak boravak u Osijeku, odakle su jučer ujutro otišli u Beograd, gdje će danas (18 sati) odigrati kvalifikacijski susret za EP 2020. godine. Susret s rukometašima Srbije imao je zanimljivu, ali nesvakidašnju uvertiru. Organizatori su samo dva dana prije utakmice promijenili mjesto odigravanja susreta. Zbog košarkaške utakmice finala ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti rukometaši su iz dvorane Aleksandra Nikolića "preseljeni" u Stark arenu.

Radi se o onoj najvećoj beogradskoj areni u kojoj je Hrvatska odigrala već jedan susret u vrlo neprijateljskoj atmosferi. Bilo je to u polufinalu EP-a 2012. godine. Stoga će biti zanimljivo u kakvom će se ambijentu odigrati ovaj susret.

Pritisak
- Sigurno očekujemo pritisak, atmosferu nepovoljnu za nas. Srbi to sigurno znaju napraviti. No, s druge strane, igrači se međusobno znaju i bilo kakve vrste provokacija među njima ne očekujem. Za mene je najvažnije da ne bude prije svega ozljeda, a potom i nekih ekscesa, ne daj Bože crvenih kartona - rekao je hrvatski izbornik Lino Červar.

Može li Hrvatska već nakon dva susreta sa Srbijom osigurati Europsko prvenstvo?

- Matematički trebaju nam još četiri boda u četiri utakmica. Ali želimo to ranije riješiti, dakako osvojiti i prvo mjesto u skupini. Oni su pod većim imperativom da moraju dobiti. Sigurno neće biti lako. Igramo nekompletni bez Cindrića, Horvata, Pavlovića, Marića, pa će priliku dobiti neki novi igrači, jer su ovo prilike vidjeti koliko koji igrač može dati u određenim okolnostima i na koga možemo računati i za ubuduće.

Srbi su pomladili reprezentaciju, no još uvijek je to po imenima vrlo dobra momčad. Kojoj uvijek nešto nedostaje.

- Najbolju utakmicu odigrali su sa Švicarcima u kvalifikacijama. Bolje su izgledali negoli na Svjetskom prvenstvu bez obzira na to što su tu utakmicu izgubili. Agresivni su, a igraju kod kuće, možda će im i suci dopustiti više takvu igru. Očekujem da oni u tranziciji pokušaju nama zabiti što više golova. Što se tiče njihove momčadi, imaju dva odlična golmana, Cuparu i Milosavljeva, zatim odličnog pivota Marsenića. Krila, Radivojević i Ilić, sigurno će biti dosta aktivna. Tu je Zelenović na desnom beku, naš bivši "zagrebaš" Vujić na srednjem, a zanimljiv je taj mali Kukić. Jako dobar igrač prolaza. Po imenima to je dobra ekipa koja želi otići na EP. Želimo to i mi, ali sada razmišljamo samo o Beogradu, a ne o utakmici sa Zadrom.

Povjerenje u trenere
Za ovu akciju Červar ponovno ima novog asistenta. To je Osječanin Silvio Ivandija. Prije njega u novom Červarovu mandatu tu su ulogu imali trener NEXE-a Hrvoje Horvat i nekadašnji reprezentativac Davor Dominiković.

- Sve radimo kako bismo tražili trenera koji bi me zamijenio, jer sljedeće godine na kraju olimpijskog ciklusa ću prestati. Zasad neke od njih probamo, mjerimo. Mislim kako je najvažnije podržati izbornika i da svi imamo povjerenje u njega. Nedavno sam postao i Predsjednik udruge hrvatskih rukometnih trenera. Uradio sam već neke stvari, surađujem s regionalnim instruktorima koji su povezani s klubovima. Pokušavamo pronaći naš sustav i podići trenersku struku. Da imamo svoj stil, koji odgovara mentalitetu naše djece i mladeži. Stvaramo trenerski sustav, ali trenera je sve manje. Zato im treba vratiti motivaciju jer bez pravih trenera ni u mlađim uzrastima nema budućnosti.

Krešimir Lacković
ČERVAR: RECI LINI DA MANJE PRIČA
Tijekom siječanjskog SP-a u Njemačkoj, a nakon susreta s domaćinom Lino Červar oštro je opalio po danskim sucima. Tada je od IHF-a pokrenut postupak protiv hrvatskog izbornika i članova stožera. Zanimalo nas je danas je li uopće Červaru ili našem rukometnom savezu stigla bilo kakva kazna.

- Nikakva kazna nije stigla. Pojeo vuk magare. Pokazalo se da sam bio u pravu. Istina, poručivano mi je posredno nešto kao ‘reci Lini samo neka ubuduće manje priča’. Vidjeli ste da su i oni priznali lopovluk. Ma ja sam čekao da me kazne, pa ako treba ići i na više instance, kod Bacha, na Olimpijski odbor, da dokažem kako je to bila krađa. To se ne smije događati. Pa onih 11 točaka koje smo mi stavili bilo je milijun i sto tisuća otvaranja. Milijun ljudi vidjelo je što se dogodilo.
Možda ste propustili...

GROZNICA SUBOTNJE VEČERI NA OPUS ARENI

Pobjeda koja Osijeku znači više od tri boda

ČETVRTFINALE KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek izborio završni turnir, ali i NBC pokal

Najčitanije iz rubrike