Novosti
INVESTICIJSKI FOND MID EUROPA KUPIO PEKARSKU KOMPANIJU

Tvrtka Mlinar ima novog većinskog vlasnika, Mato Škojo ostao je suvlasnik
Objavljeno 10. travnja, 2019.

Investicijski fond Mid Europa sa sjedištem u Londonu postao je većinski vlasnik društva Mlinar d.d., a Mato Škojo, predsjednik uprave i dosadašnji vlasnik Mlinara, ostaje suvlasnik.


"Radujem se suradnji s Mid Europom kao snažnim i vjerodostojnim partnerom s izvrsnim iskustvom u proizvodnji hrane i maloprodaji", izjavio je u objavljenom priopćenju Mato Škojo, a potom je za naš list još samo kratko prokomentirao kako je to "velika stvar za Mlinar".


"Planiramo pomoći Mlinaru da se proširi na međunarodno tržište i radujemo se suradnji s Matom Škojom u nastavku rasta kompanije", kazao je Andrej Babache, partner u Mid Europi.


"Naše ulaganje u Mlinar temelji se na našim dobrim rezultatima u ulaganju u vodeće maloprodajne i potrošačke tvrtke u srednjoj i istočnoj Europi. Na maloprodajnoj strani vjerujemo da Mlinar može imati koristi od našeg iskustva u širenju poslovanja koje se može vidjeti na primjeru Zabke (Poljska) i Profija (Rumunjska). Fokusirat ćemo se na inovaciju i jačanje brenda te ćemo istražiti i spajanje zamrznutih Mlinarovih proizvoda s Hortexom, vodećim proizvođačem zamrznutih proizvoda na poljskom tržištu", objasnio je planove Mid Europe Robert Knorr, partner u fondu. Ovim vlasničkim preslagivanjem Mlinaru je zajamčeno najprije širenje i liderska uloga u regiji, a potom i plasman na drugim kontinentima, stoji u obavijesti.


Prema dostupnim informacijama Mid Europa je britanski investicijski fond koji posluje na području središnje i istočne Europe. Od početka poslovanja uložili su oko 5,2 milijarde eura u brojne kompanije. Osnovana 1999. godine, Mid Europa postala je predvodnik u privatnom kapitalu u regiji s uredima u Budimpešti, Istanbulu, Londonu i Varšavi. Od samog početka ulažu u vodeće tvrtke na tržištu, uglavnom u domaćim industrijama usmjerenim na rast. Do danas su realizirali 40 oblika investicija u 18 zemalja. Između ostalog, 2015. godine postali su novi vlasnici triju srpskih prehrambenih kompanija - Imleka, Bambija i Knjaza Miloša - a u ožujku prošle godine preuzeli su većinski udio u srpskoj zdravstvenoj MediaGroup. Ove veljače objavljeno je kako su tvrtku Bambi, proizvođača keksa, prodali Coca-Coli HBC.
Transakcija s Mlinarom bila je bez ranijih najava u javnosti, jednako kao što je osječka Kruna 2009. godina postala vlasnikom 90,36 posto udjela u temeljnom kapitalu društva Mlinar d.d. Križevci, koji je tada bio dio sustava Agrokor. Ova se transakcija tada dovela u vezu dobrih odnosa dvaju vlasnika. Agrokor je, naime, sedam godina prije od Škoje kupio njegov trgovački lanac Alastor. Nastavno se Kruna stopila u jači i poznatiji brend Mlinar, a ova je priča dobila pravi zamašnjak gradnjom nove tvornice 2011. godine u Zagrebu. To je i danas najveća tvornica pekarskih proizvoda u ovom dijelu regije. Zanimljivo, ni tada nije bilo, u nas uobičajene, ceremonije službenog otvorenja. Usporedno su razvijali maloprodajnu mrežu specijaliziranih prodavaonica pekarskih proizvoda. Mlinar je danas vodeće maloprodajno i veleprodajno poduzeće u Hrvatskoj i posluje s najvećom pekarskom maloprodajnom mrežom u jugoistočnoj Europi. Imaju više od 230 vlastitih maloprodajnih mjesta u četiri europske zemlje, a veleprodajno plasira na dodatnih 19 svjetskih tržišta. Franšize su dosad plasirane u deset zemalja na tri kontinenta. U ovom trenutku Mlinar je jedina akvizicija Mid Europe na hrvatskom tržištu. D.Kuštro
PET POGONA
Prema dostupnim podacima Mlinar danas zapošljava gotovo 2000 radnika, proizvodnja je organizirana u pet velikih pekarskih pogona - u Zagrebu, Poreču, Šibeniku te u dvije tvornice u Osijeku. Novija od njih postala je poznata po specijaliziranoj liniji za proizvodnju bureka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike