Novosti
INVESTICIJSKI FOND MID EUROPA KUPIO PEKARSKU KOMPANIJU

Tvrtka Mlinar ima novog većinskog vlasnika, Mato Škojo ostao je suvlasnik
Objavljeno 10. travnja, 2019.

Investicijski fond Mid Europa sa sjedištem u Londonu postao je većinski vlasnik društva Mlinar d.d., a Mato Škojo, predsjednik uprave i dosadašnji vlasnik Mlinara, ostaje suvlasnik.


"Radujem se suradnji s Mid Europom kao snažnim i vjerodostojnim partnerom s izvrsnim iskustvom u proizvodnji hrane i maloprodaji", izjavio je u objavljenom priopćenju Mato Škojo, a potom je za naš list još samo kratko prokomentirao kako je to "velika stvar za Mlinar".


"Planiramo pomoći Mlinaru da se proširi na međunarodno tržište i radujemo se suradnji s Matom Škojom u nastavku rasta kompanije", kazao je Andrej Babache, partner u Mid Europi.


"Naše ulaganje u Mlinar temelji se na našim dobrim rezultatima u ulaganju u vodeće maloprodajne i potrošačke tvrtke u srednjoj i istočnoj Europi. Na maloprodajnoj strani vjerujemo da Mlinar može imati koristi od našeg iskustva u širenju poslovanja koje se može vidjeti na primjeru Zabke (Poljska) i Profija (Rumunjska). Fokusirat ćemo se na inovaciju i jačanje brenda te ćemo istražiti i spajanje zamrznutih Mlinarovih proizvoda s Hortexom, vodećim proizvođačem zamrznutih proizvoda na poljskom tržištu", objasnio je planove Mid Europe Robert Knorr, partner u fondu. Ovim vlasničkim preslagivanjem Mlinaru je zajamčeno najprije širenje i liderska uloga u regiji, a potom i plasman na drugim kontinentima, stoji u obavijesti.


Prema dostupnim informacijama Mid Europa je britanski investicijski fond koji posluje na području središnje i istočne Europe. Od početka poslovanja uložili su oko 5,2 milijarde eura u brojne kompanije. Osnovana 1999. godine, Mid Europa postala je predvodnik u privatnom kapitalu u regiji s uredima u Budimpešti, Istanbulu, Londonu i Varšavi. Od samog početka ulažu u vodeće tvrtke na tržištu, uglavnom u domaćim industrijama usmjerenim na rast. Do danas su realizirali 40 oblika investicija u 18 zemalja. Između ostalog, 2015. godine postali su novi vlasnici triju srpskih prehrambenih kompanija - Imleka, Bambija i Knjaza Miloša - a u ožujku prošle godine preuzeli su većinski udio u srpskoj zdravstvenoj MediaGroup. Ove veljače objavljeno je kako su tvrtku Bambi, proizvođača keksa, prodali Coca-Coli HBC.
Transakcija s Mlinarom bila je bez ranijih najava u javnosti, jednako kao što je osječka Kruna 2009. godina postala vlasnikom 90,36 posto udjela u temeljnom kapitalu društva Mlinar d.d. Križevci, koji je tada bio dio sustava Agrokor. Ova se transakcija tada dovela u vezu dobrih odnosa dvaju vlasnika. Agrokor je, naime, sedam godina prije od Škoje kupio njegov trgovački lanac Alastor. Nastavno se Kruna stopila u jači i poznatiji brend Mlinar, a ova je priča dobila pravi zamašnjak gradnjom nove tvornice 2011. godine u Zagrebu. To je i danas najveća tvornica pekarskih proizvoda u ovom dijelu regije. Zanimljivo, ni tada nije bilo, u nas uobičajene, ceremonije službenog otvorenja. Usporedno su razvijali maloprodajnu mrežu specijaliziranih prodavaonica pekarskih proizvoda. Mlinar je danas vodeće maloprodajno i veleprodajno poduzeće u Hrvatskoj i posluje s najvećom pekarskom maloprodajnom mrežom u jugoistočnoj Europi. Imaju više od 230 vlastitih maloprodajnih mjesta u četiri europske zemlje, a veleprodajno plasira na dodatnih 19 svjetskih tržišta. Franšize su dosad plasirane u deset zemalja na tri kontinenta. U ovom trenutku Mlinar je jedina akvizicija Mid Europe na hrvatskom tržištu. D.Kuštro
PET POGONA
Prema dostupnim podacima Mlinar danas zapošljava gotovo 2000 radnika, proizvodnja je organizirana u pet velikih pekarskih pogona - u Zagrebu, Poreču, Šibeniku te u dvije tvornice u Osijeku. Novija od njih postala je poznata po specijaliziranoj liniji za proizvodnju bureka.
Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

Najčitanije iz rubrike