Regija
KAKVA ĆE BITI MREŽA ŠKOLA?

Ne žele ukidati male
područne i matične škole
Objavljeno 9. travnja, 2019.
Smjernice ministarstva navode kako bi škole s manje od 150 učenika trebalo ukinuti
VUKOVAR - Na sedmoj Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije, održanoj u Vukovaru, posebnu je pozornost nazočnih izazvao prijedlog Plana mreže osnovnih škola kojima je Županija osnivač.
Jadranka Mustapić-Karlić, v.d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, navela je kako su svi osnivači škola od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili sugestije i smjernice na koji način napraviti mrežu osnovnih škola. Vukovarsko-srijemska županija osnivač je 41 osnovne škole, s tim da su gradovi Vukovar i Vinkovci osnivači škola na području tih gradova, no smjernice se odnose i na njih.


- Te su sugestije izazvale puno komentara jer navode kako bi škole koje imaju manje od 150 učenika trebalo ukinuti. Mi imamo 16 takvih osnovnih škola, ali i još 37 malih, lijepo uređenih područnih škola u manjim mjestima i s malim brojem učenika, koje nisu rentabilne jer Ministarstvo stavlja u prvi plan racionalizaciju, koja se primarno odnosi na ekonomski aspekt - pojasnila je.


Dodala je kako je Županija svjesna kako te škole nisu rentabilne, međutim one su mahom uređene i imaju sve potrebno za kvalitetno održavanje nastave učenicima od prvog do četvrtog razreda. Također, škole u manjim mjestima predstavljaju osnovu društvenog, kulturnog, pa čak i sportskog života.


- Ako ih po naputku Ministarstva ukinemo, plus još i matične škole s manje od 150 učenika, doći ćemo u situaciju da ćemo potpuno ugasiti život u malim mjestima s obzirom na to da će i to malo mladih obitelji otići jer bi i djeca od prvog do četvrtog razreda morala putovati u veće matične škole - istaknula je Mustapić-Karlić, naglasivši kako bi prema pedagoškom standardu koje zastupa resorno ministarstvo matične škole trebale imati od 300 do 500 učenika.


Prema njezinim riječima, samo OŠ Ivana Kozarca u Županji i škola u Ivankovu imaju više od 500 učenika. Navela je i kako mrežu škola trebaju definirati u roku od šest mjeseci.
- To je dugoročan projekt o kojem ovisi i demografska slika naše županije, a na načelnicima je i gradonačelnicima, koji su svakako zainteresirani za ovu tematiku, da iznesu svoje mišljenje. Župan Božo Galić i ja smo protiv tih mjera i želimo da sve škole ostanu onakve kakve jesu, što smo spremni i obrazložiti Ministarstvu - rekla je Mustapić-Karlić i ustvrdila kako bi krajnji istok Hrvatske trebao biti izuzet od predloženih smjernica.
Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike