Regija
KAKVA ĆE BITI MREŽA ŠKOLA?

Ne žele ukidati male
područne i matične škole
Objavljeno 9. travnja, 2019.
Smjernice ministarstva navode kako bi škole s manje od 150 učenika trebalo ukinuti
VUKOVAR - Na sedmoj Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije, održanoj u Vukovaru, posebnu je pozornost nazočnih izazvao prijedlog Plana mreže osnovnih škola kojima je Županija osnivač.
Jadranka Mustapić-Karlić, v.d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, navela je kako su svi osnivači škola od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili sugestije i smjernice na koji način napraviti mrežu osnovnih škola. Vukovarsko-srijemska županija osnivač je 41 osnovne škole, s tim da su gradovi Vukovar i Vinkovci osnivači škola na području tih gradova, no smjernice se odnose i na njih.


- Te su sugestije izazvale puno komentara jer navode kako bi škole koje imaju manje od 150 učenika trebalo ukinuti. Mi imamo 16 takvih osnovnih škola, ali i još 37 malih, lijepo uređenih područnih škola u manjim mjestima i s malim brojem učenika, koje nisu rentabilne jer Ministarstvo stavlja u prvi plan racionalizaciju, koja se primarno odnosi na ekonomski aspekt - pojasnila je.


Dodala je kako je Županija svjesna kako te škole nisu rentabilne, međutim one su mahom uređene i imaju sve potrebno za kvalitetno održavanje nastave učenicima od prvog do četvrtog razreda. Također, škole u manjim mjestima predstavljaju osnovu društvenog, kulturnog, pa čak i sportskog života.


- Ako ih po naputku Ministarstva ukinemo, plus još i matične škole s manje od 150 učenika, doći ćemo u situaciju da ćemo potpuno ugasiti život u malim mjestima s obzirom na to da će i to malo mladih obitelji otići jer bi i djeca od prvog do četvrtog razreda morala putovati u veće matične škole - istaknula je Mustapić-Karlić, naglasivši kako bi prema pedagoškom standardu koje zastupa resorno ministarstvo matične škole trebale imati od 300 do 500 učenika.


Prema njezinim riječima, samo OŠ Ivana Kozarca u Županji i škola u Ivankovu imaju više od 500 učenika. Navela je i kako mrežu škola trebaju definirati u roku od šest mjeseci.
- To je dugoročan projekt o kojem ovisi i demografska slika naše županije, a na načelnicima je i gradonačelnicima, koji su svakako zainteresirani za ovu tematiku, da iznesu svoje mišljenje. Župan Božo Galić i ja smo protiv tih mjera i želimo da sve škole ostanu onakve kakve jesu, što smo spremni i obrazložiti Ministarstvu - rekla je Mustapić-Karlić i ustvrdila kako bi krajnji istok Hrvatske trebao biti izuzet od predloženih smjernica.
Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

ŽUPANJA SE PRISJETILA OBRANE OD POPLAVE 2014.

Zadržali duh zajedništva

UPRAVA ŠUMA PODRUŽNICA VINKOVCI PREDNJAČI

U 2018. godini ostvarili 53,9 milijuna kuna dobiti

PRIREDBA UDRUGE VRETENAC “OSVIJETLI MOJE BOJE”

Različitost - osebujna boja života

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UDRUGA KOJA ŠIRI ENTUZIJAZAM I POMAŽE ZAJEDNICI

“Avantura” - dokaz da mladi mogu dobro živjeti u selu

2

U NEDJELJU EURO I IZBORI ZA VMO

Na izborima za VMO u Đakovu čak 38 lista

3

SAVRŠEN SPOJ SLIKARSTVA I GLAZBE

Ivanka Galić izložila slike na travu, uz gajde, gitaru i pjesmu