Kultura
8. NOĆ KNJIGE: JUNACI STRIPOVA

Dubravka Pađen-Farkaš: U GISKO-u sve u znaku 70. rođendana
Objavljeno 6. travnja, 2019.
Izložba u povodu 60. obljetnice od izlaska prvoga Peyoova stripa - Štrumfovi

Ovogodišnja, osma Noć knjige održat će se u utorak, 23. travnja. Manifestacija je to koja nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige i razgovoru o njezinu statusu i važnosti u društvu. Povod su Svjetski dan knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. travnja, te Dan hrvatske knjige dan ranije, 22. travnja.


Organizator žele da se na taj dan u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, različitim institucijama te u svim ostalim prostorima prijateljima knjige, kao i u javnom prijevozu, organiziraju razna događanja. Gradska i sveučilišna knjižnica i ove će se godine bogatim programom uključiti u obilježavanje Noći knjige.


- Budući da GISKO ove godine obilježava 70 godina osnutka, tema Noći knjige je Rođendanska zabava. Kako uz Knjižnicu važne obljetnice ove godine obilježavaju Slavonsko tamburaško društvo Pajo Kolarić, ŠPU Feniks, Dječji zbor Osječki zumbići i Izviđački klub Javor, prilika je ovo da se svi zajedno predstavimo našim sugrađanima edukativnim i zabavnim programom namijenjen svakoj dobi. U Noći knjige 2019. posebna pozornost posvećena je temi Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa, a kako je nedavno obilježena i 60. obljetnica od izlaska prvog stripa Štrumfovi, belgijskog autora Pierrea Culliforda, poznatijega u svijetu stripa kao Peyo, u suradnji s Francuskom alijansom Osijek priprema se i izložba Štrumpfovi slave 60. rođendan. Posjetitelje svakako čekaju i neka iznenađenja, ali i sjajna prilika za međugeneracijsko druženje, razgovor i zabavu - zadovoljno najavljuje ravnateljica GISKO-a, Dubravka Pađen Farkaš, viša knjižničarka.


Posebna je želja organizatora da ove godine Noć knjige zaživi na ulicama, trgovima i u kvartovima, pa pozivaju mjesne odbore diljem Hrvatske da se povežu s lokalnim udrugama i organizacijama i organiziraju druženja s piscima, prevoditeljima, ilustratorima, umjetnicima, glazbenicima iz kvarta, potaknu razmjenu knjiga, organiziraju javna čitanja, okupe se oko mjesta gdje postoje spomenici likovima ili piscima, ožive ih i stvore jedinstven šušur, ističu organizatori, Zajednica nakladnika i knjižara HGK-a, NSK-a u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika, Knjižni blok - Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara. Pozivaju sve sudionike da posebnu pozornost posvete temi.


- ​Vrijeme prolazi, svijet se mijenja, a oni ne stare, inspiriraju nas, vesele, potiču na razmišljanje i djelovanje. Oni su naši omiljeni likovi, naši junaci. Rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu, obilježili su naše odrastanje i bez njih ništa ne bi bilo isto, kultura, svakodnevica, pa ni mi sami. U Noći knjige prisjećamo se likova koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, likova s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, dokazivali se na testu hrabrosti, domišljatosti, upornosti... Istražujemo kako su nas inspirirali i nadahnjivali te oblikovali naše živote. Pitamo se zašto su nam književni likovi važni i kako nam fikcija pomaže da se nosimo s izazovima stvarnog svijeta - najavljuju.


Povod za promišljanje o najdražim fiktivnim likovima i junacima pruža i niz obljetnica u ovoj godini: 180 godina od objavljivanja romana Junak našeg doba, 80 godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja Alana Forda, 90 godina od prve pojave Popaja, 50 godina od rođenja i 20 godina od smrti Edvina Biukovića i dr.

"Svaki od ovih čudesnih likova krije poneko iznenađenje, svoje vlastite tajne i obrate sudbine koji nas mogu šokirati ili zadiviti. Jesmo li stoga, ipak, nešto naučili? Ili smo shvatili da su naši omiljeni likovi daleko slojevitiji nego što smo mislili i da nisu samo zaslužni za prodaju knjiga i filmova nego i za poticanje razvoja tehnologije, društvenih promjena te za oblikovanje kulture i svakodnevnog života?" - iz pogovora knjige 101 najutjecajniji lik koji nikada nije živio.


Narcisa Vekić
23. travnja
Svjetski dan knjige i autorskih prava
Dubravka Pađen Farkaš

ravnateljica GISKO-a

Prilika je ovo da se predstavimo edukativnim i zabavnim programom namijenjen svakoj dobi. Posjetitelje čekaju i neka iznenađenja, ali i prilika za međugeneracijsko druženje, razgovor i zabavu
Možda ste propustili...

HNK U OSIJEKU: JER STE VI TO TRAŽILI

Još dvije izvedbe sjajnih “Maratonaca” u svibnju

SEMINAR ZA VODITELJE I ČLANOVE FOLKLORNIH I PJEVAČKIH SKUPINA U NAŠICAMA

Tema - scenska primjena folklorne građe

Najčitanije iz rubrike