Zdravlje
O PROLJETNIM ALERGIJAMA S MAGISTROM FARMACIJE TATJANOM BUHA

Uz lijekove za alergiju nude i savjetovanje
Objavljeno 23. ožujka, 2019.
Konkretna mjerenja pokazuju da je na osječkom području uz pelud ambrozije, koja je aktivna ljeti, najbrojniji pelud čempresa

Krajem veljače u kontinentalnom dijelu Hrvatske počinju prve proljetne alergije, zbog cvjetanja lijeske i johe, a zatim vrbe i brijesta. Na njih se u ožujku nastavlja cvjetanje breze, bukve, javora i hrasta. Konkretna mjerenja pokazuju da je na osječkom području uz pelud ambrozije, koja je aktivna ljeti, najbrojniji pelud čempresa. Najveći udio peludi, od čak 55 posto na godišnjoj razini, odnosi se na pelud drveća. Procjenjuje se da u Hrvatskoj čak 7 - 10 posto stanovništva pati od sezonskih alergijskih hunjavica. O načinu na koji mogu pomoći sami ljekarnici i što u vezi s tim problemom nude, u 31. poslovnici Ljekarni Srce razgovarali smo s magistrom farmacije Tatjanom Buha.

Mnoge se osobe s dolaskom proljeća prvi put susreću s alergijskim rinitisom i često ga i ne prepoznaju, brkajući ga s hunjavicom ili prehladom. Nude li Ljekarne Srce svojevrsno savjetovanje s ljekarnicima o simptomima alergija, ali i o mogućoj terapiji?

- Često nam dolaze pacijenti koji se žale na začepljen nos, na curenje iz nosa, kašalj, umor, glavobolju i suzenje očiju, a sve to mogu biti simptomi i prehlade i alergije. Mi se u Ljekarnama Srce u razgovoru s pacijentom trudimo prepoznati o čemu se radi i savjetovati pacijenta. Prehlada traje do dva tjedna, sekret iz nosa je gušći, žutozelen, a uz kašalj i začepljen nos može se pojaviti i temperatura i bol u mišićima. Alergije traju duže i ponavljaju se, sekret iz nosa više je vodenast, javlja se iritantan svrbež nosa i crvenilo očiju. Pacijente koji često dolaze kupovati nazalne dekongestive upozoravamo da to nije samo začepljen nos, nego da bi se moglo raditi o alergijskom rinitisu. Kod alergijskog rinitisa im savjetujemo da uzimaju oralne antihistaminike, nazalne dekongestive, ali do sedam dana. Također, savjetujemo ispiranje nosa morskom vodom ili nekom fiziološkom otopinom, a pacijentima s jakim tegobama savjetujemo da odu liječniku. Pacijentima koji već imaju terapiju objasnimo kako pravilno uzimati lijekove i da trebaju pratiti peludni kalendar, koji je sada dostupan i u iOS i Android aplikacijama

U posljednje vrijeme možemo čitati kako se za liječenje blažeg oblika alergija koriste različiti antihistaminici koji se mogu dobiti i bez recepta. Na koji način ti lijekovi djeluju?

- Antihistaminici su lijekovi koji inhibiraju djelovanje histamina na H1 receptore. Sprječavanjem djelovanja histamina, koji se oslobađa kod alergija, ublažavaju se simptomi poput nosne sekrecije, kihanja i svrbeža. U Ljekarnama Srce u slobodnoj su prodaji dostupni bezreceptni lijekovi Loratadin, Feksofenadin i Cetirizin u obliku tableta, koje se koriste jedna dnevno.

Zbog intenzivne izloženosti proljetnom suncu na koži se često javljaju različite reakcije, uglavnom u obliku crvenila i osipa, odnosno kožne alergije. Koliko lijekovi i preparati mogu pomoći kod te vrste alergija?

- Oko 20 % ljudi pati od alergije na sunce. Ta se alergija pojavljuje naglo kao čvorići ili mjehurići uz svrbež. Za taj oblik preosjetljivosti odgovorne su UVA i UVB zrake. Preventivno se preporučuje upotreba krema koje sadržavaju zaštitni faktor. Kada je već došlo do alergije na sunce, za ublažavanje se koriste oralni i lokalni antihistaminici. Mi farmaceuti savjetujemo pacijentima kako odabrati najprikladniji preparat s obzirom na tip kože, a kod jako osjetljivih osoba preporučujemo korištenje dodataka prehrani koji štite kožu od oštećenja.

Jesu li lijekovi namijenjeni liječenju alergija u djece drukčije, posebno prilagođeni i treba li na to obratiti posebnu pozornost?

- Lijekovi koji se koriste za liječenje djece mogu biti u obliku sirupa, oralnih kapi, kapi za nos i inhalacija. Potrebno je obratiti pozornost na doziranje lijeka, s obzirom na to da su doze lijekova za djecu manje, te savjetovati pravilno uzimanje lijekova i upozoriti na nuspojave.

Nefreteta Z. Eberhard
Dodatci prehrani pomažu
Koliko u borbi protiv alergija mogu pomoći različiti dodatci prehrani, poput različitih vitamina i minerala?Mnogi dodatci prehrani mogu pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma alergije, a to su:



l beta-karoten, koji se unosi 4 - 6 tjedana prije sunčanja zato što štiti kožu i pomaže koži adaptirati se na sunce



l astaksantin, koji se uzima 4 - 6 tjedana prije izlaganju suncu, sprječava promjene na koži izazvane UVA zrakama, a to znači da ima preventivni učinak na alergije i na fotostarenje kože

l ulje crnog kima, koji je prirodni antihistaminik i treba ga početi uzimati nekoliko mjeseci prije polinacije



l kvercetin, koji je bioflavonoid sa snažnim antioksidativnim, antihistaminskim i protuupalnim djelovanjem



l kalcij i vitamin C, koji smanjuju izlučivanje histamina i potiču njegovu razgradnju



l biljka kozlinac, koja potiče eliminaciju alergena i pritom smanjuje alergijske simptome



l probiotici, jer zdrava i uravnotežena crijevna mikroflora smanjuje pojavu alergija.
Najčitanije iz rubrike