Mozaik
SAJAM "SVIJETA" MODERNOG MUŠKARCA

Tko su, kakvi su i gdje su današnji gentlemani - muškarci s dobrim manirama?
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Tko su, što su, kakvi su i gdje su gentlemani 21. stoljeća? Jesu li ostali u filmovima iz 20. stoljeća ili su među nama, samo su gentlemanski nenametljivi? Uvriježena su mišljenja boljih, ljepših ili točnije rečeno – nježnijih polovica da je muškaraca s lijepim manirama sve manje. Je li to doista tako, na ulicama metropole pokušao je saznati Miran Kurspahić, režiser i glumac koji nerijetko slovi za sve ono što bi po defaultu krasilo jednog gentlemana.


‘‘Osoba koja tretira druge ljude na ispravan način, ali sa samopouzdanjem‘‘, ‘‘ljubazan, inteligentan, duhovit‘‘, ‘‘nježan prema životu‘‘, ‘‘uvijek lijepo odjeven i s lijepim manirama‘‘, ‘‘onaj koji se zna ponašati, koji ne psuje‘‘, ‘‘onaj koji je pažljiv prema ženskoj osobi pokraj sebe‘‘, ‘‘treba držati do kulturnog, civiliziranog ponašanja i do nekih normi‘‘, ‘‘stilom treba odražavati karakter i način ponašanja - odjeća ne čini čovjeka, ali je odraz njegova unutarnjeg stanja‘‘, samo su neki od odgovora na pitanje tko su i kakvi su današnji gentlemani.


S obzirom na to da čitajući odgovore svakome od nas pada na pamet bar nekoliko primjera muškaraca iz vlastitog okruženja, dalo bi se naslutiti da gentlemani ipak nisu tako ‘‘izumrla vrsta‘‘. Upravo njih, gentlemane i one koji će to tek postati, sigurno će razveseliti vijest o Gentleman‘s fair Zagreb - unique boutique sajmu "svijeta" modernog muškarca koji čuva sve vrednote definicije gentlemana, ali koji u moderno doba pokušava moralne vrednote proširiti i na neke vlastite užitke. Održat će se od 5. do 8. rujna u Zagrebu, na prostoru cijele Gliptoteke, kao i dvorišnog parka Gliptoteke. Kroz brojne tribine novinara, publicista, psihologa, znanstvenika, glazbenih umjetnika, poslovnih ljudi i poznatih osoba iz svijeta sporta i glume pokušat će se, prije samog sajma u rujnu, doći do odgovora na pitanje tko je to gentleman danas i koliko se on razlikuje (ili ne) od pojma gentlemana u povijesti.


Brojni "warm up" programi i ankete publike provodit će se u cilju propagiranja "gentlemanskog ponašanja" i uzdizanja estetskih normi prave neiskvarene uspješnosti u odnosu na "loše vrijednosti uspješnosti‘‘ koje danas prevladavaju.


Izložbeni i prezentacijski prostori prostirat će se u cijelom zatvorenom i otvorenom prostoru Gliptoteke. Ekskluzivnost prostora, mali i lijepo uređeni izložbeni prostori, pomno odabrani izlagači, zanimljiv glazbeno-kulturni program, bogata ponuda skupih kolekcionarskih slika i brojne ekskluzivne promocije bit će zanimljivi publici iz svijeta urbane i tradicionalne kulturne scene, domaćim i inozemnim posjetiteljima. J.Kn.
Možda ste propustili...

TJEDNA TOP-LISTA NAJPRODAVANIJIH ALBUMA U HRVATSKOJ

Opća opasnost još drži sjajno drugo mjesto

SNIMLJEN U LISABONU I ZAGREBU

Novi videospot Davida Magdića

NAKON MJESECI NAGAĐANJA

Sheeran potvrdio da je u braku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAVRŠILO SNIMANJE FILMA “ANA” ANĐELA JURKASA

Posvećen snažnim ženama koje odbijaju biti roblje

2

DRVLJANCE I KRIŽEVCE U JUŽNOJ MAĐARSKOJ

Manifestacije povezuju Hrvate s obje obale Drave

3

PREDSTAVLJA SVOJ NOVI FILM “PODRŽITE DJEVOJKE”

Andrew Bujalski počasni gost 22. Motovun Film Festivala