Novosti
MINISTARSTVO VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA

Ključno je zaštititi prava Hrvata u Velikoj Britaniji, ali i Britanaca u Hrvatskoj
Objavljeno 19. ožujka, 2019.

Hrvatska Vlada smatra ključnim zaštitu prava Hrvata u Velikoj Britaniji, kao i Britanaca u Hrvatskoj, te će osigurati da njihov status bude jasan u sve izglednijem slučaju neuređenog Brexita, no pod uvjetom reciprociteta, istaknuto je u ponedjeljak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).


"Vlada smatra ključnim zaštitu prava Hrvata u Velikoj Britaniji, kao i britanskih državljana u Hrvatskoj, osigurat će jasnoću i sigurnost glede njihova statusa nakon povlačenja, te je spremna u načelu omogućiti državljanima Velike Britanije nastavak uživanja postojećih prava pod uvjetom reciprociteta", rekla je državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko-Zgombić na brifingu za novinare u tjednu odluke o britanskom izlasku iz Europske unije. Kazala je kako se situacija oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije neprestance mijenja, da još uvijek postoji mogućnost izlaska uređenog sporazumom koji su postigli London i Bruxelles, a britanski parlament nije prihvatio, ali i da se povećava vjerojatnost neuređenog izlaska, na što se Hrvatska isto priprema. Vlada je na sjednici u petak usvojila zaključak kojim su zadužena sva središnja tijela državne uprave da dovrše sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti kao pripremu za neuređeni Brexit. Brojne hrvatske institucije objavile su na svojim internetskim stranicama informacije za građane vezano uz Brexit.


O budućim odnosima između Velike Britanije i članica EU-a na državnim razinama dogovaraju se pitanja poput prava boravka, prava na rad i zdravstvenog osiguranja, dok se na europskoj razini dogovaraju sva pitanja koja su u okviru EU-a - financije, promet, zaštita okoliša, trgovinska politika, sustav viza i slično.


Govoreći o reciprocitetu, Metelko-Zgombić naglasila je kako će postojati "fleksibilnost sa svih strana", a da je Hrvatska u pripremi zakona čije se donošenje može ubrzati ako se pokaže da neće dolaziti do odgode Brexita, a u slučaju odgode će se "moći još bolje uskladiti." Otkrila je kako se u Hrvatskoj trenutno nalaze 653 britanska državljanina i kazala da se točan broj Hrvata u Britaniji ne zna jer je taj podatak u nadležnosti tamošnjih institucija, a procjene su da ih je između pet i šest tisuća.
Britanski zastupnici u srijedu bi ponovno trebali glasati o sporazumu koji je premijerka Theresa May nakon dvije godine pregovora postigla s Bruxellesom. U slučaju da sporazum prođe, mogla bi se tražiti tehnička odgoda da se stignu provesti administrativne mjere nužne za implementaciju sporazuma. Dan kasnije sastaje se Europsko vijeće na kojemu će se donijeti daljnje odluke na europskoj razini, ovisno o razvoju događaja u Londonu. Službeni je datum britanskog izlaska, određen aktivacijom članka 50. Lisabonskog sporazuma o izlasku država iz EU-a prije dvije godine, 29. ožujka. Britanski zastupnici u četvrtak su glasali za odgodu izlaska i time omogućili premijerki da ovaj tjedan ponovno pokuša dobiti podršku u parlamentu za sporazum. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA PRODAJE NEKRETNINE

Na prodaju su ponuđeni bivša farma svinja u Dardi i Kokingrad

2

DODIJELJENE NAGRADE “SOLJAČIĆ” I “SAKAČ”

Osječkom maturantu 5000 eura

3

PLAĆANJE POTVRDE BEZ KOJE SE MOŽE

Potiču se zanatlije, ali upis u školu prvo platite