Regija
UDRUGA RODITELJA POGINULIH HRVATSKIH BRANITELJA

U crkvi Sveta Mati Slobode našli smo imena i naše djece
Objavljeno 16. ožujka, 2019.

SLATINA - U Hrvatskoj zasigurno nema stradalničke udruge koja radi tako dugo i konstantno kao što radi Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina – Orahovica. Od 1994. godine, kad je udruga registrirana, njeni članovi sastaju se u prostorijama udruge svakog petka, pa i na Veliki petak.

– Razgovaramo, molimo za našu poginulu djecu, međusobno se tješimo, dogovaramo hodočašća, analiziramo provedene akcije, i to pokazuje da naše sastajanje nije samo forma, nego da postojanje i djelovanje udruge ima sadržaj, rekla je na posljednjem sastanku roditelja Marija Maračić predsjednica udruge od njezina osnivanja. 


Bila je to prigoda da se roditelji poginulih branitelja prisjete putovanja u Zagreb, gdje su prije nekoliko dana posjetili Hrvatski sabor. – Održali smo godišnju skupštinu, bili smo na skupštinama gotovo svih braniteljskih i stradalničkih udruga na slatinskom području, i sada imamo zatišje do našega tradicionalnog marijanskog hodočašća u svibnju. Zato smo odlučili otići u Zagreb i vidjeti što i gdje rade naši saborski zastupnici.


U skladu s ranijim dogovorom, članove udruge dočekao je saborski zastupnik Tomislav Žagar, koji im je pokazao saborske prostorije i dvorane. – Prelijepo je, sve u mramoru i hrastovini sa crvenim tepisima, onako kako treba i biti u najznačajnijoj ustanovi u državi, rekla je predsjednica udruge, uz mnogo pohvala na ljubaznost i gostoljubivost osoblja u Saboru i s mnogo pozitivnih utisaka. Roditelje poginulih branitelja posebno se dojmila dvorana u kojoj je cijeli jedan zid oslikan prvom sjednicom Hrvatskoga sabora te dvorana Županijskog doma s grbovima svih hrvatskih županija, kao i druženje sa saborskim zastupnicima Josipom Đakićem i Vesnom Bedeković.


– U zavjetnoj crkvi posvećenoj Majci Božjoj „Sveta Mati Slobode“, čija je nakana sačuvati od zaborava ime svakoga hrvatskog branitelja koji je darovao svoj život za Domovinu, među gotovo 16.000 imena poginulih našli smo imena i naše djece. Molili smo se za njih, za sve poginule, i za nas i naše bolesne. Doista je bilo teško.
U Bjelovaru su roditelji poginulih branitelja posjetili prostor Barutane, gdje su kod spomen-obilježja također molili za poginule. Oni se još uvijek pitaju zašto su njihova djeca poginula, a mole Boga i Majku Božju da jednom mogu reći „Ponosni smo što su nam djeca ugrađena u nastanak ove zemlje!“  
– Bio je to vrlo sadržajan i koristan dan za našu dušu. Mi ćemo i dalje posjećivati mjesta pogibije naše djece i moliti se za njih, jer ovako udruženi lakše podnosimo svoje boli. Svake godine sve nas je manje, ali naša udruga još uvijek živi i živjet će sve dok nas bude dovoljno da se tako zovemo, zaključila je predsjednica Maračić.  

Petar Žarković

Marija Maračić:
„Kad smo pred zgradom Hrvatskoga sabora čekali zastupnika koji će nam pokazati unutrašnjost zgrade, prišao nam je jedan policajac u posebnoj uniformi zanimajući se tko je „glavni“ u skupini i upitao: „Protiv koga vi protestirate?“     
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike