Mozaik
SVJETSKI DAN PALAČINKI U ZENICI

Najbolje su palačinke napravile Tamara i Kristina iz Orahovice
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
Sudjelovalo je ukupno 16 ekipa srednjoškolaca iz nekoliko gradova BiH, a Hrvatsku je predstavlja orahovačka srednja škola

Mladi orahovački kuhari i slastičari iz Srednje škole ‘‘Stjepan Ivšić‘‘ Orahovica i dalje postižu sjajne rezultate te potvrđuju kako se u toj školi rađaju odlični talenti kuharstva.

Ovaj je put nagrada osvojena na Međunarodnom nivou, i to ona najbolja, prva. Naime, u Zenici, u Bosni i Hercegovini, u sklopu obilježavanja ‘‘Svjetskog dana palačinki‘‘ održano je međunarodno natjecanje u pripremi palačinki. Sudjelovalo je ukupno 16 ekipa srednjoškolaca iz nekoliko gradova BiH, Hrvatsku je predstavlja orahovačka srednja škola, a u restoranu ‘‘Staro pozorište Tapas‘‘ Orahovčanke Tamara Jovanović i Kristina Lončar osvojile su prvo mjesto i zlatnu medalju.

Golemo iskustvo
- Svi smo zajedno presretni, djevojke su odradile odličan posao i ova je nagrada time vrjednija što mi nismo strukovna škola i nemamo slastičare, nego samo kuhare. Tamara i Kristina radile su palačinke punjene kremom od vanilije, umakom od višanja i chilli papričica te kremom od slatkog vrhnja i grčkog jogurta. Mnogi se pitaju što je to grčki jogurt, naime grčki je jogurt unatrag nekoliko godina postao velik hit među ljubiteljima mliječnih proizvoda. Svojim bogatim kremastim ukusom osvojio je sve one koji vole slastan zalogaj te polako ugrožava popularnost klasičnih vrsta jogurta - kaže mentorica, stručna učiteljica kuharstva orahovačke srednje škole, Danira Vinković. Djevojke su također bile oduševljene.

- Presretna sam. Dale smo sve od sebe, radile najbolje kako znamo i, eto, posložilo se. Prije svega, važno je reći da je ovo za nas golemo iskustvo i mnogo će nam pomoći u daljnjem školovanju - rekla je Tamara Jovanović.

- Uz sve, stekli smo i divna prijateljstva, tako da je ovo odličan spoj škole, prakse, zabave i dobrog druženja – rekla je Kristina Lončar. Njihova mentorica Danira Vinkoivć više je nego aktivna članica Udruge kuhara grada Orahovice, preko koje je i došlo do suradnje s bosansko-hercegovačkim školama.

- Već nekoliko godina sudjelujemo na međunarodnim manifestacijama u Bosni i Hercegovini, do sada smo bili u Goraždama, Sarajevu, Gradačcu i evo sada u Zenici. Između naše udruge i Udruženje kuhara BiH veliko je prijateljstvom, što donosi međusobnu vrhunsku suradnju i na natjecanjima profesionalaca i posebno na ovim natjecanjima škola. To je ponajprije važno zbog stvaranja neprocjenjivog iskustva našim učenicima. Moram od srca zahvaliti kolegama iz BiH na sjajnom prijmu i domaćinstvu - zaključila je Vinković.

Suradnja i prijateljstvo
Predsjednik Udruženja kuhara BiH, koje je bilo i organizator ovog natjecanja, Nermin Hodžić, oduševljen je suradnjom i prijateljstvom s Orahovicom.

- Ovo što mi međusobno imamo malo tko ima. To je doista veliko prijateljstvo kojim stvaramo nove ideje, pomažemo mladim naraštajima, što je najvažnije, a paralelno i sami sebe dižemo na visoku međunarodnu, europsku razinu jer jedni drugima upotpunjujemo manifestacije. Orahovica ima svjetski vrijedne kuhare i slastičare, naši su članovi također pripadnici svjetske kuharske organizacije i kada se to spoji mora biti nešto veliko i korisno za obje zemlje. Hvala našim prijateljima iz Orahovice što su uvijek tu, a evo, mi se naravno opet vidimo na njihovom Zlatnom orahu - rekao je Hodžić.

Odličan je ovo uspjeh za Orahovicu i njezinu školu, za Udrugu kuhara grada, koja je još jednom dokazala kako se velikim radom i voljom može puno, a orahovačka srednja škola potvrdila je visoku kvalitetu i stručnost svoga rada.

Vladimir Grgurić
Najčitanije iz rubrike