Mozaik
VINKOVAČKI ROCK BEND SOLITUDE

Tko kaže da je u Vinkovcima
rock mrtav, laže sam sebi
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
Povezuje ih ljubav prema tvrdom rocku, što je rezultiralo četirima uspješnim singlovima

Vinkovački rock-metal bend Solitude, koji djeluje već godinu i pol, čine glazbenici triju generacija, ali ih povezuje ljubav prema tvrdom rocku, što je rezultiralo četirima uspješnim singlovima "Sweet Like Poison", "Save My Soul", "Years Of Darkness" i obradom rock standarda iz 80-ih "(I Just) Died In Your Arms od Cutting Crew".

 

Članovi benda Solitude su Darko Paušak (gitara i produkcija), koji je već 24 godine u rock vodama, Alen Požar (vokal i tekstopisac), koji se pjevanjem bavi već devet godina, a Luka Madžarac još je srednjoškolac i dvije godine svira bas-gitaru.

- Skupili smo se sasvim slučajno. Darko se godinama bavi glazbom, inače je bivši gitarist vinkovačkih bendova Killing Feeling i Snag, a ja sam godinama pjevao, nastupao po vinkovackim kafićima, snimao obrade poznatih pjesama i tako pokušavao nešto postići, i jednog smo se dana upoznali i odmah našli zajednički jezik što se tiče glazbenog ukusa i bendova koje obojica volimo i onog najvažnijeg, da želimo raditi našu autorsku glazbu. Darko je vrhunski gitarist i glazbenik koji je godinama radio na pjesmama, ali nikada nisu bile posve završene, a, s druge strane, ja sam godinama pisao poeziju i tekstove za pjesme, ali nisam imao mogućnost uglazbiti ih i onda smo došli na ideju napraviti pjesmu, pa ako uspije, nastavit ćemo, ako ne, bar smo uživali u onome što volimo. I tako je nastao naš prvi singl "Sweet Like Poison", koji je prošao uspješnije nego što smo se uopće nadali, ljudi su prepoznali da to nešto vrijedi, lokalni portali i radiopostaja odmah su nas zvali za intervjue, puštali naš prvijenac i podržavali nas i tako je nastao Solitude - priča Alen Požar, dodajući kako su do prije dva mjeseca sve oko glazbe radili Darko i on, a onda je u bend došao Luka i odmah su shvatili kako ih povezuje isti glazbeni interes. Stvarajući glazbu baziraju se na rocku i metalu, no od prve pjesme su se zarekli da će puno eksperimentirati jer žele da svaka pjesma bude drukčija, ima poseban zvuk i ne žele se ponavljati.



- Sva četiri singla koja smo izdali, svaka ta pjesma, imaju svoj zvuk, svaka je pjesma različita, kako instrumentalno tako i tekstualno - od hard rocka, heavy metala do grungea. Inspiraciju za tekstove nalazim u svemu, od knjiga najdražih pisaca i pjesama i bendova koje volim pa do nekih stvari koje mi se dogode u životu, a i moja me okolina inspirira. Za početak smo odlučili raditi pjesme na engleskom zbog društvenih mreža, jer dosta nam pomažu u promociji pjesma i cijeli svijet te može čuti, a nama jako puno znači svaki pregled naše pjesme. Nekoliko je bendova imalo jak utjecaj na nas i naš glazbeni stil, primjerice Metallica, HIM, Black Sabbath, Type O Negative, Soundgarden, Alice In Chains i još neki. Glede aktualne vinkovačke glazbene scene, ima nas i tko kaže da je u Vinkovcima rock mrtav, laže sam sebi. Doduše, nije kao prije, nema toliko autorskih bendova, nema toliko poznatih bendova, ali ima nas, svi smo si prijatelji i svi zajedno pokušavamo održati rock u Vinkovcima. Mi trenutno jedini sviramo metal i pjevamo na engleskom jeziku. Budući da želimo raznolikost, nama je drago što svaki bend u Vinkovcima ima svoj smjer i želja nam je da svi uspijemo i da se ponovo, u bliskoj budućnosti, kao nekada zna za Vinkovce - kaže Alen i dodaje kako su svjesni da je Solitude malen bend koji se tek probija, financijske dobiti tu nema, ali su sretni jer rade što vole, a veće sreće od toga nema.



S tim su povezani i planovi za blisku budućnost pa im uskoro izlazi i peti singl, a završavaju i prvi album, nakon čega će imati koncerte i promocije u Vinkovcima i okolici. Priželjkuju da ih netko primijeti i prepozna njihove kvalitete, jer znaju da se na brzinu ne može ništa napraviti, nego samo korak po korak. Za sebe kažu kako su skromni i kako rade ono u čemu uživaju i drago im je kada se nekome svidi to što stvaraju.
Miroslav Flego

uskoro
OBJAVIT ĆE I PETI SINGL
Alen Požar

vokal i tekstopisac

Inspiraciju za tekstove nalazim u svemu, od knjiga najdražih pisaca i pjesama i bendova koje volim pa do nekih stvari koje mi se dogode u životu, a i okolina me inspirira.
Najčitanije iz rubrike