Novosti
PRIJEVREMENI LOKALNI IZBORI

U Iloku i Davoru veći odaziv birača
Objavljeno 10. ožujka, 2019.
U Ličko-senjskoj županiji, gradovima Ogulinu i Iloku te općini Davor u nedjelju su birači prijevremeno birali županijsku skupštinu te gradska i općinska vijeća raspuštene jer nisu donijeli proračune za ovu godinu. Prve izborne rezultate do zaključenja tiskanog izdanja Glasa Slavonije nismo uspjeli saznati.

S posebnom pozornošću čekao se ishod izbora u Lici, odnosno odgovor hoće li HDZ uspjeti zadržati kontrolu nad skupštinom koja je krajem 2018. srušila proračun županu Darku Milinoviću, bivšem HDZ-ovcu koji je na izbore izišao s nezavisnom listom. Prema podacima od 17 sati, zanimanje Ličana za izbore osjetno je slabije nego na redovitim izborima prije dvije godine. Tada ih je do 16.30 sati glasovalo 48,1 posto, u nedjelju samo 40,4 posto. Birači u Ogulinu, Iloku i posebno Davoru izišli su na birališta u većem postotku nego u svibnju 2017. U Iloku je do nedjelje u 16 sati glasovalo 40,1 posto od oko 5400 Iločana, a prije nepune dvije godine njih 39,4 posto. Osjetno bolji odaziv (43 posto) nego na redovnim lokalnim izborima (32,7 posto) imala je posavska općina Davor.

Ličani su u županijsku skupštinu birali 31 vijećnika, Ogulinci i Iločani 17, odnosno 15 gradskih vijećnika, u Davoru se birao 13 općinski vijećnik.

Na redovnim lokalnim izborima u svibnju 2017. u Skupštini Ličko-senjske županije 18 mandata pripalo je listi HDZ-a koju je “nosio” Darko Milinović, sedam NL Karla Starčevića, tri SDP-u, dva SDSS-u i jedan mandat HSLS-u. Na izbore je tada izišlo gotovo 60 posto birača. U ogulinsko Gradsko vijeće, koje ima 17 vijećnika, osam mandata osvojila je HDZ-ova koalicija, pet SDP, tri NL Željka Stipetića te jedan mandat Demokratski savez Srba. Konačan odaziv bio je 52,5 posto. U Gradsko vijeće od 15 vijećnika Iločani su izabrali po pet vijećnika s liste HDZ/HSLS-a te NL Marine Budimir, tri HSS-ovca, te po jednog pravaša (HSP-AS) i SDP-ovca. U Općinskom vijeću Davora od 13 vijećnika, sedam mandata osvojio je HDZ, šest koalicija HSS/SDP. H/D.Pav.
Možda ste propustili...

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti