Osijek
UČENICI I NASTAVNICI I. GIMNAZIJE U ITALIJI I PORTUGALU

Učili o kreativnom poduzetništvu
Objavljeno 5. ožujka, 2019.

Učenici i profesori I. gimnazije Osijek tijekom veljače realizirali su mobilnosti u sklopu čak dva Erasmus+ projekta – putovali su u Italiju gdje su pripremali predstavu, a u Portugalu su učili o kreativnom poduzetništvu.

Početkom veljače u talijanskom gradu San Beneddeto del Tronto bili su na petoj projektnoj mobilnosti u sklopu projekta "Our Common European Tale". Tema su projekta različiti aspekti narodnih priča u partnerskim zemljama kako bi se učenici upoznali s književnošću partnerskih zemalja.

- Zajedno s partnerskim školama iz Portugala, Mađarske, Rumunjske, Danske i Italije sudjelovali smo u programu koji je pripremila partnerska škola Liceo Scientifico Statale "B. Rosetti". Učenici su cijeli tjedan uz pomoć profesora i profesionalnih glumaca pripremali predstavu "Moon Night on the Sea", preuzetu i prilagođenu iz talijanskih narodnih priča. Mobilnost je završila izvrsnom predstavom učenika u kazalištu Teatro delle Energie u Grottammareu - priča Ivana Štiglec, prof. engleskog i njemačkog jezika. Bila je to prilika da upoznaju i talijansku kulturu i običaje.

- Posjetili smo Pomorski muzej u San Beneddetu te kazalište u gradu Ascoli Piceno. Posebnu pažnju učenika privukao je posjet Parku čudovišta koji se nalazi u Vrtu Bomarzo. Također smo obišli i poznati renesansni dvorac Villa Farnese smješten u talijanskom gradu Caprarola - ističe Štiglec.

Drugi je Erasmus+ projekt "Cultural heritage as a catalyst of creative entrepreneurship", koji osječka I. gimnazija provodi u suradnji s partnerskim školama iz Portugala, Španjolske, Grčke i Švedske. Učenici se upoznaju s različitim aspektima kreativnog poduzetništva kao što su grafički dizajn, fotografija, blogging i vlogging, a sve kroz temu kulturne baštine. Uz pomoć lokalnih poduzetnika učenici se upoznaju s različitim aspektima kreativnog poduzetništva te ono što su naučili primjenjuju kroz temu kulturne baštine.

- Naša prva tema bila je grafički dizajn. Lokalni poduzetnici kroz radionice upoznali su učenike partnerskih škola s raznim alatima, a nakon toga učenici su izrađivali logotipe, brošure, postere, letke... Izrađena je i online izložba učeničkih radova i prvo izdanje projektnog online časopisa - govori Štiglec.

A krajem veljače održana je prva mobilnost s učenicima u Portugalu kada su se razmjenjivala znanja i vještine stečene tijekom lokalnih aktivnosti - jer svaki je poduzetnik imao drukčiji pristup i koristio druge alate.
J. Pejaković
PUTUJU U ŠPANJOLSKU
Na terenskoj nastavi učenici i profesori I. gimnazije Osijek upoznavali su se s portugalskom kulturnom baštinom, a nakon toga su i kroz postere, brošure i letke pokazali što su sve naučili o toj najzapadnijoj europskoj zemlji. Već je dogovoreno kako je sljedeća tema fotografija, a Osječani ovaj put putuju u Španjolsku.
Možda ste propustili...