Osijek
OBILJEŽEN JOM HAŠOA

U našem lijepom gradu
nema mjesta za antisemitizam
Objavljeno 6. svibnja, 2024.
Položeni su vijenci kod spomenika Majka i dijete, židovskog kipara i rođenog Osječanina Nemona
U Osijeku je, u organizaciji Židovske općine Osijek, obilježen Jom hašoa, Dan sjećanja na žrtve holokausta. I ove se godine obilježio na Gajevu trgu kod spomenika Majka i dijete, koje je djelo rođenog Osječanina i židovskog kipara Oscara Nemona. Počast su došli odati čelnici Osijeka, Osječko-baranjske županije, Grada Belišća, Udruge antifašista, UHDDR-a Sveti Rok Osijek i drugi.

Održanoj komemoraciji nazočili su i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, koji su položili vijence u sjećanje na približno šest milijuna Židova stradalih tijekom holokausta.

- Trenutni događaji u svijetu pokazuju nam da nikad nije dovoljno širiti poruke mira koje se ovim obilježavanjem šalju, te ih i dalje moramo prenositi. Ono što možemo je zapravo pokazati da u našem gradu nema mjesta za antisemitizam i stvarno se to danas tako i vidi. I ovim putem šaljemo poruku iz Osijeka - nikad više! - kazao je Damir Lajoš, predsjednik Židovske općine Osijek. Dodao je da je antisemitizam promijenio ruho, i umjesto s desnice ovaj put nam dolazi s ljevice, ali načelno se radi o istoj pojavi. U Osijeku je, drži Lajoš, još uvijek dobro. "Sa svim upozorenjima o novoj pojavi antisemitizma koja se širi Europom, stvarno ubrzano, naš grad nije doživio nikakve incidente, prijetnje ili bilo što slično tome. Živimo u nadi da će tako i ostati", ocjenjuje Lajoš.

- Ovo je dan kada se prisjećamo svih žrtava Drugog svjetskog rata, ali i brojnih poginulih u našem Domovinskom ratu. No ono što je važno jest kroz povijest učiti da se te nemile stvari ne ponove, jer budućim generacijama ostavljamo ono što vidimo i danas u globalnom političkom smislu, a to je dosta nestabilnosti u cijelom svijetu, tako da smatram da su ovakve poruke iznimno važne za buduće generacije - izjavio je Miletić.

Osječka dogradonačelnica izjavila je da je došla obilježiti dan sjećanja na sve nevine žrtve holokausta.

- Okupili smo se obilježiti dan sjećanja na najveći genocida protiv čovječnosti u novijoj povijesti. Nadamo se da se ovakve stvari više neće ponavljati i na nama je da prenosimo upravo poruku mira, prijateljstva, poštovanja i ljubavi prema svim nacijama, vjerama i svim ljudima koji su drukčije vjeroispovijesti od nas. Grad Osijek je multikulturni grad, koji zapravo ima najveći broj nacionalnih manjina u cijeloj Hrvatskoj, i želimo da se svi osjećaju dobrodošli u našem gradu - poručila je Crnković.

Darko Pejić
Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA I UDRUGE MUZZA

U petak i subotu prvi “Open mind”, vikend znanosti za djecu i mladež

NOVA, DOBRODOŠLA SAJAMSKA MANIFESTACIJA

Učenici: Lakše je odlučiti se uz putokaz budućnosti