Mozaik
CRO TOP 10-KULINARSKO NATJECANJE

Zlatko Novak obranio titulu
pobjednika, Ana-Maria
Stanković iz Vinkovaca druga
Objavljeno 23. veljače, 2019.

ZAGREB - U sklopu Sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu održano je cjelodnevno kulinarsko natjecanje u dva kruga koje je iznjedrilo najboljeg od najboljih na CRO TOP 10.

Dobitnik prestižne nagrade i prijelazne skulpture CRO TOP 10 je Zlatko Novak kuhar iz varaždinskog restorana Bedem. Zlatko je u jakoj konkurenciji uspio obraniti dvostruki naslov te se po treći puta za redom okititi ovom titulom.

CRO TOP 10 je pozivno natjecanje, a svoj poziv sudionici su zaslužili natječući se na Hrvatskom kuharskom kupu, Državnom kuharskom prvenstvu i međunarodnim natjecanjima pod okriljem WACS-a (Svjetsko udruženje kuhara) poput Kulinarske olimpijade ili Svjetskog kulinarskog kupa. Na kulinarskom poligonu Hrvatskog kuharskog saveza u sklopu Sajma danas su se demonstrirale zavidne kuharske vještine, znanje, umijeće, brzina i spretnost.

Nakon što su uz podršku publike svi natjecatelji u samo 60 minuta pripremili svoja jela, stručni je ocjenjivački sud u sastavu Miro Dolovčak, Marija Kuzminski i Gostimir Dragić bodovao i prokomentirao njihove radove, a troje najboljih ušli su u finale. 

U finale su se plasirali dvoje Varaždinaca, spomenuti Zlatko Novak te Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković, a njima se priključila mlada Ana-Marija Stanković iz Vinkovaca, dvostruka pobjednica Hrvatskog kuharskog kupa.

Finalisti su pripremali glavno jelo od orade i desert, s namirnicama koje su saznali tek ulaskom u kuhinju. Pobjedničku prijelaznu skulpturu i vrijedne sponzorske nagrade uručili su im članovi Ocjenjivačkog suda HKS-a i gđa. doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića.

Na kraju prvo mjesto osvojio Zlatko Novak, kuhar iz varaždinskog restorana Bedem, druga je bila Ana Maria Stanković iz Vinkovaca, dok je treće mjesto  osvojio Ivan Tomas, Restoran Fontana Crnković, Varaždin.

CRO TOP 10 je natjecanje kao šlag na torti petodnevne manifestacije Hrvatskog kuharskog saveza u sklopu sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu. U pet dana manifestacije posjetitelji će kušati preko 2000 porcija tradicionalnih hrvatskih jela koje su predstavljale Udruge kuhara Zagrebačke, Varaždinske, Istarske, Vukovarsko-srijemske, Primorsko-goranske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kuhari iz spomenutih županija potrudili su se da nitko ne ostane gladan, a posjetitelji su kući mogli ponijeti recepte i vrijedne kuharske savjete iz prve ruke. Prava poslastica očekuje nas u subotu kada je na programu  amatersko natjecanje u ukrašavanju Dolcela torti u kojima će sudjelovati posjetitelji Sajma. Oni će uz pomoć profesionalnih slastičarki ukrašavati već unaprijed pripremljene torte, a najbolji će tortu moći ponijeti kući.

Mario Kokaj

Najčitanije iz rubrike