Mozaik
KUD ŠOKADIJA

Mladost i ljepota Slavonije
u Starim Mikanovcima
Objavljeno 22. veljače, 2019.
Kulturno-umjetničko društvo Šokadija iz Starih Mikanovaca, 52. godinu zaredom organizator je manifestacije Mladost i ljepota Slavonije u Starim Mikanovcima, koja će se održati u Domu kulture 23.veljače s početkom u 19 sati. Ususret manifestaciji, na konferenciji za novinare govorili su: Anica Lesić, predsjednica KUD-a Šokadija Stari Mikanovci, Đuro Škrget, ravnatelj OŠ Stjepana Cvrkovića Stari Mikanovci, te mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, Gradski muzej Vinkovci.

U vrijeme poklada KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca organizira tradicijsku priredbu sa središnjim programom ‘‘Revija snaša, djevojaka i momaka‘‘ koji odjeveni u narodno ruho predaka predstavljaju i pokazuju mladost Slavonije u stoljetnoj raskoši običajne baštine. Sudionici Revije djevojaka, snaša i momaka moraju detaljno poznavati nošnju koju nose, bilo da je ona izvorna ili rekonstruirana, kao i nakit, obuću, frizuru i pokrivala za glavu, znati običaj koji predstavljaju i tradiciju mjesta iz kojega dolaze, a prezentaciju moraju izvesti dijalektalnim govorom. Manifestacija je od 1994. uvrštena među četiri najvažnije tradicijske manifestacije županije.

Tradicija duga 52 godine potvrđuje prestižnost i kontinuitet tog tipa tradicijskog događanja te njezino uvrštenje u kulturne prioritete Vukovarsko-srijemske županije. Dokaz su kulturne i etnološke vrijednosti, na ponos organizatora, koji su podržali Općina Stari Mikanovci, Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. U natjecateljskom dijelu priredbe natjecat će se pet snaša, sedam momaka i osam djevojaka, prosudbeno povjerenstvo u sastavu: mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, Gradski muzej Vinkovci, Mirela Ravas, dipl. etnologinja i antropologinja, MKRH Konzervatorski odjelu Osijeku te Marija Gačić, magistrica etnologije i antropologije, Muzej Đakovštine. Đakovo odlučivati će o najbolje predstavljenoj snaši, djevojku i momku.

Kao i prošle godine, tu će biti i Etnokutak, scenograf je Josip Knežević, od ove godine organizatori su odlučili da bude predstavljen dio ugođaja mjesta Mikanovci, u središtu sa starom školom, te će biti i dio crkve. Nešto posebno i nešto potpuno drukčije u odnosu prema prijašnjim godinama.

U kulturno-umjetničkom programu nastupiti će: Ženska pjevačka skupina ‘‘‘Kraljice Bodroga‘‘ iz Bačkog Monoštora, Kazalište ‘‘Mika Živković‘‘ s predstavom ‘‘Bratinke‘‘, Tamburaši za dušu, Kulturno-umjetničko društvo ‘‘Šokadija‘‘ Stari Mikanovci. M.Kokaj
Možda ste propustili...

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

Najčitanije iz rubrike