Mozaik
DODIJELJENE BRIT AWARDS

Najviše nagrada za Calvina Harrisa i rock bend 1975
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Jorja Smith je proglašena najboljom pjevačicom, a George Ezra najboljim britanskim pjevačem

Slavni škotski producent dance glazbe Calvin Harris i soft rock-band 1975 najveći su pobjednici na dodjeli Brit Awards 2019. u londonskoj O2 Areni.

Harris je najbolje plaćeni DJ na svijetu, s 27 milijuna funti zarade prošle godine, no do sada nije dobio ni jednu Brit nagradu. Nakon 14 neuspješnih nominacija u prošlosti, konačno je doživio trijumf osvojivši Brit za najboljeg britanskog producenta i najbolji britanski singl za "One Kiss", njegov hit s Duom Lipom.

Harris je odrastao u Dumfriesu i radio je kao punjač polica u samoposluzi Marks & Spencer, prije nego što se 2006. probio na glazbenoj sceni sa svojim prvim hitom na Top 10. Od tada je imao 31 solohit na Top 40, od kojih je osam doseglo prvo mjesto, a među njima dva u 2018.: "One Kiss" i "Promises" sa Samom Smithom.

Bend 1975 je kući odnio najprestižniju nagradu, onu za najbolji britanski album godine za "A Brief Inquiry Into Online Relationships". Dobili su i nagradu za najbolji britanski bend, koju su osvojili i 2017. te su tako spriječili Arctic Monkeys da osvoje tu nagradu četvrti put, što je do sada uspjelo samo Coldplayu.

Beyoncé i Jay-Z su se potrudili zasjeniti ostale tako što su svoju nagradu za najbolju međunarodnu grupu (kao The Carters) imitacijom scene iz svog spota "Apeshit" poziranjem ispred portreta Meghan Markle, stilizirane kao kraljica Victorije, kako bi podržale vojvotkinju usred medijskog linča u kojemu se nalazi u posljednje vrijeme.

Neo-soul pjevačica Jorja Smith potvrdila je svoj zvjezdani status osvojivši Brit za najbolju pjevačicu te je nadmašila konkurentice Florence + the Machine i Lily Allen. Smith nije dobila nagradu za najboljeg novog izvođača, koju bira publika. Ona je otišla pjevaču Tomu Walkeru, rođenom u Škotskoj i odraslom u Manchesteru, čiji je hit "Leave a Light On" već 46 tjedana na britanskim top-listama, a tek sljedeći tjedan izlazi njegov debitantski album. Njegov uspjeh pokazuje da su pjevači koji pjevaju uz gitaru i dalje najpopularniji tip pop-zvijezde u Velikoj Britaniji te idu stopama Eda Sheerana. Iako nije objavio novi materijal 2018., Sheeran je drugu godinu zaredom osvojio Brit za globalni uspjeh, koji se dodjeljuje britanskom izvođaču koji postigne najbolju prodaju albuma diljem svijeta.

Drugu nagradu publike, za najbolji britanski videospot, dobila je ženska grupa Little Mix za svoju suradnju s Nicki Minaj, "Woman Like Me". One su nastupile na dodjeli, kao i Ms Banks, Smith, grupa 1975, Jess Glynne, HER i Pink, koja je dobila Brit za izvanrednu suradnju te je izvela sjajan medley od pet pjesama popraćen vatrenim specijalnim efektima. Uživo je nastupio i George Ezra, čiji je album "Staying at Tamara’s", drugi po zaradi 2018. iza soundtracka za "The Greatest Showman", čija je zvijezda Hugh Jackman otvorio dodjelu. Bilo je nagađanja kako će Ezra osvojiti nagrade u sve tri kategorije u kojima je nominiran, ali se na kraju morao zadovoljiti samo s nagradom za najboljeg britanskog pjevača, što nije loše ako se sjetimo 2015., kad je imao četiri nominacije, ali nije osvojio nijednu nagradu.

U međunarodnim kategorijama su nagrade odnijeli Ariana Grande za pjevačicu i Drake za pjevača.

Tanja Kvorka
Ed Sheeran
NAGRAĐEN ZA GLOBALNI USPJEH
RAVNOPRAVNOST
Godine 2016., nakon prosvjeda da su tada skoro svi dobitnici bili bijelci, bRITS akademija je primila novih 700 članova, tako da su sada nacionalne i rasne manjine zastupljene 24 % i gotovo je jednak broj žena i muškaraca u usporedbi s prijašnjih 70 % muškog glasačkog tijela.
Možda ste propustili...

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike