Novosti
ISKUSTVA U STANOVANJU

Beč - najveći vlasnik nekretnina u Europi
Objavljeno 21. veljače, 2019.
U organizaciji Hrvatske komore arhitekata, u Zagrebu je u srijedu održan stručni skup "Stanovanje: pokus kao fokus". Mnoge gradske sredine više ne mogu prostorno planiranje dovesti u stanje praćenja dinamike bujanja te se samo mjestimično uspijevaju postaviti mjere za sanaciju, a o predviđanju problema i planiranju više nema govora. Pet predavača, ujedno i aktera suvremenih stambenih politika grada Beča, tom je prigodom svojim primjerima zaokružilo tezu o Beču kao jednom od vodećih svjetskih gradova po kvaliteti života.

- Na to da Beč godinama po pitanju stanovanja zauzima jedno od vodećih mjesta u svijetu sigurno utječu usmjerenja koja su trasirana u davnim desetljećima socijalne stanogradnje - istaknuto je na skupu. I sada Beč odlučno traži nove puteve i usmjerenja kako bi se stanovnicima omogućilo dostojanstveno i kvalitetno stambeno okruženje. Danas više od 60 posto populacije živi u zgradama poticane stanogradnje. Sam Grad vlasnik je oko 220 tisuća stanova, što ga čini najvećim vlasnikom nekretnina u Europi, a više od 200.000 stanova u vlasništvu je i upravljanju privatnih tvrtki, koje su gradili prema programu poticane stanogradnje. Beč je razvio i brojne inovativne alate da postigne ono što je prezentirano ovom prigodom - jedan od njih je osnutak Bečkog stambenog fonda, koji kupuje i priređuje zemljišta za novu poticanu stanogradnju s ciljem sprječavanja špekulacije zemljištima, a drugi je provođenje tzv. investitorskih natječaja, koji polaze iz sustava "četiri stupa". To znači da investitori s cijelim timom suradnika i stručnjaka, koji uključuje arhitekte, krajobrazne arhitekte, sociologe, ekologe i ekonomiste, prezentiraju svoj projekt gradskoj upravi. Zatim interdisciplinaran ocjenjivački sud neovisnih stručnjaka evaluira svaki projekt prema četiri kriterija: socijalna održivost, arhitektura, ekologija i ekonomičnost, a svaki "stup" tretira se jednako. Najbolji projekti dobivaju zemljište i poticaje za gradnju.

Uz stručni skup, posjetitelji su mogli vidjeti i izložbu "Vienna model", koja je svoj put po svijetu počela 2013. u New Yorku. Izložba je podijeljena u deset poglavlja koja opisuju zasebne aspekte bečkog stambenog programa, kao što su ekologija, socijalna izmiješanost, raznovrsnost i mnoge druge. D.Kuštro
Beč je jedan od vodećih svjetskih gradova po kvaliteti života
60

posto stanova se iznajmljuje i oni su uglavnom u vlasništvu Grada. Tako se kontrolira cijena.
Možda ste propustili...