Osijek
ZAVRŠEN STEČAJ KOŽARE

Kožaru za 220.000 € kupio predsjednik dentalne komore
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Iako Hrvoje Pezo nije želio komentirati kupnju, pretpostavlja se kako će u njoj urediti dentalnu kliniku

Prema riječima koje je ovih dana za medije dala stečajna upraviteljica Osječke tvornice koža Edita Đurkin, stečaj nad ovom tvrtkom konačno je završen, i to nakon što je konačno pronađen kupac za gotovo 11 tisuća četvornih metara preostalih nekretnina, točnije zgradu tvornice koja se prostire u Kišpatićevoj ulici.

Naime, podsjetimo kako je već prije prodana zgrada na Donjodravskoj obali površine 488 m2, a na posljednjoj dražbi, oglašenoj 12. rujna, glavna zgrada Kožare prodana je po početnoj cijeni od 220 tisuća eura. Inače, cijeli kompleks Kožare, koji se pružao na ukupno 15 tisuća četvornih metara, odnosno hektar i pol zemljišta na vrlo atraktivnoj lokaciji procijenjen je na vrijednost od 36 milijuna kuna, a početna cijena ovog objekta 2015. bila je 22 milijuna kuna, ili oko tri milijuna eura, da bi joj se nakon 47 objavljenih natječaja za prodaju cijena spustila za gotovo 15 puta. Novi vlasnik ovog objekta je tvrtka Projekt Slavonija Zagreb, a iza ove tvrtke zapravo stoji predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, mr. sc. Hrvoje Pezo.

Za njegova prošlotjednog boravka u Osijeku, u povodu svečane promocije oralnog zdravlja građana Osječko-baranjske županije i grada Osijeka upitali smo ga i za planove s ovim objektom. No on je odbio komentirati, najavivši kako će o svemu uskoro biti održana konferencija za novinare. Ipak, recimo kako je Pezo, osim što je predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, i suvlasnik druge najveće dentalne poliklinike u državi, zagrebačkog Ars Salutarisa. Ova je Poliklinika, primjerice, 2015. godine imala prihod od 29,7 milijuna kuna, što je pratila dobit od 2,1 milijuna kuna. No znakovita je i Pezina izjava na prošlotjednom događanju, kada je rekao da "20 najboljih dentalnih klinika u Hrvatskoj ostvari pola milijarde kuna godišnje samo na dentalnom turizmu. Nažalost, te novce zarade na području Dalmacije i Zagreba pa je krajnje vrijeme da se dentalnom turizmu priključe i doktori dentalne medicine iz istočne Hrvatske". Upravo iz ove izjave mogu se iščitaviti i Pezini planovi s prostorm Kožare, koja bi u budućnosti vjerojatno mogla postati centralna adresa dentalnog i medicinskog turizma u Osijeku, odnosno objekt u kojemu bi bila smještena poliklinika, ali i smještajni kapaciteti za pacijente iz inozemstva. Time bi Hrvoje Pezo postao najveći investitor u razvoju dentalnog turizma u Osijeku i Slavoniji. Dobri poznavatelji rada dentalnog turizma kažu kako najjače hrvatske poliklinike već sada posluju na način da se inozemne pacijente čarter letovima dovozi na destinaciju poliklinike i tamo im se uz turističke sadržaje nudi i medicinska usluga, a upravo bi ovom investicijom jedna takva mogao postati i Osijek.

Inače, podsjetimo kako je dio zgrade Kožare pod zaštitom Ministarstva kulture, kao dio industrijske baštine, pa njegova obnova mora biti obavljena po uvjetima konzervatora. Također zbog "prljave" industrije koja je poslovala na ovom prostoru, budućim investitorima veliki će izdatak činiti i to da je neophodno obaviti dekontaminaciju zemljišta ispod same tvornice, gdje su se inače otpuštale vode i kemikalije od štavljenja kože. No ova kupnja definitivno znači i da bi konačno trebao doći kraj propadanju ovog spomenika industrijske baštine, koji je posljednjih godina bio mjesto požara i stalnih opasnosti za okolno stanovništvo, ali i djecu iz susjedne osnovne škole.

Nefreteta Z. Eberhard
Od muzeja i prostora za umjetnike do hotela
Proteklih godina bilo je raznih inicijativa za uređenje Kožare od one da se u nju smjeste mladi umjetnici do one o hotelu, a krajem 2017. gradonačelnik Vrkić izjavio je kako Grad razmišlja da s pomoću sredstava EU-a otkupi tvornicu i u njoj urede veliki muzej osječke industrijske baštine. Kožara je inače osnovna 1873. godine, po veličini je u bivšoj državi bila treća kožara. Devedesetih je privatizirana, a u stečaju je bila od 2000. godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV “PODIVLJAO” U DALJU

Ribiče i šatore Dunav
gotovo odnio nizvodno

2

DIVLJE ŽIVOTINJE U SREDIŠTU GRADA

Zimska luka postala stalni dom za vidre, dabrove i kormorane

3

UNIKOM D.O.O. NAGRAÐUJE SVOJE KORISNIKE

Besplatna podjela komposta
prigodom placanja racuna