Mozaik
ODRŽAN PRVI FILMSKI BRUNCH

Najavljena dodjela Oscara i ciklus oskarovaca na HTV-u
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Slavlju su se pridružile i ekipe filmskih emisija ‘’Kokice’’ i ‘’Posebni dodaci’’

Na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) održan je prvi ‘‘Filmski brunch (marenda)‘‘, neformalno druženje s medijima na kojemu su predstavljeni važniji filmski projekti koji nam slijede u predstojećim mjesecima u programu HRT-a. No ‘‘najfilmastičnija‘‘ večer od svih svakako je ona u kojoj Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti dodjeljuje zlatne kipiće 91. put, a HRT ceremoniju dodjele nagrada ‘‘Oscar‘‘, koja će se održati u noći s 24. na 25. veljače prenosi uživo na Prvom programu HTV-a te sljedeći dan reprizira snimku prijenosa uz prijevod. Prijenos vodi dobro poznati ‘‘oskarovski‘‘ trojac: Alemka Lisinski, Boško Picula i Nenad Korkut.

Kultni filmovi
Urednik kanala HTV 2 Tomislav Štengl najavio je ciklus ‘‘oskarovaca‘‘ koji kreće tjedan dana uoči dodjele Oscara, svaki dan u 21h, dok je urednica HTV 3 Vlatka Kolarović najavila jedan drugi ‘‘oskarovski‘‘ ciklus: ‘‘A to su filmski kultni filmovi, koji pak nisu dobili zlatni kipić! Izvrtit ćemo pet naslova - poput Vrtoglavice ili Plavog baršuna – u subotu uoči dodjele, u našem Filmskom maratonu ‘‘Od sumraka do zore‘‘, a naravno u studiju se bavimo našim ‘‘oskarovskim luzerima‘‘… Ističe i da su ljudi emotivno vezani uz HTV 3 upravo zbog filmova, i zato je preuzevši funkciju urednice HTV 3 pokrenula maraton, ali i ovaj ‘‘brunch‘‘ koji će, nada se postati tradicijom. Slavlju se pridružila i ekipa emisije ‘‘Kokice‘‘, koja priprema 609. izdanje, te ekipa emisije ‘‘Posebni dodaci‘‘ - a zajedno stvaraju Filmski maraton ‘‘Od sumraka do zore‘‘.

Bit će 13 prezentera
Na ‘brunchu‘ su uz filmaše bili ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, glavni urednik svih HTV-ovih kanala Bruno Kovačević, urednica HTV1 Katja Kušec, Tomislav Štengl, Vlatka Kolarović, urednik HTV4 Dražen Miočić, urednica programskog odjela Kultura Lidija Špiranec, urednica programskog odjela Drama Zinka Kiseljak te HTV-ovi urednici i novinari najavljenih projekata.

Američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti otkrila je imena 13 zvijezda iz svijeta filma, televizije i show businessa koje će u ulozi prezentera kolegama uručiti zlatne kipiće. Među njima su Daniel Craig, poznat kao James Bond te Brie Larson, koja je 2016. osvojila Oscara za najbolju glumicu za film "Soba". Akademija, koja dodjeljuje prestižne filmske nagrade, ove je godine odlučila posvetiti više pozornosti prezenterima s obzirom na to da je ranije donijela odluku o tomu da se ovogodišnja svečanost, prvi put u povijesti, održi bez glavnoga voditelja.

Među prezenterima su reperica Awkwafina, Chris Evans, Tina Fey, Whoopi Goldberg, Jennifer Lopez, Amy Poehler, Maya Rudolph, Amanda Stenberg, Charlize Theron, Tessa Thompson i Constance Wu. Ostala će imena Akademija otkriti u predstojećim tjednima. Svečana dodjela Oscar održat će se 24. veljače.

Tanja Kvorka
BILJEŽI SE RAST GLEDANOSTI
Hrvatska radiotelevizija od početka 2019., prema ‘’AGB Nielsen istraživanje medija’’, bilježi rast gledanosti peti tjedan, i to kao najgledanija televizija. Tako je i protekloga vikenda, već peti vikend zaredom, najgledanija televizija (linearni kanali HRT-a): u subotu (2. veljače, 2019.) bilježi 29,69 % ukupnog cjelodnevnog udjela gledanosti, a u nedjelju 27,44 % istog.
Možda ste propustili...

GLAZBENIK JE VELIKI LJUBITELJ I ZAŠTITNIK MAČAKA

Baby Lasagna i mačak Stipe postali su junaci slikovnice o prijateljstvu

HRT: KULTNA EMISIJA 27. TRAVNJA

"Dobro jutro, Hrvatska" slavi svoj 32. rođendan

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

Najčitanije iz rubrike