Mozaik
AKLEA NEON, OSJEČKA GLAZBENICA

Moja je pjesma o ljubavi preko sedam mora i sedam gora, ali i oceana
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Njezin debitantski singl “Da mi je” nastao je u Hrvatskoj i snimljen u Londonu, a spot je nastao na lokacijama u Brazilu

Nastao u Hrvatskoj, snimljen u Londonu, s kadrovima putovanja brazilskom obalom na motoru keeper, debitantski singl "Da mi je" mlade Osječanke umjetničkog imena Aklee Neon pjesma je koja ima noge, kotače i krila.

- Zaljubiš se u nekoga odnekuda i iz odvojenosti nastaje najljepša glazba, a iz ponovnog susreta najljepši video - kaže mlada glazbenica i kroz afro-soul pjesmu s ethno ritmom progovara o modernom odnosu na daljinu.

- Mapiram svijet glazbenim točkama i uspomenama, kako je jedan prijatelj rekao. Ovo je tek prva, karte su već kupljene za druga putovanja, snimanja i ljubovanja. Pa kamo stignem, dobro stignem... i glasno pjevam - zaključuje Aklea.

Ova osječka kantautorica i putujuća glazbenica svoje afro-soul ethno-beats harmonije kanalizira cijelim tijelom – nogom na pedal looperu, rukom na gitari i MIDI controlleru glasom koji rezonira do tjemena. Autorica je YouTube NeonOn sessiona, u slobodno vrijeme žena gazela. Svoju #vibratehigher setlistu već je ispjevala u Osijeku, Zagrebu, Karlovcu, Puli, Komiži, Rijeci, Beogradu... uvijek spakirana i spremna da krene dalje, širi krugove, takne i potakne.

Predstavi nam svoj debitantski singl "Da mi je". Kako je pjesma nastala, tko su autori i kako to da je snimljena u Londonu?

- ‘Da mi je‘ pjesma je o ljubavi preko sedam mora i sedam gora, a kod mene se između našao i ocean. Danas su veze na daljinu realnost, pa je i mene jedna uhvatila u tu slatko-gorku spiralu. Zaljubila sam se u nomada koji putuje svijetom i iz te odvojenosti nastala je najljepša glazba i najiskreniji tekst, a iz ponovnog susreta najljepši video. Svirala sam je uživo sa svojim looperom, midi controllerom, gitarom i glasom - te sve elemente odmah sama slažem u pjesmu, kao one-woman-bend. Moja demosnimka došla je do jednog dečka iz Karlovca koji živi i producira u Londonu i tako smo se dobro povezali, opet preko digitalnih kanala, vole mene te daljine (smijeh), da sam uskoro tamo otputovala snimiti svoj prvi singl.

Spot je snimljen u Brazilu, na više lokacija. Reci nam nešto o tome...

- Da, Španjolac o kojemu pjevam pozvao me da mu se pridružim u putovanju, samo što moj princ umjesto konja ima motor, pa sam se ja, koja do tada nikada nisam sjela na jedan, odvažila otići i s njim tri tjedna putovati brazilskom obalom - u starkama, bez zaštite od kiše i s laptopom koji je otkazao treći dan. Potpuno nespremna, ali spremna da naučim što znači otpustiti, što znači prilagoditi se, što znači osjetiti vjetar u kosi i blato u ustima. Odvozili smo i puno offroada, pukla nam je i kočnica u jednom trenu, ali uvijek smo našli nekoga tko će nam pomoći. Brazilci su divni ljudi, a snimali smo vrlo opušteno, poslije kupanja u nekom od malih gradića on bi rekao da je svjetlo odlično, a ja bih zataknula mobitel u kombinezon i otpjevala i isplesala svoje. Scene na plaži su iz Itaunasa, šarene su ulice Salvadora, ima i Rija de Janeira i još šest mjesta koje smo uspjeli posjetiti tijekom puta.

Reci nam nešto više o mladom gospodinu?

- Naravno! Što više ljudi zna za njega, to bolje, Soytribu je... pa mi novio (smijeh). Iduće četiri godine putuje svijetom motorom i bilježi plemena u zabačenim kutovima zemlje, dijeli njihove poruke kao i svoje avanture u vlogovima. Već je imao nekoliko viralnih videa i u godinu dana, otkad se odlučio za ovaj tip života, prati ga više od pola milijuna ljudi. Obavezno ga zapratite, inspirativan je i stvarno zabavan. Zadnji vlog je o Hrvatskoj! Objavio ga je ovih dana, i ne može sakriti oduševljenje našom obalom i goblenima moje bake.

Kako bi sama opisala žanr gazbe kojim se baviš?

- Volim puno ritma i plemenskih momenata, pa bih se žanrovski svrstala u afro-soul ethno-beats. Uvijek ubacim neki mantrički moment jer mi dolazi prirodno i jednostavan je za ponavljanje pa lako povezuje s publikom, a cilj nam je svima na kraju osjećati se dobro skupa.

Koliko dugo se već baviš glazbom?

- Od šeste sam u Zumbićima, s Brevisicama sam proputovala svijet i izrasla u djevojku i ženu, da se nisam preselila u Zagreb, vječno bih bila Netina, ali preseljenjem sam počela gravitirati samostalnom glazbenom izričaju i prije dvije godine sam se dovoljno odvažila da dam otkaz i potpuno se posvetim stvaranju glazbe.

Kakve planove imaš nakon ovog singla?

- Nastupati! Jer glazba je živa. I poboljšavati svoj nastup s tehničke i s izvedbene strane. Idući tjedan imam koncert u KSET-u, kultnom zagrebačkom klubu, a odmah nakon toga putujem u London snimati drugi singl i video za njega. Prvi ste kojima sam ovo rekla, toliko stvari se događa u tako malo vremena da se ne stignem niti pohvaliti (smijeh).

Reci nam nešto o svojem YouTube NeonOn Sessionu.

- NeonOn Session je moj način da pristupim tuđoj glazbi i transformiram ju u nešto svoje. Tako sam napravila i mash up Gustafa i High5-a, za koji se ekipa stvarno uhvatila. Početkom ožujka, uoči Dana žena, izići će novi, baš smo snimili video - tako da ću dijeliti dosta glazbenih bebica u nadolazećem vremenu, a onda opet nekamo preko oceana.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike