Mozaik
AKLEA NEON, OSJEČKA GLAZBENICA

Moja je pjesma o ljubavi preko sedam mora i sedam gora, ali i oceana
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Njezin debitantski singl “Da mi je” nastao je u Hrvatskoj i snimljen u Londonu, a spot je nastao na lokacijama u Brazilu

Nastao u Hrvatskoj, snimljen u Londonu, s kadrovima putovanja brazilskom obalom na motoru keeper, debitantski singl "Da mi je" mlade Osječanke umjetničkog imena Aklee Neon pjesma je koja ima noge, kotače i krila.

- Zaljubiš se u nekoga odnekuda i iz odvojenosti nastaje najljepša glazba, a iz ponovnog susreta najljepši video - kaže mlada glazbenica i kroz afro-soul pjesmu s ethno ritmom progovara o modernom odnosu na daljinu.

- Mapiram svijet glazbenim točkama i uspomenama, kako je jedan prijatelj rekao. Ovo je tek prva, karte su već kupljene za druga putovanja, snimanja i ljubovanja. Pa kamo stignem, dobro stignem... i glasno pjevam - zaključuje Aklea.

Ova osječka kantautorica i putujuća glazbenica svoje afro-soul ethno-beats harmonije kanalizira cijelim tijelom – nogom na pedal looperu, rukom na gitari i MIDI controlleru glasom koji rezonira do tjemena. Autorica je YouTube NeonOn sessiona, u slobodno vrijeme žena gazela. Svoju #vibratehigher setlistu već je ispjevala u Osijeku, Zagrebu, Karlovcu, Puli, Komiži, Rijeci, Beogradu... uvijek spakirana i spremna da krene dalje, širi krugove, takne i potakne.

Predstavi nam svoj debitantski singl "Da mi je". Kako je pjesma nastala, tko su autori i kako to da je snimljena u Londonu?

- ‘Da mi je‘ pjesma je o ljubavi preko sedam mora i sedam gora, a kod mene se između našao i ocean. Danas su veze na daljinu realnost, pa je i mene jedna uhvatila u tu slatko-gorku spiralu. Zaljubila sam se u nomada koji putuje svijetom i iz te odvojenosti nastala je najljepša glazba i najiskreniji tekst, a iz ponovnog susreta najljepši video. Svirala sam je uživo sa svojim looperom, midi controllerom, gitarom i glasom - te sve elemente odmah sama slažem u pjesmu, kao one-woman-bend. Moja demosnimka došla je do jednog dečka iz Karlovca koji živi i producira u Londonu i tako smo se dobro povezali, opet preko digitalnih kanala, vole mene te daljine (smijeh), da sam uskoro tamo otputovala snimiti svoj prvi singl.

Spot je snimljen u Brazilu, na više lokacija. Reci nam nešto o tome...

- Da, Španjolac o kojemu pjevam pozvao me da mu se pridružim u putovanju, samo što moj princ umjesto konja ima motor, pa sam se ja, koja do tada nikada nisam sjela na jedan, odvažila otići i s njim tri tjedna putovati brazilskom obalom - u starkama, bez zaštite od kiše i s laptopom koji je otkazao treći dan. Potpuno nespremna, ali spremna da naučim što znači otpustiti, što znači prilagoditi se, što znači osjetiti vjetar u kosi i blato u ustima. Odvozili smo i puno offroada, pukla nam je i kočnica u jednom trenu, ali uvijek smo našli nekoga tko će nam pomoći. Brazilci su divni ljudi, a snimali smo vrlo opušteno, poslije kupanja u nekom od malih gradića on bi rekao da je svjetlo odlično, a ja bih zataknula mobitel u kombinezon i otpjevala i isplesala svoje. Scene na plaži su iz Itaunasa, šarene su ulice Salvadora, ima i Rija de Janeira i još šest mjesta koje smo uspjeli posjetiti tijekom puta.

Reci nam nešto više o mladom gospodinu?

- Naravno! Što više ljudi zna za njega, to bolje, Soytribu je... pa mi novio (smijeh). Iduće četiri godine putuje svijetom motorom i bilježi plemena u zabačenim kutovima zemlje, dijeli njihove poruke kao i svoje avanture u vlogovima. Već je imao nekoliko viralnih videa i u godinu dana, otkad se odlučio za ovaj tip života, prati ga više od pola milijuna ljudi. Obavezno ga zapratite, inspirativan je i stvarno zabavan. Zadnji vlog je o Hrvatskoj! Objavio ga je ovih dana, i ne može sakriti oduševljenje našom obalom i goblenima moje bake.

Kako bi sama opisala žanr gazbe kojim se baviš?

- Volim puno ritma i plemenskih momenata, pa bih se žanrovski svrstala u afro-soul ethno-beats. Uvijek ubacim neki mantrički moment jer mi dolazi prirodno i jednostavan je za ponavljanje pa lako povezuje s publikom, a cilj nam je svima na kraju osjećati se dobro skupa.

Koliko dugo se već baviš glazbom?

- Od šeste sam u Zumbićima, s Brevisicama sam proputovala svijet i izrasla u djevojku i ženu, da se nisam preselila u Zagreb, vječno bih bila Netina, ali preseljenjem sam počela gravitirati samostalnom glazbenom izričaju i prije dvije godine sam se dovoljno odvažila da dam otkaz i potpuno se posvetim stvaranju glazbe.

Kakve planove imaš nakon ovog singla?

- Nastupati! Jer glazba je živa. I poboljšavati svoj nastup s tehničke i s izvedbene strane. Idući tjedan imam koncert u KSET-u, kultnom zagrebačkom klubu, a odmah nakon toga putujem u London snimati drugi singl i video za njega. Prvi ste kojima sam ovo rekla, toliko stvari se događa u tako malo vremena da se ne stignem niti pohvaliti (smijeh).

Reci nam nešto o svojem YouTube NeonOn Sessionu.

- NeonOn Session je moj način da pristupim tuđoj glazbi i transformiram ju u nešto svoje. Tako sam napravila i mash up Gustafa i High5-a, za koji se ekipa stvarno uhvatila. Početkom ožujka, uoči Dana žena, izići će novi, baš smo snimili video - tako da ću dijeliti dosta glazbenih bebica u nadolazećem vremenu, a onda opet nekamo preko oceana.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana