Regija
NOVA TVRTKA ZA BRŽU PROVEDBU PROJEKTA

Grad osniva trgovačko društvo Bazeni Županja
Objavljeno 25. siječnja, 2019.
Ove će godine biti izrađen glavni projekt i ishođena građevinska dozvola, gradnja dvaju otvorenih bazena počinje na proljeće
ŽUPANJA - Grad Županja osniva trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću u svrhu realizacije projekta izgradnje i budućeg upravljanja gradskim bazenima. Na takav su se korak odlučili, pojašnjavaju, zbog jednostavnijeg i preglednijeg praćenja svih financijskih i poslovnih aktivnosti vezanih uz projekt i omogućavanja optimalnog financiranja investicije. Odluku o osnivanju će u ponedjeljak donijeti Gradsko vijeće. Jučer je, doznajemo od pročelnika Gradske službe Damira Parmaća, stigla potvrda Trgovačkog suda u Osijeku o rezervaciji prijave naziva Bazeni Županja d.o.o..

Ne gubiti vrijeme

- Posao je dosta opsežan i mišljenja sam da za njega moramo zadužiti osobu odnosno stvoriti osnovu za kvalitetnu pripremu i realizaciju projekta izgradnje bazena, od početka do kraja. Samo su projekti 270 tisuća kuna, a sama investicija bit će veća od 20 milijuna kuna. Poslu treba ozbiljno pristupiti, raditi i više ne gubiti vrijeme. Treba ubrzati proces ishođenja potrebnih suglasnosti, građevinske dozvole i svih ostalih radnji vezanih uz početak izgradnje bazena - pojašnjava gradonačelnik Davor Miličević. A upravo se, napominje, zbog brže realizacije lokalnih projekata bitnih za Županju i njezine stanovnike odlučio na vlastiti zahtjev povući iz Sabora i u potpunosti posvetiti gradonačelničkom poslu. Posla i obveza je jako puno, kaže, i probleme u gradu želi što brže i kvalitetnije rješavati, još više raditi na povlačenju europskih sredstava i u okviru mogućnosti stvarati pretpostavke za gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Napominje da se među građanima provodi anketa i da je dosad 70 posto anketiranih podržalo izgradnju bazena.


U travnju 2018. Gradsko je vijeće donijelo odluku o VI. izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja Županje, čime je stvorena prostorna pretpostavka za izradu projektne dokumentacije za gradnju bazena. Osnovni preduvjet bio je pročistač otpadnih voda, koji je sagrađen, stavljen u funkciju i konačno je otvoren put za realizaciju toga projekta.
Dva otvorena bazena

Stiglo je idejno rješenje i procijenjena vrijednost izgradnje i uređenja bazena iznosi oko 20 milijuna kuna s PDV-om, a točan iznos znat će se nakon izrade glavnog projekta. Grad će određena sredstva nastojati povući iz europskih fondova, preko Ministarstva turizma, a ako bude potrebno, postoji i mogućnost kreditnog zaduženja.


U ovoj će se godini izraditi glavni projekt i ishoditi građevinska dozvola, a izgradnja će krenuti u proljeće 2020. i ako se sve posloži kako je planirano, Županjci će se u ljeto sljedeće godine kupati u bazenima u svome gradu.
Bazenski kompleks s popratnim sadržajima, koji će građanima omogućiti kvalitetno provođenje vremena, uživanje u druženju, rekreaciji i raznim sportskim aktivnostima, trebao bi se prostirati na 15.000 četvornih metara, a protezat će se uz savski nasip. Predviđena je gradnja dvaju otvorenih bazena - bazena za odrasle i bazena za djecu. Kompleks će sadržavati i popratne sadržaje: kabine, igralište za mini golf, odbojku na pijesku, stolni tenis, dječje igralište, ugostiteljske sadržaje i sve drugo potrebno za njegovo funkcioniranje. Posjetiteljima će se ondje nuditi i mnogo više od samog kupanja. U planu je i hortikulturno uređenje kompleksa. Ulica Vojne krajine bit će prilazna cesta prema gradskim bazenima, a pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Josip Nikolozo pojašnjava da će se isprojektirati cesta između zgrade srednje škole, takozvanog ŠUP-a, i Ribljeg restorana. Ondje je prostornim planom predviđena još jedna pristupna cesta koja će se spajati s Ulicom Vojne krajine i uspostavit će se kružni tok. A sve će to, napominje, biti u funkciji gradskih bazena.

Marija Lešić Omerović
Grad nastoji financijski rasteretiti građane
Miličević kaže da će Grad i dalje obavljati svoju funkciju i poduzimati sve što je moguće kako bi građanima osigurao sve infrastukturne pretpostavke za što kvalitetniji život. Ističe da je iseljavanje sustavni problem cijele države.

“Poduzimamo sve što možemo kako bismo pomogli građanima, od povećanih rodiljnih naknada, sufinanciranja udžbenika, stipendiranja svih studenata do sufinanciranja povećanih troškova odvoza otpada, troškova održavanja pročistača, kako bi se što više rasteretilo građane”, kaže. Puno se izdvaja za društvenu nadogradnju.
Možda ste propustili...

PRIJAVE ZA UPIS DJECE PODNOSE SE DO 17. SVIBNJA

U vinkovačkim je vrtićima 80 mjesta više nego lani

DANAK TRETIRANJU POLJA PROTIV MIŠEVA?

Deseci grla srneće divljači uginuli mahom na njivama

INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA SLATINA

Proslavljen Dan škole i 15. obljetnica osnivanja

Najčitanije iz rubrike