Novosti
MINISTAR FINANCIJA:

”Junckerov plan” privlači ulaganja
Objavljeno 23. siječnja, 2019.
Hrvatska ima velika očekivanja od predloženog programa InvestEU, namijenjenog za poticanje inovacija i stvaranje radnih mjesta u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju, od 2021. do 2027., izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić.


Novi InvestEU program zamjena je za sadašnji Europski fond za strateška ulaganja, uspostavljen nakon financijske krize. Riječ je o nastavku Plana ulaganja za Europu, poznatom kao ”Junckerov plan”.
Novi program povezuje financiranje iz proračuna EU-a u obliku kredita i jamstava. U skladu s Komisijinim prijedlogom, iz proračuna EU-a osiguralo bi se jamstvo u iznosu od 38 milijardi eura za potporu strateški važnim projektima diljem EU-a. Komisija očekuje da će se privlačenjem privatnih i javnih ulaganja fondom InvestEU potaknuti dodatna ulaganja u iznosu većem od 650 milijardi eura diljem EU-a od 2021. do 2027. Trenutačno postoji 14 različitih instrumenata za poticanje investicija, od kojih je glavni Europski fond za strateška ulaganja, pokrenut u lipnju 2015., a produžen u prosincu 2017. "Hrvatska je do sada iskoristila oko 250 milijuna eura iz ‘Junckerova plana‘. Možemo sada govoriti je li to dovoljno, je li moglo više ili manje, ali činjenica je da tih 250 milijuna eura vuče još nekih milijardu eura investicija", rekao je ministar financija.H
Možda ste propustili...