Novosti
DAROVANJE DRŽAVNIH NEKRETNINA

Županija postala vlasnik zgrade u Županijskoj 4
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Darovanje će dovesti do novog zapošljavanja, a očekuje se i pokretanje najmanje tri milijarde kuna vrijednih investicija

Ministar državne imovine Goran Marić boravio je u ponedjeljak u službenom posjetu Osječko-baranjskoj županiji te je u Osijeku, uz župana Ivana Anušića, održao sastanak s predstavnicima svih općina i gradova s područja županije o problematici i otvorenim pitanjima državne imovine, posebice o zapuštenim nekretninama na njihovu području.

Novo zapošljavanje
No kruna posjeta bila je ono što je slijedilo - potpisivanje ugovora o darovanju nekretnina u državnom vlasništvu jedinicama lokalne samouprave na čijem se području nalaze. Ministar Marić tako je potpisao ugovor o darovanju poslovne zgrada Đakovštine, takozvane Mimoze, Gradu Đakovu, a potom ugovor o darovanju suvlasničkog dijela nekretnine Općini Satnica Đakovačka za potrebe doma za starije i nemoćne osobe. Općina Bizovac dobila je u svoje vlasništvo nekretninu u svrhu gradnje ceste do groblja u Habjanovcima. Općina Marijanci dobila je odluku o izdavanju isprave za upis prava vlasništva nad nekretninom u Črnkovcima, gdje će se urediti nogometno igralište. Riješeno je i pitanje naselja Krndija, u općini Punitovci, koje je u cijelosti bilo u vlasništvu države, odnosno mještani nisu bili vlasnici kuća u kojima žive.

Naposljetku je Republika Hrvatska Osječko-baranjskoj županiji prepustila svoj dio vlasništva nad zgradom u Županijskoj 4 u Osijeku, u kojoj se nalaze županijske i državne službe. Upravo to dvojno vlasništvo bilo je prepreka prijašnjim željama da se krene u postupak obnove vanjštine i unutrašnjosti te zgrade.

- Odluke o darovanju dovest će do novog zapošljavanja, a samo na tim nekretninama očekuje se pokretanje najmanje tri milijarde kuna vrijednih investicija. Upravo zato je Ministarstvo svoje aktivnosti usmjerilo prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave, izmijenili smo zakon te omogućili ovakvo djelovanje. Za područje Osječko-baranjske županije do sada je doneseno 36 odluka u vrijednosti od 36,6 milijuna kuna, a novopotpisani ugovori u vrijednosti su od 30 milijuna kuna. Ove godine očekujem rješavanje novih zahtjeva i predmeta u vrijednosti od još 100 milijuna kuna - rekao je ministar Marić.

Osječko-baranjski župan Anušić, đakovački gradonačelnik Marin Mandarić te općinski načelnici Darko Dorkić (Marijanci), Srećko Vuković (Bizovac), Željko Šimić (Satnica Đakovačka) i Jasna Matković (Punitovci) nisu krili zadovoljstvo suradnjom s ministrom Marićem osobno i s njegovim timom, jer rješavanje nekih pitanja otvoreno je i više od dvadeset godina.

Još jedan posjet
- Potpisivanjem ovog ugovora rješavamo problem zgrade u Županijskoj 4, koja se od ovog trenutka može obnoviti i dovesti u primjereno stanje kao zaštićeni spomenik kulture i sjedište Županije, što ćemo i učiniti. Ovaj problem nije se uspio riješiti 27 godina, pa treba naglasiti da aktualnim rješavanjem problema u vezi s nekretninama ujedno omogućavamo pokretanje investicijskih ciklusa u jedinicama lokalne i regionalne samouprave - rekao je župan Anušić.

Ministar Marić najavio je da će u Osječko-baranjskoj županiji država do kraja godine aktivirati zapuštenu imovinu u vrijednosti od sto milijuna kuna, a za cijelu Hrvatsku od oko dvije milijarde. U protekle dvije godine njegovo je ministarstvo donijelo 450 ovakvih odluka i darovalo imovine u vrijednosti od milijardu kuna.

Inače, ovo je drugi posjet ministra Marića Osječko-baranjskoj županiji, obećao je kako će do kraja godine još jednom doći, a sve s ciljem da bi se, kako je rekao, konačno riješilo "institucionalno sljepilo i zatvaranje očiju pred problemom zapuštene državne imovine".

Dario Kuštro
MJEŠTANI KRNDIJE NAJZADOVOLJNIJI
Najemotivnji trenutak bio je onaj vezan uz darovanje nekretnina stanovnicima naselja Krndija. Tako napokon mogu biti mirni u kućama u kojima žive desetljećima, a nad kojima je bilo upisano državno vlasništvo. Načelnica Općine Punitovci Jasna Matković jedva je uspjela suspregnuti suze, jer s ovom odlukom preostalih 50-ak stanovnika od sada može uređivati svoje domove, a stvaraju se uvjeti i za komunalno uređenje sela i kvalitetniji život. Ministar Marić je rekao da će i osobno posjetiti Krndiju kako bi se uvjerio u ispravnost ove odluke.
Možda ste propustili...

PRIHVAĆENI SVI ZAHTJEVI

Prijevoznici odustali od blokade cesta

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE

Krajem ožujka 145.801 nezaposlena osoba

OZNAČEN KRAJ OSMOG SAZIVA EUROPSKOG PARLAMENTA

Najnovija projekcija: HDZ-u pet budućih mandata, SDP-u tri

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KADA ZAVRŠETAK RADOVA NA SVIH 88,6 KM AUTOCESTE A5

Slavonika na granici s BiH 2021. godine, potom i spoj s Mađarskom

2

POKRENUTA ISTRAGA ZBOG MALVERZACIJA U BIJELOM BRDU

Oštetili poduzeće za 16 i
državu za 4,9 milijuna kuna

3

UGRADNJA PREMOSNICA

Vrkić danas na operaciji u KBC-u Rebro