Novosti
DAROVANJE DRŽAVNIH NEKRETNINA

Županija postala vlasnik zgrade u Županijskoj 4
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Darovanje će dovesti do novog zapošljavanja, a očekuje se i pokretanje najmanje tri milijarde kuna vrijednih investicija

Ministar državne imovine Goran Marić boravio je u ponedjeljak u službenom posjetu Osječko-baranjskoj županiji te je u Osijeku, uz župana Ivana Anušića, održao sastanak s predstavnicima svih općina i gradova s područja županije o problematici i otvorenim pitanjima državne imovine, posebice o zapuštenim nekretninama na njihovu području.

Novo zapošljavanje
No kruna posjeta bila je ono što je slijedilo - potpisivanje ugovora o darovanju nekretnina u državnom vlasništvu jedinicama lokalne samouprave na čijem se području nalaze. Ministar Marić tako je potpisao ugovor o darovanju poslovne zgrada Đakovštine, takozvane Mimoze, Gradu Đakovu, a potom ugovor o darovanju suvlasničkog dijela nekretnine Općini Satnica Đakovačka za potrebe doma za starije i nemoćne osobe. Općina Bizovac dobila je u svoje vlasništvo nekretninu u svrhu gradnje ceste do groblja u Habjanovcima. Općina Marijanci dobila je odluku o izdavanju isprave za upis prava vlasništva nad nekretninom u Črnkovcima, gdje će se urediti nogometno igralište. Riješeno je i pitanje naselja Krndija, u općini Punitovci, koje je u cijelosti bilo u vlasništvu države, odnosno mještani nisu bili vlasnici kuća u kojima žive.

Naposljetku je Republika Hrvatska Osječko-baranjskoj županiji prepustila svoj dio vlasništva nad zgradom u Županijskoj 4 u Osijeku, u kojoj se nalaze županijske i državne službe. Upravo to dvojno vlasništvo bilo je prepreka prijašnjim željama da se krene u postupak obnove vanjštine i unutrašnjosti te zgrade.

- Odluke o darovanju dovest će do novog zapošljavanja, a samo na tim nekretninama očekuje se pokretanje najmanje tri milijarde kuna vrijednih investicija. Upravo zato je Ministarstvo svoje aktivnosti usmjerilo prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave, izmijenili smo zakon te omogućili ovakvo djelovanje. Za područje Osječko-baranjske županije do sada je doneseno 36 odluka u vrijednosti od 36,6 milijuna kuna, a novopotpisani ugovori u vrijednosti su od 30 milijuna kuna. Ove godine očekujem rješavanje novih zahtjeva i predmeta u vrijednosti od još 100 milijuna kuna - rekao je ministar Marić.

Osječko-baranjski župan Anušić, đakovački gradonačelnik Marin Mandarić te općinski načelnici Darko Dorkić (Marijanci), Srećko Vuković (Bizovac), Željko Šimić (Satnica Đakovačka) i Jasna Matković (Punitovci) nisu krili zadovoljstvo suradnjom s ministrom Marićem osobno i s njegovim timom, jer rješavanje nekih pitanja otvoreno je i više od dvadeset godina.

Još jedan posjet
- Potpisivanjem ovog ugovora rješavamo problem zgrade u Županijskoj 4, koja se od ovog trenutka može obnoviti i dovesti u primjereno stanje kao zaštićeni spomenik kulture i sjedište Županije, što ćemo i učiniti. Ovaj problem nije se uspio riješiti 27 godina, pa treba naglasiti da aktualnim rješavanjem problema u vezi s nekretninama ujedno omogućavamo pokretanje investicijskih ciklusa u jedinicama lokalne i regionalne samouprave - rekao je župan Anušić.

Ministar Marić najavio je da će u Osječko-baranjskoj županiji država do kraja godine aktivirati zapuštenu imovinu u vrijednosti od sto milijuna kuna, a za cijelu Hrvatsku od oko dvije milijarde. U protekle dvije godine njegovo je ministarstvo donijelo 450 ovakvih odluka i darovalo imovine u vrijednosti od milijardu kuna.

Inače, ovo je drugi posjet ministra Marića Osječko-baranjskoj županiji, obećao je kako će do kraja godine još jednom doći, a sve s ciljem da bi se, kako je rekao, konačno riješilo "institucionalno sljepilo i zatvaranje očiju pred problemom zapuštene državne imovine".

Dario Kuštro
MJEŠTANI KRNDIJE NAJZADOVOLJNIJI
Najemotivnji trenutak bio je onaj vezan uz darovanje nekretnina stanovnicima naselja Krndija. Tako napokon mogu biti mirni u kućama u kojima žive desetljećima, a nad kojima je bilo upisano državno vlasništvo. Načelnica Općine Punitovci Jasna Matković jedva je uspjela suspregnuti suze, jer s ovom odlukom preostalih 50-ak stanovnika od sada može uređivati svoje domove, a stvaraju se uvjeti i za komunalno uređenje sela i kvalitetniji život. Ministar Marić je rekao da će i osobno posjetiti Krndiju kako bi se uvjerio u ispravnost ove odluke.
Možda ste propustili...