Kultura
GOSTUJUĆA IZLOŽBA U DUBLINU

Laval Nugent - ratnik i kolekcionar
Objavljeno 21. siječnja, 2019.
ZAGREB - Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Muzejem irske emigracije (EPIC The Irish Emigration Museum), Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Irskoj i Veleposlanstvom Irske u Hrvatskoj u utorak, 22. siječnja, u Dublinu otvara izložbu "Laval Nugent - ratnik i kolekcionar" ("Laval Nugent - Warrior and Art Collector").

Danas pomalo zaboravljen lik grofa Lavala Nugenta (1777. - 1862.) središnja je ličnost razvitka Hrvatske u modernu europsku zemlju u spomenutom razdoblju. Težinu priči o Lavalu Nugentu dodatno daje činjenica da je ovaj vatreni zagovaratelj hrvatskog razvoja bio rođeni Irac, član irskog plemstva te ujedno i feldmaršal u vojsci Habsburške Monarhije u čijem sastavu se tada Hrvatska nalazila.

Izložba "Laval Nugent - ratnik i kolekcionar" autorice Sunčice Nagradić Habus postavljena je u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu u jesen 2017. godine u povodu Lavalova 240. rođendana u suradnji s irskim veleposlanstvom u Hrvatskoj. Cilj izložbe bio je hrvatskoj javnosti predstaviti iznimno zanimljiv životni put grofa Nugenta te njegovu kompleksnu i teško shvatljivu ličnost. D.Kć.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike