Regija
NAKON IMENOVANJA POVJERENICE ZA ILOK

Prijevremeni izbori u roku od 90 dana
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
ILOK - Nakon što Gradsko vijeće Iloka nije usvojilo proračun za tekuću godinu, Vlada RH donijela je rješenje o raspuštanju toga tijela, čime je dosadašnjim vijećnicima prestao mandat. Na istoj je sjednici Vlada imenovala Jasminku Dragun za povjerenicu Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskoga vijeća Iloka.


U pojašnjenju daljnje procedure koje smo dobili iz Ministarstva uprave, navedeno je kako će, sukladno članku 7. stavku 2. Zakona o lokalnim izborima, prijevremeni izbori za članove predstavničkog tijela biti održani u roku od 90 dana od dana raspuštanja predstavničkog tijela.


Budući da je Gradsko vijeće Iloka zasjedalo prošloga tjedna, iz Ministarstva uprave su pojasnili kako zakonom nisu utvrđene zapreke za rad i odlučivanja Gradskog vijeća sve dok ono ne bude raspušteno.


"Pri tomu, međutim, kod eventualnog odlučivanja svakako treba voditi računa da u jedinici nije donesen proračun - temeljni financijski akt jedinice. Što se tiče pravovaljanosti odluka Gradskog vijeća Grada Iloka donesenih na predmetnoj sjednici, ukazujemo da se isto ne može paušalno procjenjivati. Nadzor zakonitosti rada predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave te nadzor zakonitosti općih akata koje u samoupravnom djelokrugu donose predstavnička tijela jasno je propisan zakonom“, stoji u pojašnjenju, uz navod kako nije bilo zakonske zapreke da Gradsko vijeće Iloka održi sjednicu jer u tom trenutku nije bilo raspušteno, no pri usvajanju odluka vijećnici su trebali voditi računa kako proračun nije usvojen.


Budući da je Vlada RH prije dva dana imenovala povjerenicu koja će obavljati poslove iz nadležnosti Gradskoga vijeća, na gradonačelnici Marini Budimir je da predloži novu odluku o financiranju nužnih prihoda i rashoda, u koju treba uključiti ono što drži nužnim kako bi svi segmenti života u Iloku funkcionirali. Projekti koji se financiraju iz drugih izvora, poput projekta "Zaželi", redovito će biti nastavljeni.
Predsjednica bivšeg Gradskog vijeća Iloka, Dubravka Tomšik, navela je kako se gradom šire priče da je projekt javnih radova obustavljen zbog neusvajanja proračuna, što nije točno. Pojasnila je kako je taj program okončan jer je istekao ugovor i bit će predmet budućih natječaja. D. Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike