Crna kronika
NASTAVLJAJU SE BJEGOVI NAKON NESREĆE

Izazvao sudar i pobjegao, čeka ga kazna od 3000 do 7000 kuna
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
POŽEGA - Na požeškom području vozači i dalje bježe s mjesta prometne nesreće. Posljednji bijeg bio je u četvrtak oko 12.30 u Njemačkoj ulici u Požegi. Ondje je nepoznati vozač svojim vozilom, zbog neutvrđenog razloga, udario u Opel požeških registracija u vlasništvu 18-godišnjaka i pobjegao. Iz policije pozivaju građane da se, ako imaju korisnih informacija o tom događaju, kao i o prijašnjim nesrećama s odbjeglim vozačima, jave policiji na 192 ili policajcima na terenu.

Iz policije podsjećaju vozače da su u slučaju prometne nesreće s poginulom i ozlijeđenom osobom, kao i s većom materijalnom štetom, dužni ostati na mjestu prometne nesreće i samo se privremeno udaljiti radi pružanja pomoći u nesreći ozlijeđenim osobama ili ako je njima samima potrebna liječnička pomoć te radi obavještavanja policije o događaju.

- Potom je potrebno poduzeti moguće radnje radi otklanjanja novih opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće i da se omogući normalan tijek prometa te nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu prometne nesreće, kao i da se sačuvaju postojeći tragovi, uz uvjet da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa. Nakon obavještavanja policije o događaju treba pričekati dolazak policajca koji obavlja očevid. Vozač koji napusti mjesto prometne nesreće s poginulom i ozlijeđenom osobom kaznit će se kaznom od 3000 do 7000 kuna - podsjeća Goran Matijević iz Policijske uprave požeško-slavonske.

Nadalje, vozač koji se zatekne ili naiđe na mjesto prometne nesreće dužan je na zahtjev ovlaštene osobe prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći do najbliže zdravstvene ustanove. Vozač je dužan tako postupiti i prije dolaska policije, osim ako se nesreća dogodila na mjestu na koje se može očekivati brzi dolazak vozila Hitne medicinske pomoći ili ako vozač zaključi da se nestručnim i neodgovarajućim načinom prijevoza stanje ozlijeđene osobe može pogoršati. Vozač će se kazniti kaznom od 300 kuna ako odbije prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći. Novčanom kaznom od 2000 do 5000 kuna kaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće.S.Lacić
Najčitanije iz rubrike