Novosti
PENAVA O VELIKOSRPSKOJ POLITICI U RH:

Krivnju pokušavaju prebaciti na sve Srbe
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na konferenciji za novinare u ponedjeljak je upozorio na kontinuiranu prisutnost velikosrpske politike u RH. Rekao je kako se završetkom procesa mirne reintegracije većina pripadnika srpske nacionalne manjine integrirala u hrvatsko društvo prihvaćajući hrvatsku državu kao svoju. "Postoje politike kojima to nije u interesu. Riječ je o minornim skupinama po broju simpatizera koje nemaju snagu za otvorenu konfrontaciju. Njihova politika ima legalitet, no s obzirom na broj glasača, pitanje je imaju li legitimitet", naveo je i dodao kako je Milorad Pupovac na posljednjim izborima od gotovo 139 tisuća mogućih dobio nešto više od 16 tisuća glasova, a Srđan Milaković od 8697 samo 794 glasa. Istaknuo je kako je Pupovac posjetio u zatvoru Srbe osuđene za ratni zločin te prethodno govorio kako se njihovim uhićenjem unosi strah među sve pripadnike srpske manjine.


"Umjesto da zločinci dobiju ime i prezime, ta politika nastoji krivnju prebaciti na cijelu zajednicu“, istaknuo je Penava. Kao posljedicu destruktivnog ponašanja naveo je, među ostalim, primjer kada dio vukovarskih srednjoškolaca na nogometnoj utakmici nije ustao pri intoniranju hrvatske himne i poručio kako za to nisu kriva djeca, nego oni koji djecu ne uče da vole zemlju u kojoj žive te sustav države koji je to omogućio.
Odbio je odgovoriti na novinarsko pitanje hoće li izići iz HDZ-a, navodeći kako bi njegov odgovor bacio u drugi plan temu konferencije. D. Korpoš
SDSS ne zanimaju Srbi koji su branili RH
Penava je rekao kako će doći prigoda da se govori i o nedavno objavljenom popisu ljudi srpske nacionalnosti koji su 1991. godine izvedeni iz svojih kuća i potom stradali. "Ima ih, ali u mnogo manjem broju nego što se predočava javnosti. O tome treba razgovarali, no ne i zamjenjivati teze na način da se izbjegava imenovati uzrok razaranja grada i zapostave Srbi koji su stradali od tih istih granata", naveo je, dodajući kako SDSS ne zanimaju Srbi koji su branili Hrvatsku, nego u svojim istupima žele podijeliti odgovornost za razaranje Vukovara.
Možda ste propustili...

BISKUP ŠKVORČEVIĆ U USKRSNOJ PORUCI:

Dajmo doprinos općem napretku naše domovine!

KADA ZAVRŠETAK RADOVA NA SVIH 88,6 KM AUTOCESTE A5

Slavonika na granici s BiH 2021. godine, potom i spoj s Mađarskom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KAKO PRIVUĆI INVESTITORE

U Slavoniju je stiglo samo dva posto stranih ulaganja u Hrvatsku

2

SLUŽBENE STATISTIKE DRUKČIJE OD STVARNOSTI

Iz Njemačke se očekuje povratak umirovljenika

3

KAMPANJA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Europski novac za razvoj modernog hrvatskog sela