Regija
NE ODUSTAJU OD ZAHTJEVA

Radnici odlučni u štrajku, čekaju na potez Uprave
Objavljeno 12. siječnja, 2019.
“Dnevno proizvodimo dva kombajna, toga sada nema, i sve će kasniti”, kaže sindikalac Ivkošić
ŽUPANJA

Radnici županjske tvornice kombajna Same Deutz Fahr Žetelice i jučer su, treći dan, bili u štrajku. Traže veće plaće, povećanje osnovice za 750 kuna i osam posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji. Poručuju da neće odustati sve do ispunjenja zahtjeva.

Iako je bilo neslužbenih informacija da će se Uprava u petak (jučer, nap. a.) sastati s članovima Štrajkaškog odbora i izaći s konkretnim prijedlogom, to se nije dogodilo.

Povjerenik Sindikalne podružnice SDFŽ-a i predsjednik Štrajkaškog odbora Marko Ivkošić jučer nam je kazao da ih još nitko nije pozvao na sastanak, radnici se i dalje pridržavaju dobivenih uputa, složni su i strpljivo čekaju poteze Uprave.

- U srijedu, prvog dana štrajka, pokušali su nam osporiti sam štrajk, a dan kasnije odluke koje smo donijeli o rasporedu djelatnika na poslovima koji se ne mogu prekidati. Naša pravna služba poslala je odgovor iz kojeg je vidljivo da je sve odrađeno prema zakonu, tako da nam sada priznaju i legitimitet samog štrajka. Mislim da je to sada zapravo igra živaca i da čekaju da nas destabiliziraju, ali su se prevarili. Radnici su odlučni, od svojih zahtjeva ne odustaju i spremni su štrajkati koliko god bude trebalo. Takvu slogu i zajedništvo radnika nisu očekivali. Pokazali smo da smo jako dobro organizirani i da radimo sve po zakonu - pojašnjava Ivkošić.

Ogorčeni radnici transparentima su poručili što misle: "Kombajn 250.000 eura, a plaća 500 eura", "Hoćemo živjeti, ne preživljavati", "Ljude ispred profita", "Platna mi je lista već godinama ista. I ako plaću veću dočekati neću, recite mi odma‘ da drugdje tražim sreću".... S događanjima u SDF Žetelicama u Županji upoznati su i sindikati iz grupacije Deutz Fahr u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj i Ivkošić je uvjeren da će ih podržati u njihovim akcijama i dati im punu potporu u borbi za ostvarenje većih materijalnih prava. Smatra da je u interesu poslodavca da što prije sjedne za stol sa Štrajkaškim odborom i da se postigne dogovor jer će oni u svakom slučaju imati veće štete ako štrajk potraje. Dio radnika će zasigurno otići, što tvornici, koja je već suočena s problemom odlaska kvalificiranog kadra, ne ide u prilog jer ljude se ne može zadržati minimalnim plaćama, a sve će se, dakako, odraziti i na proizvodnju.

- Mi dnevno proizvodimo dva kombajna, toga sada nema, roba ne ulazi u tvornicu i sve će kasniti - kaže Ivkošić.

Štrajk se nastavlja u ponedjeljak ujutro.

Marija Lešić Omerović
Interes
što prije nastaviti proizvodnju i zadržati ljude
“Vidjet ćemo koliko nas poslodavac cijeni”
“Sada ćemo točno znati što naš poslodavac misli o nama radnicima i koliko nas cijeni. Ne možemo više biti samo statistika, mi moramo moći pristojno živjeti od svoga rada i osigurati si malo bolje mirovine”, kaže Ivkošić. Na upit o tome može li se dogoditi da talijanski vlasnik odluči zatvoriti tvornicu u Županji i proizvodnju preseliti u Srbiju, rekao je da ne vjeruje u takav ishod i da takva odluka ne bi bila dobra. Naime, već su se ranije, uoči ulaska RH u EU, početkom 2013. pojavile glasine kako SDFŽ te godine odrađuju posljednju sezonu proizvodnje kombajna u Županji jer će od 1. srpnja zatvoriti pogon i preseliti ga u Srbiju zbog nižih troškova poslovanja i jeftinije radne snage. Iz SFŽ-a su to odmah demantirali.
Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike