Regija
NE ODUSTAJU OD ZAHTJEVA

Radnici odlučni u štrajku, čekaju na potez Uprave
Objavljeno 12. siječnja, 2019.
“Dnevno proizvodimo dva kombajna, toga sada nema, i sve će kasniti”, kaže sindikalac Ivkošić
ŽUPANJA

Radnici županjske tvornice kombajna Same Deutz Fahr Žetelice i jučer su, treći dan, bili u štrajku. Traže veće plaće, povećanje osnovice za 750 kuna i osam posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji. Poručuju da neće odustati sve do ispunjenja zahtjeva.

Iako je bilo neslužbenih informacija da će se Uprava u petak (jučer, nap. a.) sastati s članovima Štrajkaškog odbora i izaći s konkretnim prijedlogom, to se nije dogodilo.

Povjerenik Sindikalne podružnice SDFŽ-a i predsjednik Štrajkaškog odbora Marko Ivkošić jučer nam je kazao da ih još nitko nije pozvao na sastanak, radnici se i dalje pridržavaju dobivenih uputa, složni su i strpljivo čekaju poteze Uprave.

- U srijedu, prvog dana štrajka, pokušali su nam osporiti sam štrajk, a dan kasnije odluke koje smo donijeli o rasporedu djelatnika na poslovima koji se ne mogu prekidati. Naša pravna služba poslala je odgovor iz kojeg je vidljivo da je sve odrađeno prema zakonu, tako da nam sada priznaju i legitimitet samog štrajka. Mislim da je to sada zapravo igra živaca i da čekaju da nas destabiliziraju, ali su se prevarili. Radnici su odlučni, od svojih zahtjeva ne odustaju i spremni su štrajkati koliko god bude trebalo. Takvu slogu i zajedništvo radnika nisu očekivali. Pokazali smo da smo jako dobro organizirani i da radimo sve po zakonu - pojašnjava Ivkošić.

Ogorčeni radnici transparentima su poručili što misle: "Kombajn 250.000 eura, a plaća 500 eura", "Hoćemo živjeti, ne preživljavati", "Ljude ispred profita", "Platna mi je lista već godinama ista. I ako plaću veću dočekati neću, recite mi odma‘ da drugdje tražim sreću".... S događanjima u SDF Žetelicama u Županji upoznati su i sindikati iz grupacije Deutz Fahr u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj i Ivkošić je uvjeren da će ih podržati u njihovim akcijama i dati im punu potporu u borbi za ostvarenje većih materijalnih prava. Smatra da je u interesu poslodavca da što prije sjedne za stol sa Štrajkaškim odborom i da se postigne dogovor jer će oni u svakom slučaju imati veće štete ako štrajk potraje. Dio radnika će zasigurno otići, što tvornici, koja je već suočena s problemom odlaska kvalificiranog kadra, ne ide u prilog jer ljude se ne može zadržati minimalnim plaćama, a sve će se, dakako, odraziti i na proizvodnju.

- Mi dnevno proizvodimo dva kombajna, toga sada nema, roba ne ulazi u tvornicu i sve će kasniti - kaže Ivkošić.

Štrajk se nastavlja u ponedjeljak ujutro.

Marija Lešić Omerović
Interes
što prije nastaviti proizvodnju i zadržati ljude
“Vidjet ćemo koliko nas poslodavac cijeni”
“Sada ćemo točno znati što naš poslodavac misli o nama radnicima i koliko nas cijeni. Ne možemo više biti samo statistika, mi moramo moći pristojno živjeti od svoga rada i osigurati si malo bolje mirovine”, kaže Ivkošić. Na upit o tome može li se dogoditi da talijanski vlasnik odluči zatvoriti tvornicu u Županji i proizvodnju preseliti u Srbiju, rekao je da ne vjeruje u takav ishod i da takva odluka ne bi bila dobra. Naime, već su se ranije, uoči ulaska RH u EU, početkom 2013. pojavile glasine kako SDFŽ te godine odrađuju posljednju sezonu proizvodnje kombajna u Županji jer će od 1. srpnja zatvoriti pogon i preseliti ga u Srbiju zbog nižih troškova poslovanja i jeftinije radne snage. Iz SFŽ-a su to odmah demantirali.
Možda ste propustili...

GRADSKO VIJEĆE O PRODAJI DIONICA NOGOMETNOG KLUBA

Tko snosi odgovornost što je dug Cibalije narastao na 13,8 milijuna kn

SJAJNA PRIČA IZ HRVATSKE! BARANJAC SVOJOM GESTOM ODUŠEVIO CIJELU ZEMLJU

Baranjac velikog srca pripremio je udomljenoj djeci prave poslastice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VINKOVCI “PRODISALI”

Istočna obilaznica uklonila kamione iz središta grada

2

ZA ODVOZ OTPADA OD 1. VELJAČE

Fiksni dio cijene manji za
15 kuna, čeka se varijabilni

3

DUJE PODRUG ODLUČIO RAZVESELITI VUKOVARSKU OBITELJ

Najbolji policajac nagradu donirao obitelji Hardi s petero djece