Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Dobrostivost i čovjekoljublje
Objavljeno 12. siječnja, 2019.

Kada se danas sjetimo svojih nastavnika iz osnovne škole ili profesora iz srednje, primjećujemo određeni paradoks. One nastavnike koji su nam tada, u školi, bili "najgori", sada smatramo najboljima, jer smo od njih najviše naučili. Slično je i sa savjetima koje su nam roditelji ponavljali: tada nam je to išlo na živce, a sada smo im na tome ipak zahvalni.


Jednako je i s određenim zasadama, zapovijedima i obvezama u vjerničkom životu. Određene zapovijedi mogu nam izgledati zastarjele, neostvarive, nebulozne ili pisane za neku posebnu vrstu ljudi. Ukratko, izgleda nam gotovo nehumano, kao da se protive našoj ljudskoj naravi. A, evo, u poslanici Titu Pavao za današnje uši piše upravo paradoksalno: "Pojavila se dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega, Boga, on nas spasi ne po djelima što ih u pravednosti mi učinismo, nego po svome milosrđu." Ovdje ističemo riječ "čovjekoljublje", grčki "philanthropia". Naš Bog je filantrop, čovjekoljubac.


To je temelj biblijskog gledanja na odnos Boga i čovjeka. Veli pismo: "Ti (Bože) ljubiš sva bića i ne mrziš ni jedno koje si stvorio." Pavao ide još dalje: "Jedva bi tko za pravedna umro; možda bi se za dobra tko i odvažio umrijeti. A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije."


Zato istinska kršćanska teologija ne govori toliko o zapovijedima, obvezama, zabranama i ograničenjima. Govori prije svega o tome da smo iz ljubavi stvoreni i da Bog sebe za nas predaje u svojemu Sinu. Zato je kršćanin uvjeren da nas Bog upućuje na određeni način života baš zato što nas voli. Ona nas upućuje na putove na kojima ćemo se moći u cijelosti ostvariti kao ljudi. Možda na Boga još uvijek gledamo prije svega kao na onoga koji sjedi na uzvišenom prijestolju budno pazeći na svaku našu pogrešku ili na bilo kakvo kršenje njegovih zapovijedi. Vrijeme ja da na Boga gledamo kao na čovjekoljupca, jer, kako veli Ivan, "Bog je ljubav". Prekrasan je osjećaj vjerovati u takvoga Boga i vjerovati da takav Bog - baš zato što je filantrop, to jest čovjekoljubac - vodi naš život i upućuje nas na ono što je za as dobro.
Piše: Zvonko PAŽIN
Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo