Novosti
TRIBINA INICIJATIVE "NAROD ODLUČUJE"

Otkuda 70 tisuća nečitkih potpisa?
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
U velikoj dvorani nadbiskupijskog Vikarijata u srijedu je održana tribina pod nazivom "Odlučuje li narod zaista?" u organizaciji građanske inicijative Narod odlučuje. O načinu kako je ova referendumska inicijativa diskvalificirana, tko je to učinio i s kojim motivima govorili su doc. dr. sc. Ivica Šola, dr. Željka Markić i doc. dr. sc. Mato Palić.
Obrazlažući što se zapravo dogodilo s građanskom inicijativom koja je ciljala na raspisivanje dvaju referenduma čija je svrha bila pravedniji izborni sustav, Željka Markić iz udruge U ime obitelji istaknula je kako je zahvaljujući manipulaciji ministra uprave Lovre Kuščevića u svakoj od obje referendumske inicijative više od 36.000 potpisa proglašeno nečitkima zbog čega su diskvalificirani, a referendumska inicijativa proglašena propalom. Jedan od govornika na ovoj tribini, ustavnopravni stručnjak Mato Palić podsjetio je nazočne kako se ni u jednoj drugoj pravnoj situaciji potpisi u Hrvatskoj ne provjeravaju sa stajališta čitkosti osim u slučaju spomenute referendumske inicijative. Markić je rekla kako je hrvatski politički sustav posložen tako kako bi se isti ljudi vrtjeli u krug. Dodala je da je rezultat toga da se država vodi loše, a Hrvati se masovno iseljavaju u inozemstvo. Markić kaže kako dvije najveće stranke, HDZ i SDP, obranom ovog lošeg političkog sustava štite svoje pozicije, novac koji dobivaju i zapošljavanje članova svoje stranke. D.C.
PRIJEVARA S BROJENJEM POTPISA
Diskreditiranje tolikog broja potpisa Željka Markić nazvala je prijevarom. Spomenula je manipulaciju s popisima birača i uključivanje državne agencije Apis u provjeru potpisa umjesto Državnog izbornog povjerenstva. Mato Palić objasnio je kojim su se sve motivima vodili u vladajućoj stranci kako bi spriječili demokratizaciju izbornog postupka. Naime, da su građani kojim slučajem zastupnicima iz redova nacionalnih manjina oduzeli pravo odlučivanja o Vladi, HDZ bi ostao bez dovoljnog broja ruku u Saboru što bi moglo dovesti do prijevremenih izbora.