Novosti
JOŠ NIJE POZNAT MOTIV

Uzbuna zbog sumnjive pošiljke u konzulatu RH u Melbourneu
Objavljeno 9. siječnja, 2019.
Hrvatski konzulat u Melbourneu, jedno od nekolicine diplomatskih predstavništava u Australiji koja su u srijedu primila sumnjive pakete, svoju je pošiljku primio redovitom poštom, a u njemu su bila još tri manja paketića, kazao je CNN-u u srijedu hrvatski generalni konzul Joseph Petric. Osoblje konzulata pozvalo je vatrogasce i saveznu policiju koja je preuzela pakete. Nije bilo potrebe da se konzulat evakuira, kazao je Petric.


Australska federalna policija objavila je da istražuje sumnjive pakete poslane u srijedu nizu veleposlanstava i konzulata u Canberri i Melbourneu, ali nije službeno objavila o kojima je riječ. Australski mediji prenose da su paketi poslani na adrese ukupno 14 diplomatskih predstavništava i, osim hrvatskog konzulata, navode da se, među ostalim, radi o američkom, indijskom, pakistanskom, francuskom, južnokorejskom, grčkom i švicarskom konzulatu u Melbourneu. Mediji prenose da neki paketi sadrže azbest, materijal koji se koristi u građevinarstvu i može izazvati zdravstvene probleme. Nema informacija o mogućim motivima i neka od pogođenih predstavništava koja je britanska agencija Reuters obišla bila su otvorena, no druga su bila evakuirana.


"Pakete ispituju nadležne službe, kao i okolnosti slučaja", navela je australska savezna policija u kratkom priopćenju.


Svi djelatnici hrvatskog konzulata u Melbourneu koji su bili u doticaju sa sumnjivom pošiljkom su dobro, priopćilo je u srijedu hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Generalni konzulat Republike Hrvatske u Melbourneu zaprimio je sumnjivu pošiljku redovitom poštom u srijedu u 12 sati prema lokalnom vremenu.


"Rukujemo paketima prema standardnoj proceduri u takvim situacijama i surađujemo s lokalnim vlastima koje istražuju incident", izjavio je glasnogovornik Veleposlanstva SAD-a. Manuela Erb, počasna konzulica Švicarske potvrdila je za britanski list Guardian da je primila sumnjivi paket. "Bio je u omotnici", izjavila je, prenosi Guardian.


Policija Savezne države Viktorije objavila je izjavu o incidentu u kojoj napominje da su "brojni konzulati u Melbourneu primili sumnjive pošiljke", ali su isto tako napomenuli da "u ovom trenutku vjerujemo da je događaj ciljan i da nema utjecaja na opću populaciju."
Hitna pomoć Savezne države Viktorije potvrdila je kako je nekoliko pacijenata pregledano u konzulatima, ali da "ni kod jednog pacijenta nije bilo potrebe za liječničkom pomoći ili transportom do bolnice", stoji u priopćenju australske hitne pomoći. Hrvatska ima u Australiji čak četiri diplomatska predstavništva koja se nalaze u Canberri, Melbourneu, Sidneyju i Perthu. Razlog za ovakvu pokrivenost cijelog australskog kontinenta diplomatskim predstavništvima je veliki broj Hrvata koji žive u Australiji koja je druga domovina za jednu od najbrojnijih hrvatskih zajednica izvan zemlje. V.T./H
14

diplomatskih predstavništava u Melbourneu primilo je sumnjive pakete
Možda ste propustili...