Novosti
SAVJETOVANJE

Izmjene Zakona o privatizaciji Ine
Objavljeno 8. siječnja, 2019.
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo je na središnjem portalu za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću “e-Savjetovanje” savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji Ine, kojima se taj zakon usklađuje s regulativom Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva.

Zakonom o privatizaciji Ina - Industrija nafte d.d., koji je stupio na snagu 5. travnja 2002., utvrđen je postupak privatizacije Ine, a u cilju zaštite interesa i sigurnosti Republike Hrvatske, članak 10. toga zakona sadrži odredbe prema kojima Republika Hrvatska zadržava određena posebna prava. To su ekskluzivno pravo kontrole nad promjenama u vlasništvu, pravo veta na određene odluke Inine uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela njezine imovine po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti u slučaju pokretanja postupka likvidacije. S obzirom na to da te odredbe nisu u skladu s pravnom stečevinom Europske unije, Europska komisija pokrenula je postupak zbog povrede prava EU-a te je donijela odluku o podnošenju tužbe Sudu EU-a u srpnju 2017. godine, podsjeća se u priopćenju.

Stoga Ministarstvo zaštite okoliša i energetike predlaže izmjene i dopune Zakona o privatizaciji Ine kojima se uređuje obveza stjecatelja dionica na podnošenje dugoročnog plana upravljanja i poslovanja Ine i uskrata suglasnosti Vlade RH za stjecanje dionica te pravo otkupa dionica, odnosno naknade štete u slučaju da postoji ozbiljna prijetnja sigurnoj, pouzdanoj i redovitoj opskrbi energijom te zaštiti infrastrukture za opskrbu energijom.

Predlaže se i dodavanje članka kojim hrvatska Vlada može, dokle god je Republika Hrvatska vlasnik jedne ili više dionica, izabrati dva svoja predstavnika koja će nazočiti sjednicama Inine uprave bez prava glasa. Isto tako, predlažu se sankcije i zaštita u slučaju da uprava izglasa odluku kojom se ozbiljno dovodi u pitanje sigurnost opskrbe energijom te sigurnost infrastrukture za opskrbu energijom.

Savjetovanje je otvoreno do 22. siječnja. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike