Kultura
OMILJENOM BALETU OSJEČANA NE PADA POPULARNOST

50. IZVEDBA ORAŠARA
Bogdanić: Nadam se opet nekoj suradnji!
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Iako je već u startu interes bio golem, o onom što balet Čajkovskog izaziva kod osječke publike, nisu mogli ni sanjati

Iako uvijek može bolje, Dinko je Bogdanić - odgledavši 50. izvedbu Orašara (Ščelkunčik) - superlativima nagradio Baletni ansambl HNK u Osijeku. Prije šest je godina Bogdanić, uz suradnju Vuka Ognjenovića, prenio koreografiju Waczlawa Orlykowskog. Iako je već u startu interes bio golem, o onom što taj balet P. I. Čajkovskog izaziva kod osječke publike, nisu mogli ni sanjati, ne taje kazalištarci.
Pohvalio je Bogdanić blizanke Helenu i Luciju Horvat, rekavši da bi mogle stati uz bok s balerinama u HNK-u u Zagrebu te da su prave profesionalke. Prema njegovu je sudu i Laura Špindel izvrsna kao Snježna Kraljica, a riječi je hvale imao i za soliste - Princa (Joao Ludwig) i Vilu Šećera (Tamara Alves).
- Rekao mi je da sam još uvijek sve bolji i bolji - sa smiješkom kaže zadovoljno Vuk Ognjenović, ne krijući ponos na svoj mladi osječki ansambl, ali i na strane soliste, čiji je nastup plod višegodišnje suradnje HNK u Osijeku s Europaballettom iz St. Pöltena. I do njega su došle ne baš poticajne primjedbe nekih gledatelja da su plesači dobri, jer su stranci. Svi oni trebali bi znati da govore o skupini koja se tek formira i profesionalizira u svakom smislu riječi. A stranci u ansamblu ovdje su i zbog svježine, ističe Vuk, ali i nedostaka školovanih plesača. Polako, ali sigurno napreduju. Važno je naglasiti da su tu predstavu postavili gotovo s nula kuna. Kostime i scenu, kao svoj otpis, darovao im je zagrebački HNK.
Da je tomu tako, svjedoče riječi koreografa Dinka Bogdanića, koji je osječkom ansamblu pružio podršku i ohrabrenje. Pohvalio je Turski i Arapski ples (posebice Luciju Horvat), ali naravno Ruski je prema njegovu mišljenju top. Primijetio je golem napredak u posljednjih šest godina, postali su, kaže, pravi mali baletni ansambl i stoga se nada opet nekoj suradnji.
I za Praline je rekao da su totalne profesionalke, da se u njihovu nastupu vidi sigurnost i napredak i iskustvo na sceni, jer šest godina nije malo, pa i ne čudi. Svakako Dinku Bogdaniću taj napredak čini se većim, jer ih dugo nije vidio, ističe Ognjenović.
U šali je na kraju Dinko Bogdanović, uz čestitke, dodao da mu je drago vidjeti u ansamblu i nova i stara lica, ali da bi im dobro došao pravi baletni majstor da ih malo stisne.
Orkestrom ravna Filip Pavišić, a njegovo zadovoljstvo već je u tom što je to jedan od najbolje napisanih i najuspjelijih baleta. Gledan je i tražen kao malo koji, svagdje u svijetu. Znalo se događati da gledatelji zbog objektivnih razloga ne mogu doći, pa vrate ulaznice, koje se potom prodaju za deset minuta, a neki bi ga u istoj sezoni pogledali dva puta, ističe maestro, dodajući kako nije lako dirigitati ovaj balet i nikako mu to nije ispod časti. Plesno je Orašar zahtjevan, ima mnogo djece na sceni, a sve to čini ga atraktivnim.

Narcisa Vekić

2013.
PREMIJERA NA SCENI HNK U OSIJEKU
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike