Novosti
BEOGRADSKI ODVJETNIK:

“Srbija bi trebala zatražiti naknadu štete od Hrvatske”
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
Dušan Bratić pravni je savjetnik pilota Ljubomira Bajića, koji je raketirao Banske dvore u jesen 1991. godine
Beogradski odvjetnik Dušan Bratić koji, kako javljaju srpski mediji, istražuje okolnosti mnogih zločina nad JNA u Sloveniji i Hrvatskoj kao pravni savjetnik pilota Ljubomira Bajića koji je raketirao Banske dvore u jesen 1991. zbog čega se protiv njega u Zagrebu vodi istraga, izjavio je za beogradsku Politiku da bi Srbija "trebala postaviti zahtjev za naknadu štete svim srpskim žrtvama genocida, odnosno njihovim nasljednicima, kao i za oduzeta dobra, vjerske i druge objekte kulture od Drugog svjetskog rata do danas".

Bratić tvrdi kako su u Sloveniji ubijena 44 pripadnika JNA i 184 ranjeno, te da su "u Hrvatskoj počinjene na desetine najbrutalnijih zločina“, a u akciji Oluja "protjerano više od 250.000 Srba".

- Namjerno se zaboravlja da je JNA bila jedina legalna oružana sila u suverenoj državi SFRJ, da su svi napadi na njene pripadnike i ustanove predstavljali terorističke akte i oružanu pobunu, tako da su Tuđman i objekti koje je on koristio za JNA bili legitimni vojni cilj - rekao je Bratić podsjećajući kako Povelja UN "zabranjuje rat i primjenu oružane sile, osim u samoobrani, tako da sve istrage i suđenja protiv bivših pripadnika JNA nisu pravosudni nego politički akti". Za njega su "ne samo zamijenjene teze, nego su zamijenjene i uloge" jer, drži Bratić, ne može Hrvatska "koja je izvela terorističke akcije i secesiju" suditi "onima koji su branili državu, pa se čak tražiti i naknadu štete". Zato on misli da bi Srbija trebala tražiti od Hrvatske naknadu štete "svim srpskim žrtvama genocida" i to "od NDH pa naovamo".

Dušan Bratić je podnio srpskom tužiteljstvu za ratne zločine dvije kaznene prijave „s dokazima“ za raketiranje hrvatskih zrakoplova kolona civila u mjestu Svodna kod Dvora na Uni i na Petrovačkim cestama.

Zločina je bilo na svim stranama, priznaje Bratić, ali "primarni i najteži od svih je zločin protiv mira koji su počinili secesionisticka rukovodstva Slovenije i Hrvatske" za koji "nitko nije odgovarao".

- Zahtjev Hrvatske da joj Srbija preda dio naoružanja JNA na ime njenog sudjelovanja u financiranju armije, paradoks je i drskost bez presedana. Oni se nisu razdružili putem koji je propisivao Ustav, suglasnošću svih republika, već protupravno. Jugoslavija je napadnuta i razbijena iznutra, izvođenjem oružane pobune i terorističkih akata protiv JNA i srpskog naroda - kaže Bratić.

Zamolili smo odvjetnika Dušana Bratića da za Glas Slavonije pojasni svoje postavke i vrlo je rado pristao uz uvjet da njegovu izjavu vjerno prenesemo pa to i činimo.

- Nisam najavljivao tužbu, već iznio svoje mišljenje kako je zahtjev Hrvatske za podjelu ratne tehnike JNA, odnosno odgovarajuće obeštećenje u novcu, sve temeljem sudjelovanja u financiranju te armije do 1991. bez pravnog osnova i besmisleno, jer je ista ta Hrvatska napala i oružnom pobunom razbila vlastitu državu što je protupravni akt iz kojeg se ne može izvlačiti korist koja bi uživala pravnu zaštitu, a da bi nasuprot tome država Srbija trebala stati na mjesto svojih građana, nasljednika žrtava genocida i zahtjevati za njih naknadu štete, kao i štete za oduzeta i uništena dobra i vjerske i druge objekte kulture od NDH-a pa na ovamo. Dakle, nisam najavljivao konkretnu tužbu niti koga u tom postupku zastupam. Inače, pravnu vezu sadašnje Republike Hrvatske sa NDH i Hrvatskom kao federalnom jedinicom u vrijeme razbijanja Jugoslavije, vidim u činjenici da je Hrvatska kao federalna jedinica u Jugoslaviji imala financijsku autonomiju, kao i druge republike, a opljačkana dobra su ostala tu i danas je koriste država i građani. Koju financijsku autonomiju? Istu onu na koju se poziva sadašnja Republika Hrvatska kada temeljem financiranja savezne armije traži dio ratne tehnike – rekao je za Glas Slavonije odvjetnik Dušan Bratić.

Unatoč tri puta ponovljenoj zamolbi za komentar ovog slučaja, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije dostavilo odgovor.
Miroslav Flego
BRATIĆ: NISAM NAJAVLJIVAO TUŽBU
Zamolili smo odvjetnika Dušana Bratića da za Glas Slavonije pojasni svoje postavke. “Nisam najavljivao tužbu, već iznio svoje mišljenje kako je zahtjev Hrvatske za podjelu ratne tehnike JNA, odnosno odgovarajuće odštete u novcu, sve na temelju sudjelovanja u financiranju te armije do 1991. bez pravne osnove i besmislen, jer je ista ta Hrvatska napala i oružanom pobunom razbila vlastitu državu, što je protupravni akt iz kojeg se ne može izvlačiti korist koja bi uživala pravnu zaštitu, a da bi nasuprot tome država Srbija trebala stati na mjesto svojih građana, nasljednika žrtava genocida i zahtijevati za njih naknadu štete, kao i štete za oduzeta i uništena dobra i vjerske i druge objekte kulture od NDH-a pa naovamo. Dakle, nisam najavljivao konkretnu tužbu niti koga u tom postupku zastupam. Inače, pravnu vezu sadašnje Republike Hrvatske s NDH-om i Hrvatskom kao federalnom jedinicom u vrijeme razbijanja Jugoslavije vidim u činjenici da je Hrvatska kao federalna jedinica u Jugoslaviji imala financijsku autonomiju, kao i druge republike, a opljačkana dobra su ostala tu i danas je koriste država i građani. Koju financijsku autonomiju? Istu onu na koju se poziva sadašnja Republika Hrvatska kada na temelju financiranja savezne armije traži dio ratne tehnike”, rekao je Bratić.
Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

ZBOG SUMNJE NA KORUPCIJU UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK MINISTRICE KULTURE

Obuljen Koržinek: Priopćenje EPPO-a potvrđuje da smo spriječili prijevaru

PRVI RAZGOVORI O FINANCIJSKOM OKVIRU EU-A 2028. - 2034.

Budući proračun treba štititi blagostanje građana i jačati ulogu EU-a u svijetu

Najčitanije iz rubrike