Novosti
ZA PRAVEDNO DRUŠTVO

Najvažnija je borba protiv korupcije
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Transparency International Hrvatska objasnio zašto političari imaju najveću odgovornost

Transparency International Hrvatska (TIH) poručio je u nedjelju da je borba protiv korupcije najvažniji zadatak u izgradnji poštenog i pravednog društva te da politički akteri imaju najveću odgovornost kako bi hrvatsko društvo bilo oslobođeno političke korupcije te trgovine utjecajima i pozicijama.


"Danas je 9. prosinca – Međunarodni dan borbe protiv korupcije koji se obilježava od 2003. godine kada je Opća skupština UN-a posebnom rezolucijom upozorila na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja te prosperiteta Republike Hrvatske", upozorava TIH.


Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije podsjeća svakog hrvatskog građanina da je prevencija i borba protiv korupcije prioritet našeg svakodnevnog odgovornog djelovanja. Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga. Stvaranjem društvene klime s pozitivnim društvenim vrijednostima, poput poštenja i povjerenja, koruptivno ponašanje postat će društveno neprihvatljivo i izazvat će opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca, ističe TIH. Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije te trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja teret je najveće odgovornosti", istaknula je dr. sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.
Vuk Tešija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike