Regija
OD JAKO MALIH DO JAKO VELIKIH

Mirovinu veću od 8000 kuna prima 346 Vinkovčana
Objavljeno 8. prosinca, 2018.
S najvišim mirovinama istok Hrvatske pristojno stoji, a prosječna mirovina u Vinkovcima je nešto manja od 2500 kuna
VINKOVCI - Prema podacima Marinka Lukende, predsjednika Odbora za umirovljenike grada Vinkovaca i predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika - podružnice Vukovarsko-srijemske županije, na području Vinkovaca živi oko 8300 umirovljenika, od kojih je 6000 s mirovinama proisteklima iz radnog odnosa, dok je njih 2300 u mirovinu otišlo prema posebnim uvjetima ili u narodu znano kao povlaštene mirovine. Prosječna mirovina vinkovačkih umirovljenika nešto je manja od 2500 kuna, a umirovljenika koji primaju mirovinu manju od 1000 kuna ima približnoo 500. Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kazuju kako u Vinkovcima ima najviše umirovljenika koji primaju mirovine između 2000 i 2500 kuna, a takvih je umirovljenika ukupno 1744. S obzirom na stalne priče kako je najveće siromaštvo u Slavoniji, s najvišim mirovinama istok Hrvatske sasvim pristojno stoji. Naime, 346 vinkovačkih umirovljenika prima mirovinu veću od 8000 kuna. Riječ je, uglavnom, o umirovljenim saborskim zastupnicima, umirovljenim časnicima, braniteljima s velikim invaliditetom. U Hrvatskoj je 17 kategorija povlaštenih mirovina ili "prema posebnim propisima" od vojnika propalih i više nepostojećih vojski preko časnika i vojnika HV-a i HVO-a do akademika, političkih dužnosnika, predsjednika sudova i političkih i drugih institucija. Za takve mirovine iz državnog se proračuna izdvaja 8,5 milijardi kuna i prima ih 175 tisuća umirovljenika iz Hrvatske, ali i iz BiH, primjerice, pripadnici HVO-a koji, uzgred spomenimo, imaju u prosjeku samo osam godina radnog staža.
Najmanja mirovina u Vinkovcima je 500 (!?) kuna i prima ih 193 umirovljenika.


Kako bi olakšao život umirovljenicima, barem u blagdanskim danima, Grad Vinkovci je isplatio božićnice umirovljenicima čija je mirovina do 2000 kuna pa su oni s mirovinama do 1000 kuna dobili 400 kuna, oni od 1000 do 1500 kuna 300 kuna, a oni s mirovinama od 1500 do 2000 dobili su 200 kuna. Ove je godine limit u odnosu na prošlu godinu povećan za 500 kuna, u planu je povećanje u 2019. na 2500 kuna pa božićnicu nagodinu dobiti više umirovljenika.


Vinkovački umirovljenik, koji je zamolio za anonimnost, u mirovini je osam godina i mirovina mu je nešto iznad vinkovačkog prosjeka iako ima više od 40 godina radnog staža. Kaže kako je situacija oko umirovljenika i njihovih mirovina unazad 20 godina jako teška. Razlog tome je što se smanjuje broj onih koji rade i uplaćuju u mirovinsko, a povećava broj onih koji primaju mirovinu.
- Netko će me optužiti za jugonostalgiju, ali činjenica je da je 80-ih godina prošlog stoljeća na jednog umirovljenika je bilo četvero zaposlenih, a danas je taj odnos gotovo izjednačen. Bit će još i gore kada ne bude onih što bi trebali uplaćivati za mirovine, a sada su u Irskoj ili Njemačkoj. Razumijem da ne možemo svi biti jednaki, ali sramota je da netko tko je sjedio u Saboru ima tri puta veću mirovinu od nekoga tko je pošteno radio u tvornici ili školi 40 ili više godina. Možda sam radikalan, ali neka gospoda u Saboru primaju prosječnu hrvatsku mirovinu i prema tome imaju korigiranu mirovinu, pa ako hoće veću plaću i mirovinu, neka se bore za što veću prosječnu plaću i neka im to bude motiv. A ovako, oni sami sebi određuju visinu plaće i mirovine i to je, tobože, sve po zakonu... Je gospodo, po zakonu, ali onom koji ste vi sami za sebe donijeli... - ogorčen je Vinkovčanin koji je mirovinu stekao radom u školi, a sudjelovanje u Domovinskom ratu nije kapitalizirao jer mu je obrana svoga grada i domovine bila moralna obveza.
Miroslav Flego
Na jednog umirovljenika 1,23 zaposleni
Omjer radnog i umirovljenog stanovništva u Hrvatskoj najnepovoljniji je posljednjih osam godina. Prema podacima HZMO-a, 2010. imali smo 1,23 zaposlena na jednu umirovljenu osobu, a prema neslužbenim podacima identičan je omjer i danas. Prošle smo godine imali 1,2 zaposlena na jednog u mirovini, odnosno 1.475.044 osoba koje rade i 1.232.651 umirovljenih, a krajem 80-ih je bilo četverostruko više zaposlenih nego umirovljenih.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike