Novosti
MINISTAR UVJEREN DA JE U PRAVU

Marić: Osporit ću odluku Povjerenstva
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Ministar financija naglasio je da nije sudjelovao u kreiranju bilo kakvih novih rješenja koja se tiču Agrokora

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je najavio da će svakako poduzeti pravne korake kako bi osporio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema kojoj je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor.

Marić je novinarima izjavio kako je jučer bio na sjednici Povjerenstva i dao svoje očitovanje, odgovarao na pitanja te odmah nakon toga krenuo u Bruxelles, tako da u ovom trenutku jedino što zna jest ono što je vidio u medijima. "Formalno nisam dobio pisanu odluku, a kada je dobijem, detaljno ću je proučiti i procijeniti kako ću je komentirati. Prema onome što sam vidio, svakako mogu reći da ću se pripremiti, poduzeti pravne radnje kako i na koji način osporiti tu odluku jer smatram da nisam bio u sukobu interesa, što je Povjerenstvo već jedno potvrdilo, niti sam povrijedio načela djelovanja", istaknuo je. Posebno je, kaže, nezadovoljan činjenicom što je njegov predmet objedinjen s drugim predmetima. Naime, Povjerenstvo je u ponedjeljak odlučilo kako su Marić i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Odlučeno je i da je Marić, sudjelovanjem na sastancima s predstavnicima Agrokora te onima radne skupine za izradu lex Agrokor, propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost u obnašanju javne dužnosti. "Vidio sam da je napravljen jedan manevar, ne znam zbog kojeg razloga i ne smatram ga ni opravdanim ni razumljivim, a to je da se moj predmet objedini s drugima koji su bili nakon toga, i tu ću također uložiti prigovor. Dao sam iskaz koji sam potpisao i predao Povjerenstvu i svatko može vidjeti da ni jedan od tih sastanaka o kojima se govorilo ja osobno nisam inicirao, nego sam na njih dolazio na poziv", poručio je Marić. Naglasio je da nije sudjelovao u kreiranju bilo kakvih novih rješenja koja se tiču Agrokora, niti je bio "nekakva operativna kontakt-točka, što oštro odbacujem".

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je u utorak stav da ministar financija Zdravko Marić ne treba otići s te pozicije nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokora, istaknuvši da se Povjerenstvo uopće nije bavilo konceptom sukoba interesa niti je on utvrđen ni kod njega ni kod bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

"Kada imate jednu ozbiljnu, izvanrednu situaciju, onda je odgovornost onoga tko upravlja Vladom velika, i to je nešto što u svim ‘ex post‘ komentarima i analizama oni koji nisu u toj poziciji ne mogu uopće percipirati", kazao je premijer. Ocijenio je da sve ono što se napravilo u pogledu sprječavanja šire gospodarske krize nije percipirano na adekvatan način.

"Minimizira se stvaran problem, a maksimizira se jedan pristup koji bi se trebao voditi baš onako kako si to netko zamišlja da u kriznim situacijama treba djelovati. Realnost je ponešto drukčija", dodao je.

Vuk Tešija
Oporba ujedinjena protiv Marića
Oporbeni čelnici u utorak su zatražili ostavku ministra Marića. Čelnik Živog zida Ivan Sinčić poručio je na konferenciji za novinare: “Ovog trenutka tražimo ostavku ministra Marića“. Branimir Bunjac naglasio je da očekuju da ministar Marić do kraja dana podnese ostavku te je dodao: “On za nas nije nikakav ministar, nego običan lažljivac.“ Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u izjavi novinarima ocijenio je da je „ovo vlada sukoba interesa“. Ustvrdio je da Marić hitno mora otići i izrazio uvjerenje da će vrijediti isti kriteriji kao što su vrijedili za odlazak Martine Dalić.
Branko Bačić

predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a

I u prijašnjim vladama puno je puta bilo sličnih situacija, povreda načela obnašanja dužnosti, a nikomu nije palo na pamet da bi podnio ostavku. A sada je traže. Nema nikakvog razloga za podnošenje ostavke.
Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ

Dolazak Rafalea povijesni događaj

Najčitanije iz rubrike