Novosti
PREDSTAVLJENA ANALIZA MEDIJA

O uzrocima nasilja nad ženama rijetko se govori
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Agencija za elektroničke medije u utorak je predstavila rezultate analize medijskog tretmana rodnog nasilja na HRT-u, Novoj TV i RTL-u od 1. ožujka do 31. svibnja prema kojima je HRT toj tematici posvetio najviše vremena uključivši i priloge u Temi dana, slijedi RTL Hrvatska, ali po broju priloga emitiranih na temu rodnog nasilja emitiranih prva je Nova TV.

Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja u Hrvatskoj na trima nacionalnim televizijama predstavljena je u sklopu okruglog stola na kojem su sudjelovali brojni stručnjaci, novinarke i znanstvenice, a skup je pozdravila i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić.

Tijekom predstavljanja analize, u programima triju nacionalnih televizija u navedena tri mjeseca bilo je ukupno 79 priloga koji su sadržajem bili vezani uz analiziranu temu rodno uvjetovanog nasilja, odnosno najviše nad nasiljem nad ženama. Istaknuto je i kako je većina priloga emitirana u glavnim dnevnim informativnim emisijama, njih ukupno 53, te u ostalim informativnim emisijama izvan prime-time termina, njih ukupno 26. Udio priloga o rodno uvjetovanom nasilju iznosi 5,59 posto u ukupnom trajanju svih praćenih emisija, a po temama najviše je, njih čak 40, posvećeno agresiji i nasilju, slijedi 16 priloga na temelju sudskih izvješća i crne kronike, a priloga o društvenim akcijama i programima podizanja svijesti ukupno je bilo 14.

Naglašeno je i kako je pohvalan sve češći način korištenja termina koji sugeriraju da se u slučaju nasilja nad ženama radi o rodno uvjetovanom nasilju, odnosno o društvenom problemu, a ne o privatnoj tragičnoj situaciji.

S obzirom na analizirane podatke, istaknuto je kako se može zaključiti da u medijskom praćenju rodno uvjetovanog nasilja postoji tendencija koja zabilježene slučajeve ne tretira kao izolirane pojave, nego kao informacije od općeg interesa.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavila je novi EU projekt "Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama", realiziran u suradnji sa Ženskom sobom - Centrom za seksualna prava te pridruženim partnerima HND-om, Pravosudnom akademijom i Policijskom akademijom. Pravobraniteljica je naglasila kako se rijetko progovara o uzrocima i posljedicama nasilja prema ženama i femicida, rijetko se za izjave traže i citiraju stručnjaci te se rijetko propituje učinkovitost institucija u sprječavanju nasilja, zaštiti žrtava i sankcioniranju počinitelja.

"Izuzetno je važno da mediji poštuju dostojanstvo žrtve nasilja ili ubijene osobe i da ne koriste senzacionalističke izraze. Mediji imaju veliki društveni utjecaj te je to važnije da budu svjesni važnosti senzibilnog izvještavanja o društvenom problemu rodno utemeljenog nasilja. U tu svrhu, u okviru ovog projekta, a u suradnji s ljudima iz medija razvijamo Medijski kodeks, vodič za rodno osjetljivo izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu", naglasila je Ljubičić.H

Vuk Tešija
Izuzetno je važno da mediji poštuju dostojanstvo žrtve nasilja i da se ne koriste senzacionalističkim izrazima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana