Kultura
U OSJEČKOM DJEČJEM KAZALIŠTU SVEČANO OBNOVLJENA PREDSTAVA

“Božićni kolačići” s malo troška i uz mnogo entuzijazma
Objavljeno 4. prosinca, 2018.

Kraj studenoga i početak prosinca vrijeme je pripreme za Božić, što podrazumijeva i pečenje božićnih kolačića. Mirisne kolačiće ansambl je Dječjega kazališta Branka Mihaljevića za svoje mališane, znači, i za one od dvije godine i starije, pripremio u sklopu svoje prigodne božićne predstave. Nakon sedam su godina obnovili predstavu Đorđa Dukića Božićni kolačići. Inga Šarić, Aleksandra Colnarić, Lidija Helajz, Gordan Marijanović i Đorđe Dukić ovosezonska su ekipa koja će s gledateljima pjevušiti, zabavljati se i pokušati doći do cilja - ispeći kolačiće za baku. Treba im samo: pravi recept, a to znači da moraju točno otpjevati pjesmicu.

Uz nestašne medvjediće Miška i Mašku, njihove spretne pomagače i dobrog Anđela, u 40-minutnoj su se predstavi zabavili premijerni gledatelji 29. studenoga. S obzirom na to da je ansambl Dječjeg kazališta ovoga vikenda bio u Dubrovniku s Devetom ovčicom, redovito počinju igrati 5. prosinca za tvrtke i do Božića će biti neprekidno na repertoaru. Za ovaj tjedan su u slobodnoj prodaji uz podjelu paketića i 6. prosinca u 18 sati, 8. prosinca u 10 te 9. prosinca u 16.30. Samo ovoga će ih tjedna odigrati deset puta.

Prije sedam sam godina pisala kako je riječ o predstavi iz koje se zrcali timski rad u kojem su svi uživali, i glumci i publika. Tako je bilo i ove godine, jer, uz autora Đorđa Dukića, predstave ne bi bilo da tada nije bilo koautora ideje i realizacije. Areta Ćurković nadgledala je odvija li se sve po planu, Lidija Helajz utjelovila je šašavog i brižnog anđela Anđela, Ivica Lučić (kojega je 2011. dopala uloga poslovične, stroge ravnateljice “u kriznim situacijama”, ovaj je puta bio - što i jest - ravnatelj i predstavu je budno pratio iz trećeg reda, a i glasom je bio prisutan na sceni). Zvjezdana Bučanin igrala je Mašku od 1980., a kako je u međuvremenu otišla u zasluženu mirovinu, nakon četiri desetljeća umjetničkoga rada, zamijenila ju je iskusna Inga Šarić. Aleksandra Colnarić ponovno je animirala simpatičnog Miška. Pojačanje su dobili u liku Gordana Marijanovića, koji je glumu i lutkarstvo studirao na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a odnedavno je ravnopravni član ansambla.

Nepretenciozna je to predstava za koju je ideja nastala onako “usput”, rekli su nam prije sedam godina kazalištarci i na tom je i ostalo. To nije naslov kojim će ići u bitku za nagrade i simpatije kritike, osvajati neosvojive umjetničke visine, vijek na repertoaru bit će mu kratak, no u tom brzom jednomjesečnom pohodu broj izvedbi i gledatelja bude uistinu velik.

Narcisa Vekić
LEPRŠAVI SONGOVI
Iako je ovo naslov kojemu se može naći mnogo prigovora, nedvojbeno je razveselio mališane svih dobi, jer je prepun nestašluka u koje upadaju svi - od Miška i Maške do svojom ulogom ne baš oduševljenih pomagača, koji stalno iznova moraju peći kolačiće, ali sve je bezbolnije uz lepršave songove. Sve je vrlo jednostavno i s malo troška, uz golemi entuzijazam.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike