Novosti
SLAVONSKI TURISTIČKI VODIČI POZIVAJU INSPEKCIJE

Vodiči bez licence turistima pričaju da je Vukovar 1991. “oslobođen”
Objavljeno 1. prosinca, 2018.
U Slavoniju i Baranju dolazi mnogo turističkih vodiča bez dozvole za rad, a inspekcija gotovo i nema

Iz Udruge turističkih vodiča grada Vukovara ovih je dana na adresu Ministarstva turizma poslan apel za otvaranje ispostave turističke inspekcije u Vukovaru zbog velikog problema s turističkim vodičima koji rade na crno, što se u Vukovaru drži posebno osjetljivim zbog, između ostaloga, tematike Domovinskog rata i načina na koji se novija hrvatska povijest prenosi turistima.

Čelnik te udruge Dubravko Žuvić potkrijepio je to i činjenicom da "Vukovar postaje važna turistička destinacija Slavonije i Srijema".

Rijetke inspekcije
- U Vukovar dolazi mnogo turista, a događa se da ih vode vodiči koji nemaju licencu, odnosno dozvolu da to rade - kaže Žuvić, dodajući da je "teško reći" koliki je opseg te pojave. Kaže, međutim, kako se u Vukovaru turistički vodiči na terenu s time često susreću, a turističke su inspekcije rijetko na tom području.

- Svjesni smo opterećenosti nadležne institucije i malog broja inspektora - dodaje Žuvić. Međutim, turistička inspekcija je, navodi, u prošlu subotu obavila više kontrola u Vukovaru, a slijedom dopisa koji je zbog navedenog problema i Zajednica turističkih vodiča Hrvatske poslala premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i Turističkoj inspekciji. Žuvić kaže da se na dopis brzo reagiralo, no zasad mu nisu poznati rezultati inspekcije. Žuvić objašnjava kako po gradu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županije grupe turista mogu voditi samo turistički vodiči koji su za taj dio Hrvatske prošli propisanu obuku, a posebno se to odnosi na zaštićene lokalitete, kakvih je u Vukovaru u ovom trenutku desetak - od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, mjesta masovne grobnice na Ovčari i križa na Dunavu do barokne jezgre grada, Eltzova dvorca ili Franjevačkog samostana i crkve sv. Filipa i Jakova. Upravo zbog zaštite vodiča s licencom ove je godine osnovana njihova udruga u Vukovaru, u kojoj je trenutno osam članova, a u gradu je između 20 i 25 turističkih vodiča s licencom, iako nisu svi aktivni.

O postojanju vodiča na crno znaju i u TZ-u Vukovara. "Nekoliko je puta upozoravano na to da se u Vukovaru pojavljuju nelicencirani turistički vodiči, kao i da ima vodiča koji imaju licencu, ali turistima pričaju svakakve priče, posebice o Domovinskom ratu", rekla nam je direktorica TZ-a Marina Sekulić. "Obraćali smo se Ministarstvu turizma i glede novog pravilnika o zaštićenim područjima u smislu da se Vukovar kao mjesto posebnog pijeteta, o čemu se očekuje i zakonska odredba, zaštiti kao cjelovit lokalitet. A u tom slučaju to bi značilo i obvezno licencirane turističke vodiče, koji bi, pak, morali polagati i dodatne ispite, i tada bismo mogli sustavnije pristupiti tome da licencirani vodiči ne pričaju različite priče, posebno one koje su vrlo osjetljive, o Domovinskom ratu", rekla nam je Sekulić.

Dodala je kako Vukovar, Osijek i Baranja imaju, u pet slavonskih županija koje pokriva turistička inspekcija u Osijeku, najveći priljev turista i da bi, uz sve razumijevanje glede malog broja inspektora, ipak valjalo provoditi češće kontrole na tim područjima.

I osječki turistički vodiči suočeni su sa sličnim problemom. Turistički vodič Vlado Pest, koji ima 40-godišnje iskustvo u tom poslu, kaže kako je na području cijele Slavonije i Baranje doista mnogo vodiča koji taj posao rade bez licence. Za posjet turista zaštićenim cjelinama po zakonu mora biti angažiran ovlašteni turistički vodič. Zaštićene turističke cjeline su, primjerice, svi stari gradovi, osječka Tvrđa ili Gornji grad, navodi on. Turiste u takve cjeline ne smiju voditi osobe koje nemaju dozvolu za taj grad ili županiju. Pest naglašava da je bar deset puta u ime bivše udruge turističkih vodiča pisao raznim inspekcijskim službama u Osijeku i Zagrebu tražeći od inspektora da na terenu provjere koliko se krši zakon.

Radi tko što hoće
- Svaki put sam dobio odgovor da bih morao predati pismenu prijavu, na osnovi koje će na teren izići inspektor i vidjeti ima li osoba koja vodi turiste potrebnu licencu. Naravno da nisam napisao takvu prijavu, jer dok bih ja to učinio i urudžbirao ju i dok bi inspekcija izišla na teren, čovjek koji bez potrebnog znanja i dozvole vodi turiste po Osijeku već bi odavno bio u Londonu ili Bačkoj Palanci. Znam za primjere iz Vukovara, gdje su turiste vodili ljudi iz Srbije koji su im pričali da je grad oslobođen u studenome 1991. od paravojnih ustaških postrojbi. Kada je u pitanju vođenje turista, kod nas u Slavoniji i Baranji radi tko što hoće, jer inspekcijske službe ne obavljaju svoj posao. Više od 40 godina radim kao turistički vodič i za sve to vrijeme nikada nisam vidio inspektora u Osijeku ili okolici koji bi kontrolirao posjedujem li dozvolu za svoj rad. S druge strane, u Zagrebu, Splitu, Zadru ili Dubrovniku inspektori su vrlo angažirani u kontroliranju turističkih vodiča i, naravno, kažnjavanju - kaže Pest, dodajući kako velik broj putničkih agencija u dovođenju gostiju u Slavoniju i Baranju nema naviku angažirati turističke vodiče ovlaštene za vođenje turista u tim područjima. No ako goste vode u odredišta na Jadranu ili u Zagrebu, kaže, "ne pada im na pamet ne uzeti vodiča".

Sanja Butigan/Igor Mikulić
nedostatno
INSPEKCIJA U OSIJEKU POKRIVA PET ŽUPANIJA
Preuveličavanja i besmislene brojke
Dubravko Žuvić kaže kako ima raznih situacija, poput toga da neke turističke grupe vode “neki ljudi” iz Vukovara, turisti s kruzera često su enigma, jer dio njih ne traži licenciranog vodiča za obilazak grada, pa je upitno tko im tu uslugu pruža. Žuvić pak iznosi i primjere priča vodiča na crno od toga da ili preuveličavaju ili smanjuju razmjere vukovarskih žrtava 1991., ili iznose besmislene brojke o razaranju, pa do toga da govore kako se u Vukovaru vodio građanski rat... Na prošloj sjednici vukovarskog Gradskog vijeća postavljeno je pitanje gradonačelniku Ivanu Penavi o informacijama da “turističke grupe u Vukovaru vode nelicencirani vodiči iz Srbije, koji pri tome iznose neistine na tematiku Domovinskoga rata”. Penavin je odgovor bio da ima saznanja o tome, no i da su takve informacije neprovjerene.
Vlado Pest

turistički vodič iz Osijeka

Sulejmanov most još postoji

Vlado Pest napominje da se i u Osijeku od tzv. vodiča mogu čuti različiti “biseri”. Primjerice, neki vodiči, kaže Pest, pričaju o Sulejmanovu mostu preko Drave kao da on još postoji, a srušen je prije gotovo 500 godina, ili da su drveni ostatci garnizonskog kupališta ostatci Sulejmanova mosta. Navode i da je Tvrđa sagrađena u tursko doba, a za crkvu svetog Mihaela pričaju da je nekada bila džamija. “Sve je to netočno. Ali ne krivim ja te ljude koji vode goste i nešto žele zaraditi, krivim one koji ih ne kontroliraju. Prije je kontrole obavljala gospodarska inspekcija, a sada kontrole licenciranih vodiča treba obavljati carinska inspekcija, a turistička inspekcija pratitelje. Mi u Slavoniji i Baranji te promjene nismo ni primijetili, jedino primijetimo da goste koji dolaze vodi svatko. Korejac vodi Korejce, Kinez - Kineze, a mi ne znamo što im on priča. A od mene, kada putujem s grupom na Zapad, odmah na Bregani traže da pokažem dozvolu”, kaže Pest.
Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

Najčitanije iz rubrike